Hvězdářský dalekohled

8
28.9.12 13:02

hvězdářský dalekohled

Dobrý den,

mám dotaz, jaký hvězdářský dalekohled pro 8. leté dítko.
Nemám s tím zkušenosti, ale v obálce pro ježíška stálo, že by si přál hvězdářský dalekohled.

Můžete mi někdo poradit, jaký koupit nebo na co si dát pozor?

předem děkuji za jakoukoliv odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
28.9.12 13:13

No, hvězdářský dalekohled je dost široký pojem. Záleží, k čemu má sloužit… Ono není pozorování jako pozorování, a u hvězdné oblohy to platí dvojnásob… Na základce ( i na střední) jsem několik let chodil do astronomického kroužku a svůj první dalekohled jsem si z brýlových čoček udělal v 10 letech. Ve dvanácti jsem brousil i duté zrcadlo do Newtonova dalekohledu…
Pokud chceš cokoli vědět, napiš mně SZ, proberem to.
Jen malé upozornění - po prvních dvou hodinách koukání na hvězdy asi syn přijde na to, že mu hvězdy „ujíždějí“… Je to tzv. stálý pohyb hvězdné oblohy (je daný rotací Země). Kdo s tím nepočítá, bývá hodně překvapený…
A ke kupovaným dalekohledům jen jediná poznámka - počítej s tím, že ty malé mají úzké zorné pole a že ho možná brzo omrzí. A taky je dobré počítat s potřebou nějakého bytelnějšího stojanu, aby se dalekohled neklátil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
28.9.12 13:19

Jsem chtěla napsat něco podobného, co Jura, taky jsem chodila do kroužku :-), ale zrcadlo jsem nikdy nebrousila, hehe.
Když to dítko zajímá, tak bych spíš než kupování dalekohledu nabídla knížku, výlet na hvězdárnu, kroužek (pokud je dostupný), pak koukat triedrem a pak teprv něco vážnějšího. Jak jste daleko, nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.9.12 13:24

Tak mě napadá…co třeba tenhle?
Na první podívání to bohatě stačí… a hlavně je cenově dostupný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.10.12 14:11

DALEKOHLED

LÍBÍ SE MI TENTO, ALE ŠLO MI O TO JAKÉ MÁ MÍT PARAMETRY, PROTOŽE OPRAVDU DALEKOHLED JSEM NIKDY NEMĚLA ANI JSEM SE O TO NEZAJÍMALA, TAK BYCH NERADA NĚCO KOUPILA A ZJISTILA, ŽE JE TO ŠPATNÉ.

http://www.korunka.cz/…raktor-21036

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.10.12 19:32

@petusta Ano, na pohled je pěkný. Ale velice záleží na aplikaci, pro kterou se váš malý astronom pak rozhodne.Na cestě k tomuto rozhodnutí ho čeká několik poznání. Takže na úvod něco málo slovní omáčky…
První je poznání, že v dalekohledu nevypadají hvězdy tak dobře, jako na fotkách encyklopedií. Druhé poznání bude, že mu hvězdná obloha „ujíždí před očima“ (důsledek rotace Země). Třetí poznání bude, že zorné pole dalekohledu je moc úzké a pokud bude chtít pozorovat něco „rozlehlejšího“ (Měsíc, hvězdokupa, kometa…) tak třeba bude přece jen muset na hvězdárnu nebo k někomu, kdo má lepší dalekohled…
Jo, a ještě pokud máte nějaké konfliktní sousedy, tak doporučuju nevytahovat dalekohled ve dne. Už bylo pár žalob na ochranu soukromí ohledně údajného šmírování druhých lidí astronomickým dalekohledem. Ale vysvětlujte své dobré úmysly lidem, kteří si nenechají nic vysvětlit…
Ale jedné věci se jako rodiče snažte zabránit - aby se dalekohledem díval do Slunce. On vám to sice odkýve - a pak to zkusí… Výsledkem bude propálená oční sítnice. Pokud chce pozorvat Slunce, musí si obraz promítat na „destičku“. To už je jiná kapitola…
No a na závěr k tomu, na co ses ptala. Pro začátečníka jsou vhodné dalekohledy s parametry 7×60 až 10×80. To první je zvětšení (přiblížení), to druhé je ohnisková vzdálenost okuláru (případně okulárové čočky). Okulár je to, k čemu přikládám oko. (Na druhé straně je objektiv - je blíž k pozorovanému objektu.)
Pokud chceš větší přiblížení, tak při stejném objektivu volit okulár s menší délkou ohniska (pokud se dají vyměňovat) - ale si tím zmenšuješ šířku zorného pole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.10.12 19:43

Tak jsem si projel parametry toho dalekohledu a myslím, že pro běžné použití bez kompenzačního motorku (právě kvůli vyrovnání „pohybu“ hvězd) se dá rozumně používat akorát to zvětšení 35×. To druhé zvětšení 175× se bez toho pohybu a bez stojanu zapuštěného do země nedá „v ruce“ udržet. Při pozorvání s tímto zvětšením se mu hvězdy v dalekohledu budou třást; fakt by to chtělo pevnou montáž. Ale to první zvětšení je O. K.
Co už není tak O. K., je průměr objektivu 70 mm. Ale s větší čočkou (já jsem byl zvyklý na velký hvězdárenský dalekohled s průměrem objektivu 160 mm a 250 mm…) by celý tubus vyšel moc dlouhý a těžký. Takhle se ten dalekohled hodí k pozorování jednotlivých hvězd a planet, případně planetárních mlhovin (jako je prstencová M57 v souhvězdí Lyry) a případně jednotlivých měsíčních kráterů. Ale kombinace zvětšení 175× a průměru objektivu 70 mm je fakt moc „úzká“ - to už je spíš vhodné pro erotické šmíráky… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.4.13 16:39
@Kllarecka píše:
My jsme si pořídili tady dalekohled Pollux s objektivem 150mm a je úplně super, jsou s ním vidět i mlhoviny, první dva měsíce šel pomalu z ruky do ruky.

Když se podíváte na nějakou mapu hvězdné oblohy, tak z těch mimohvězdných objektů (mlhoviny, hvězdokupy atd.) je dobré používat malý dalekohled na objekty, u kterých označení začíná písmenem M (Messierův katalog hvězdných těles). U objektů z NGC (New General Catalogue) se už počítá s velkým statickým astronomickým dalekohledem. (Velmi zjednodušeně řečeno, teda…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10715
7.1.15 22:20

Oživuji diskusi.
Mohl byste mi, prosím, někdo poradit, jaký hvězdářský dalekohled je adekvátní ceně do 6-7 tisíc? Nadchla jsem se pro toto jako dárek manželovi, ale musím uznat, že vůbec netuším, jak se mám na celou věc, jako dárek koukat, co vlastně mám pořádně chtít, na co si dát pozor a tak. Má „povrchní“ představa je něco, co bude upevněno k zemi, otáčet se bude tedy jen vršek s dalekohledem, něco, co dobře zaostří a nebude to dělat problémy (nebude se vlivem různých povětrnostních podmínek mlžit, zamrzat - nevím :?: ), něco, kde bude dobře viditelný měsíc (o tom zrovna sní muž, že by chtěl dobře vidět měsíc)…za každou radu, která mě posune o kus dál a poučí mě budu vděčná a ráda. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10715
29.1.15 12:59

Je tu někdo, kdo poradí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
23.11.16 23:23

@moky dobry den, mam o temer rok pozdeji podobny problem s vyberem dalekohledu pro pritele :D muzete mi prosim rict, zda jste nakonec vybrala a jaky? a co manzel, je spokojeny, splnilo to ocekavani?:) dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
8.2.18 13:06

Dobrý den, jsem absolutní laik. Ráda bych synovi a manželovi k Vánocům 2018 koupila hvězdářský dalekohled. Investovat bych chtěla do velmi kvalitního na takové to domácí sledování - 10,000-13,000Kč. Jelikož chci investovat tolik, ráda bych se už teď zaměřila na různé rady, abych si to cca do půl roku utříbila. Budu ráda za každou radu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
8.2.18 13:33

@Voltiček
Chybí zde informace jako například: kde budou pozorovat? Na balkoně ve městě, na zahradě na vsi, budou vyrážet do terénu. Budou ho jen nosit nebo vozit autem? Co chceš, aby pozorovali? Jenom hvězdy nebo galexie, mlhoviny, planety?

Ale za tu cenu, kterou chceš investovat bych šla do dobsona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
8.2.18 15:52

@mi.anetka Na zahradě, běžné sledování, převážet autem se bude, pozorování nejlépe všeho vyjmenovaného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
8.2.18 16:33

Tak pokud ne často autem, tak je asi jedno jestli klasika nebo dobson ale vzhledem k ovládání je z mého pohledu lepší dobson. Pak je potřeba mrknout i na hmotnost, aby se přenášení nestalo tak otravné, že bude někde stát a prášit se na něj. Taky kde bude postávat v době, kdy nebude používán, na skladnost je taky lepší dobson.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí

Tatra 815

• (5) + 20 recenzí