Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky dnes nas s malym propustili z nemocnice s diagnozou hypertonie. Jsme odeslani na neurologii takze cekame jeste co nam reknou tam. Maly se ze dne na den zacal pretacet z briska na zada jakoby v kreci, prohybal se do luku a na brisku uz vubec nechce byt. Je mu 8,5 mesice, byl narozen predcasne. Ted o co mi jde. Boli deti to svalove napeti?? Maly je od te soboty desne uplakany, nic ho nebavi( nemuzu se divit kdyz je jen na zadech a na bricho nechce, hned prepadne). Dekuju
Hypertonie - předpokládám, že se bavíme o svalovém napětí s vysokými hodnotami - je v každém věku vnímaná jinak. A ano, umím si představit, že to malého bolí…
@KaataH A on se přestacel správně a pak se zacal prohýbat? Tohle mi totiz dělala malá a už je zase srovnaná. Hypertonus nevzniká že dne na den, tak to poplakávani bude určitě něčím jiným.
@Pinac Jj otacel se pravne, zacal se pred tydnem i plazit a najednou ze dne na den zacal z bricha prepadavat nekontrolovane na zada a hlavu a pritom byl prohnutej do luku. Vypadalo to hrozive, jeli jsme na pohotovost, tam, se jim to taky nelibilo a nejdriv ze mozna monigokok ceklo se na teploty, ty neprisly, ale potize pretrvavaly, dnes nas propustili a zaver hypertonie, detska to potvrdila s tim, ze ji prijde taky divny ze vsechny pohyby delal do ted spravne, a najednou je tezce hypertonicky
Náš malý má teda hypertonus od narození, ale to je asi jedno. Myslím si, že nebolí, jen je prostě napjatý (asi jako když jsi ve stresu), četla jsem, že z toho můžou mít i bolesti hlavy, migrény (v důsledku šíjového napětí). Prostě jako dospělej, když je napjatý ve stresu. A ano, první 3 měsíce prořval téměř nonstop (ale měl i silné koliky a reflux, takže všechno se vším) a i teď je hodně ubrečený. Nikdy jsem nečetla o tom, že to může vzniknout až takhle později, tak vám držím palce, ať je to jen nějaký přechodný stav.
No dekujeme, dnes nam prijde termin na tu neurologii, tak uz abychom meli po tom vysetreni a vedeli vice.