Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s hypertonií..? Malé jsou 3 měsíce, a má lehkou hypertonii, na neurologii jsme objednaní, nosím v klubíčku a tak.. Potřebovala bych poradit, jak zatím trénovat pasení, aby se mi tak nepřirozeně neprohýbala a nezakláněla..? Vydrží poměrně dlouho, snad ji to i baví, ale vypadá to strašně
A myslíte, že s tím souvisí to, že má stále většinou ručičky v pěst..? Nejen při pasení, ale během dne.. Děkuji za všechny tipy a zkušenosti..
![]()
Malý to měl taky, klubíčkovala jsem, mluvila jen tiše a velmi jemně jsem ho hladila, objímala, aby se cítil uvolněně. Po koupání jsem mu dělala masáže od chodidel až po krk, spíš než masáž jemné mazání krémem takové hlazení, vždy se propínal, byl jak prkno, nebyla jsem schopna ho pochovat normálně, ale v duchu jsem si představila jako by ho objímaly andělská křídla zní to asi bláznivě, ale uklidnilo to jeho i mě. Já totiž nejsem klidný člověk, spíš hlučnýa zrychlený.
Než jsme se dostali na neurolce na řadu byl ok, lezl ve 4 měsících, seděl v 5 a v osmi už chodil, teď je mu 10m a lítá venku jak drak.
Držím palce ať je malá brzy fit. Já se musela strašně uklidnit a nebýt ve stresu, protože to se neuvolnil vůbec. Jo a ručky v pěst měl dlouho cca do 5 měsíce, ale několik doktorů se shodlo, že i ty ručky otevře, ale neměl je v pěst křečovitě, občas povolil…
@kam19 Srovnat ručičky do správné polohy a lehce přitlačit raminka směrem dolů. Trénovat ideálně na stole a pod ním zároveń hrkat hračkama, aby dítě muselo sklonit hlavu a uvolnit se.
Dát dítě na bříško na gymnastický balon a pohupovat ho, vozit ze strany na stranu, zepředu dozadu.
Dobrý rden, oživují diskuzi, jak prosím u vás pokračocala hypertonie? Malý 6.5 měsíce je od narození dráždivý, těžký porod, špatně pasl, letadelkoval, otočil se na brisko až v 6 měsících, zatím další pokrok. Má zvýšené svalové napětí v nožičkách a vzhledem k asfyxii při porodu straší obrnou… Můžete mi prosím sdělit vaše zkušenosti? Dekuji
Dobry den, zajimal by mne vas posun v soucastnosti. Tedy pokusim se ozivit diskuzi. Resime CP a KP…to same, hlavu vubec nepritahuje v trakcnim testu.