Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Agnesita píše:
Maximálně ten byt do milionu. Umí si někdo z těch romantickejch domkářů z bytu představit, co barák potřebuje?? Já například jo, jsem zpátky v bytě, s přítelem zarytým baráčníkem jsem se rozešla, vydělával sto litrů a stejně to do baráku stihl všechno nasypat. Plat 14 tis. a výhledová mateřská je na barák z říše zlých snů.
@zuzkaholl myslím, že odpovědi už padly, fakt je to nesmysl, při těhle příjmech. Když vezmeš, že ty budeš na rodičáku, tak to bude extrémně na drc, a pak chlap padne třeba i jen na blbý týden s chřipkou, tak nemáte co jíst.
Kde jsou pleny, výbava, možná UM, a další výdaje. Energie na baráku nejsou za hubičku a i nákupy zařízení v domě nejspíš vyjdou dráž než v bytě (např. střechu byste v bytě řešit nemuseli)
@Tynkycat2 když se sejdou dva se stejnou představou, dosáhnou si na to finančně, zůstane jim rezerva na údržbu a očekávání nemají nereálná, je to dobře. Pokud ještě stojí barák v obci a není třeba dojíždět nejlíp dvěma auty, je to ideál. Já jsem prostě odpůrce falešně ekologickýho bydlení a přitom zasí_ání vzduchu autem dnes a denně, a to odhlédnu od nákladů.
Pokud někdo čeká, že 7.500,– jsou konečné náklady na bydlení v baráku, moc dobře to nezní.
Ne, s vašimi příjmy bych do toho nešla. Aktuálně máme hypo na 5% nemovitosti, brali jsme 4,3mil. Příjmy máme nepoměrně větší, zbyde nám násobně víc než vám po zaplacení všeho, a přesto jsme zvažovali, zda nejít do menšího domku, kde by ta částka byla jiná. Nakonec máme sice splátku hypo necelých 16tis., ALE ty další náklady tím hýbají tak, že najednou máme všechny povinné platby okolo bydlení (energie, poplatky TV, net, mobily apod.) 28 tis. A musíš zvažovažovat, že po době fixace nebude pokračovat tahle doba se super úrokovými sazbami a pěkně to může hupsnout nahoru.
A okolo domu je tolik nákladů, máme novostavku, první majitelé, kolaudace podzim 2014. A co do toho musíme vrazit navíc… nepočítám zahradu a další radosti, musíš nakoupit od žebříku po různé nářadí, co v bytě nepotřebuješ. Pořád, dnes a denně vylézá něco dalšího, co kupovat/platit.
Takže být vámi, hoodně bych ještě zvážila vaše možnosti. Třeba by to lépe vycházelo v nějakém bytě, který je i nákladovostí jinde, než dům. A zejména, pokud by se jednalo o dům starší atd., tam ty náklady musí být ještě mnohem jinde.
A jakmile spadneš na MD/RD, to si ve vaší situaci neumím představit ani se zavřenými pěti očima. ![]()
Už jsem tu psala, že jsem jen potřebovala názory ostatních, ne že to uděláme
díky všem, budeme zvažovat ten byt
@zuzkaholl píše:
@Jarka K všehovšudy 9000 + palivo
to si myslím, že kdybyste si vzali hypotéku na ten byt za milion + poplatky za energie a platby do fondu, tak budete platit cca stejně… takže to bych koupila ten byt a peníze cpala co svého ![]()
Jinak nevim jestli to tu padlo, ale at uz si vezmete hypoteku jakoliv vysokou, tak se plati jeste povinna pojistka pro pripad kratkodobe neschopnosti splacet. Plati to hlavne u hypotek… Nevim kolik to muze delat u 1 ani u 2 milionu, ale pocitala bych minimalne 2000,–
@zuzkaholl píše:
Už jsem tu psala, že jsem jen potřebovala názory ostatních, ne že to udělámedíky všem, budeme zvažovat ten byt
Hlavně doporučuju mít nějakou rezervu, polštář, kdyby přišla nemoc manžela, nějaký výpadek příjmů, abyste nejeli na krev a pak neměli problém ![]()
@kar-maa píše:
Jinak nevim jestli to tu padlo, ale at uz si vezmete hypoteku jakoliv vysokou, tak se plati jeste povinna pojistka pro pripad kratkodobe neschopnosti splacet. Plati to hlavne u hypotek… Nevim kolik to muze delat u 1 ani u 2 milionu, ale pocitala bych minimalne 2000,–
Není povinná, nikdo ji po nás nechtěl - a máme hypo na 4,3mil.
Dokonce ani nemáme povinně životní pojištění u dané banky, já už ho měla, manžel si ho zařídil, ale jinde, dle nabídky. Jediné, co máme od banky navíc, je účet zdarma a pak pojištění nemovitosti, což je platba roční.
Ne, nesla bych do toho. Mame prijmy 35.000, ja na rodicaku s 5.000. Hypo + fond + voda, el, plyn, internet je 15.500. Takze nam na vse zbyde 20 tisic, z toho odecti jeste benzin, skolka, stravne ve skolce atp. a reknu ti, ze sice mesicne usetrime, ale min bych mit nechtela. Asi tak. Mame dve deti, 6 a 2 roky.
Jsem fakt ráda, že všechny názory byly stejného ražení, fakt jste mi pomohli díky ![]()
@Agnesita jak říkáš, je to náš sen tak si za tím jdeme i když víme, že to nebude sranda, žádní ekologové tedy nejsme, ale jsme určitě realisté, takže víme co to obnáší, přesto si ten sen chceme splnit a mít domek se zahradou.
@kar-maa jedina povinna pojistka je pojisteni nemovitosti vinkulovane ve prospech banky.