Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Našla jsem si partnera, který se před rokem rozvedl s bývalou. Mají společný dům na který si vzali společnou hypotéku, on je tam hlavní žadatel. Dům je teď už napsaný na ní, v hypotéce ještě figuruje i on, trvalý pobyt tam má taky stále.
Když spolu byli tak údajně ona mu dala podepsat nějaký papír, kde se toho baráku zřekl, tudíž barák se napsal na ní. Teď mi ještě řekl, že ona mu dluží jen 400k, prý nemůže prokázat, že do toho domu dal víc, protože všechny peníze naposílal na účet jí.
Já se v hypotéce vůbec nevyznám. Moje otázka tedy zní: je nutné, aby tam měl dál trvalý pobyt, když je zapsaný v hypotéce, ale dům je ex? A jde nějak prokázat, že do toho domu dal víc než těch 400k? Neměl by ten majetek snad jít půl na půl?
Trvalý pobyt tam mit nemusi.
Koukni na katastr nemovitostí kdo je skutečným vlastnikem.
@FrankovaL píše: Více
majetek jde na půl pokud byl v SJM, on ji evidentně podepsal, že dům je jen v jejím výlučném vlastnictví, takže se půlit vůbec nebude. Těch 400tis. je co? jeho polovina, co uhradili ve splátkách hypo, nebo něco navíc, co ještě investoval do domu? a k tomu má jaké důkazy? a to bylo z jeho výlučných zdrojů?
trvalý pobyt tam mít samozřejmě nemusí, to je jen jeho volba…
@andrasteia píše: Více
Do katastru už jsem koukala, dům vlastní jeho ex.
On tam má pobyt údajně kvůli tomu, že v bytě kde teď žije, nepovoluje majitel trvalý pobyt a jeho matka ho doma nechce, protože by musela platit víc za popelnice. Přesto by jí to platil. A taky kvůli daním, prý si za hypotéku každý rok odvede 10k.
@Keyllah píše: Více
Nevím jestli měli hypotéku v době manželství nebo před..
Těch 400k byli jeho peníze co vložil ze svého, prý to bylo přes milion, ale mluví jen o těch 400k. Ty jsou asi nějak prokazatelné.
to máš těžký, fakticky nevíš podstatné a základní věci…doporuč mu návštěvu advokáta, tam vše doloží a oni mu poradí. Fakticky je možné, že má nárok na víc, nebo na toto, stejně tak jako na nic, ale to musí posoudit ten advokát…
Posílání peněz přes účet spíš pomůže, než uškodí. Asi se jeho 50% vzdal, to je vyřešené.
Souhlasím, advokát s odpovídajícím zaměřením. A shromažďovat důkazy o přesunech peněz/ majetku.
bez písemných podkladů ti tu 100% nikdo neporadí, on zřejmě podepsal darovací smlouvu, na katastru lze získat písemnosti související s převody práv k dané nemovitosti. Zde to vypadá, že on bude mít nárok jen na prokázaný vklad, takže dle účtenek, bankovních výpisů apod., zřejmě tam zůstaly bydlet s exkou děti?
Na tvém místě bych nechala majetkové věci na nich dvou a nepletla se do toho, nic dobrého z takových aktivit nextech obvykle nevzejde.
Trvalý pobyt je jen evidenční údaj a majitel bytu nemá dle občanského zákoníku právo takový údaj nájemníkovi zakazovat, takže pokud pán zajde na úřad s platnou nájemní smlouvou, normálně mu udělají novou OP s tímto údajem, údaj trvalého pobytu/bydliště totiž nezakládá žádná majetková práva.
Je pravda, že dost majitelů nemovitostí si toto nepřeje kvůli mobiliárním exekucím (exekutor může zabavovat majetek v místě trv. bydliště dlužníka), ale i kdyby kvůli tomu chtěl ukončit majitel nájemní smlouvu, každý soud tam takového nájemníka, který vše hradí a neporušuje žádné povinnosti, nechá bydlet. Je to celkem častý problém mezi majiteli a nájemníky, já to nájemníkům nikdy nezakazovala, oficiálně to ani nelze.
@Lucy75 píše: Více
Ale neprodloužit smlouvu na dobu určitou lze zcela legálně.
@j.a.n.i1 to samozřejmě ano, záleží, jak původní smlouva zní…
i tak jde o nelegitimní požadavek…
já s tím za x let měla jediný problém - nájemník byl sociálně slabší, nechal odstříhnout plyn (plynoměr), bylo to na něj, neinformoval mne
ale novou přípojku jsem mu strhla z kauce, takže pohoda, jeho problém, jinak vždy vše ok
další nájemník dal naopak byt do takového super stavu, že jsem ho po pár letech prodala o 20% dráž jen díky vymalování a plovoučce a novému nábytku, ono to na fotkách dělá hodně…
@Lucy75 To nerozporuju, nicméně to nic nemění na tom, ze pokud to pro majitele muze byt důvod pro to smlouvu neprodloužit.
I když tady to bude spis kvuli urokum z hypotéky, že… ![]()
Ale jinak souhlas s tim, ze se zakladazelka nema montovat do jeho majetkovych záležitostí.
Přijde mi, podle všeho toho, co jsi napsala, že tvůj přítel ti o hypotéce, penězích, trvalém pobytu, manželce a jejich vztahu mlží až neříká pravdu. Druhá varianta, měně pravdepodobná je, že je typ člověka „ňouma“.
Prosím tě, nepleť se do toho.
Těch borců, co ve snaze udělat se lepší nakukali nextce úplný pohádky na pokračování o tom, kolik toho exce nechali a kolik oni šlechetní a velkorysí narvali do ex a jejího majetku z čiré lásky jsem už viděla…
Nextky jsou pak jednak rozčarované z toho, že do nich jmenovitě dotyčný už tolik investovat nechce, jednak do toho rýpou, rozpí_čej vztahy široko daleko, borec má pak hoňku, aby to nějak užehlil a nebyl za úplnýho de_bila… fakt, nerej do toho.