Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Brali jsme si hypotéku takovou, abychom v případě nějaké katastrofy vyšli i z jednoho platu. A nakonec jsem si na RD přivydělávala.
Naprosto v pohode. Hypoteka byla cca. 11 % manzelova prijmu ze zamestnani. Takze i kdybych mela jen PPM nebo RP (ale ja pracovala i tak) tak by nas to nijak neovlivnilo.
Tak my mame hypoteku necele dva roky, takze urok raketa, castka taky vysoka 🙈 A ja uz ted vim, ze se po MD vracim na castecak, s druhym nebudu ani RD cerpat. Po prvnim jsem se na 0,7 vratila po roce a pul. Ale pracuji v oboru, kde muzu delat z domova, pripadne je prace dost narazova, par tydnu zahul, pak zase klid. Stezovat si nechci, vybrali jsme si to tak a vedela jsem, ze to bude narocny. Jsem rada, ze bydlime ve svem a za svoje, nechtela bych treba byt “vdecna” za dar v rodine…
Já jsem svojí hypotéku na první rodičovské platit nezvládala, tak mi na ni přispíval partner. Na druhé rodičovské a mateřské jsem už trochu pracovala, tak jsem i tu hypotéku nějak zvládala.
Manžel podniká a má cca 200 tisíc měsíčně. Ja mam mateřskou 13 tisíc. Hypotéku máme 88 tisíc
.. je to těžké, ale dá se to.
@Dennnn123 tak tohle je vtipné…😁 My platíme hypo na novostavbu s pozemkem 4tis metrů 15tis, budem platit 20tis…radši zbytek peněz investujeme do děti, výletů, cestování…samozřejmě, že jsme měli nejdříve našetřeno…jo a mateřskou jsem měla 25tis a až rodičák 18tis…až 4tis.
@Anonymní píše: Více
To chápu. Ale my máme dům v Praze, proto tak vysoká hypotéka ![]()
Úplně normálně jako před mateřskou, tzn. dostatečný příjem plus úspory. Navíc já si přivydělávala prácí doma cca od půl roku dítka nejdřívější hodin týdne a od dvou let na poloviční úvazek, pominu že mateřskou a následně rodičak jsem měla pro svoje a občas dětí potřeby, muž vydělává dost.
@Dennnn123 ale ani tak to není na vzdychání, stejně Vám furt zbývá 120tis, s tím se přeci dá úplně normálně fungovat 🫣
@Akfos píše: Více
Snažili jsme se hypotéku do mojí MD splatit. To se povedlo. Ale taky byt kupovaný v roce 2012. Sice dalsi mega sežrala rekonstrukce, ale na rd jsem mela klid. No a pak manželovi ruplo a nutne potřeboval investovat peníze do dalsi nemovitosti, kdyz začínala ta první velka inflacni vlna po covidu. Takže ja byla první rok v praxi po RD, na polovičním úvazku za opravdu málo peněz a splatka hypotéky byla větší nez tehdejší můj příjem. No nejak to dáváme dohromady. Ale měsíčně dame pres 40tis jen na poplatcích a splátkách.
Tak snad tohle máte řešit s partnerem a měloajste to řešit dřív, pokud zde vidíte problém. Dá se to vše zvládnout a při nejhorším můžeš na různé brigády. V dnešní době naopak brigády při MD a RD jsou podporovány, osvobozeny od ZP a SP, takže můžeš si bez problémů přivydělat.
@Akfos
Proč nenapíšeš, k čemu ti ta informace je? A je zajímavé, ze chceš informace od jiných, a sama jsi o sobě neřekla nic. Nováček, 2 příspěvky, ze by článek?
Viz tvá druhá diskuz, taky sběr informaci a dat.
@Dennnn123 píše: Více
Těžké to zas tak neni. My máme hypotéku asi 50, s poplatky 70
ale máme takový příjem aby jsme byli v pohodě. To co vám zbývá nemá půlka tady ani v příjmu ![]()
@Anonymní píše: Více
To chápu, ale s tím se pojí i vyšší výdaje a nějaký společensky status, kdy manžel má kamarády z práce, kteří se věnuji dražším koníčkům atp. Jedno s druhým souvisí a pak nám na konci měsíce toho moc nezbývá. ![]()
Každý má problémy s penězmi a je jedno, jestli vydělává 40 nebo 300 tisíc. Ty celkové naklady se posouvají napříč životem, který je Vás odraz. Těžko se to vysvětluje.