Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý večer všem,
chtěla jsem se zeptat, myslíte že nám s manželem dají hypotéku když máme úvěry ? Bydlíme v pronajatém bytě a od ledna bychom měli platit jen za nájem 9tisíc, tak nás proto napadlo vzít si hypotéku, ale jak já tak manžel máme z minulosti dluhy. Bereme dohromady 40tisíc a on platí měsíčně své dluhy asi cca 5 tisíc a já 7tisíc.
Máte zkušenosti ? Díky moc za reakce.
Dluhy mít můžete.
Ale musí vám i se splátkou na hypo a zbylých uveru zustat životní minimum na rodinu
a životní minimum je kolik na rodinu ? máme dvě děti malé do 6-ti let.
KláraNem píše:
Nevím přesně. Kolem 9000????Fakt nevím
KláraNem píše:
No taky zalezi kolik chcete brat vyssi hypoteky.
KláraNem píše:
a hraje roli věk ? Je nám 38 let
Hraje v délce splatnosti uveru.
Některé banky dělají hypo jen do 60ti let, jiné už délku prodloužily
KláraNem píše:
a hraje roli věk ? Je nám 38 let
No nebude te si to moci dat treba na 30let ale zhruba na 20 takze i podle toho bude splatka.
Ono taky zalezi kolik si chcete vzit.
KláraNem píše:
výši hypotéky asi 2,5mil., ale to nám asi na 30 let nedají…
Toto vam nedaji stim nepocitej.Leda ze doplatite uvery co mate.To je splatka okolo 15tisic.Oni uz to nekdy maji v podminkach ze musote mit doplaceno.I kdyby Vam to na 30let dali tak Va to nevyjde kvuli uverum.Takze je doplatte a pak resit dal.
KláraNem píše:
výši hypotéky asi 2,5mil., ale to nám asi na 30 let nedají…
Dává tuším čsob do 70ti let
Nikdo ti nemuze naprimo rict, ze ti daji nebo ze ti nedaji. Kazda banka ma jine podminky za kterych hypoteku schvali!
Zalezi na tom jakou mate praci (nektere skupiny berou jako rizikovejsi), jak mate postavenou prac. smlouvu, kolik zbyva doplatit jine uvery, na kolik let hypo chcete, jak hodne muzete mesicne platit, jestli mate u dane banky ucty, jestli jsi „icar“ nebo zamestnanec… ![]()
Prijem nemate spatny, myslim, ze by nejakou rozumnou castku meli bez problemu dat, ale chce to obejit banky a poptat se.
S dluhy co máte bych tomu moc nedávala. Nešlo by dluhy doplatit a pak žádat o hypotéku? Je jasné, že splátka hypotéky a nájem u Vás moc velký rozdíl neudělá, ale to banku nezajímá.
Podle kalkulačky od čsob by to vyjít mělo, ale je to hodně just a zadala jsem tam, že byste spláceli 30 let a je otázka, jestli to dovolí.
Také bude dost podstatné, jak své dluhy, které máte do teď splácíte. Pokud jste se neopozdili a splácíte pravidelně a opravdu všechny splátky včas, tak máte tím pádem pro banku i dobrou bonitu a máte jí zanesenou i v mezibankovním registru. Pokud nemáte tak dobrou platební morálku a stačí když občas nějaká splátka ujede mimo, tak moc nepočítejte. A mezibankovní registr se bere 10let zpátky.
Myslím, že stačí zajít do banky říct co a jak a oni vás projedou registrem a pak i bonitou a hned budeš vědět. Takže dluhy můžou i pomoci k úspěchu pokud jste tedy opravdu bezproblémový.