Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Cauky holky,
je to hlavne dotaz pro vsechny, ktere mate dum/byt na hypoteku. Chci se zeptat na jak dlouho jste si ji vzali, kolik let vam jeste zbyva ke splaceni a pokud mozno, kolik vam je let.
Uvazovali jsme nad hypotekou, ale pri predstave, ze nevime, co bude za rok natoz za 10,20 let?
Jak moc vase hypoteka zatizila rozpocet (napr. procentuelne)? A neznamelo u vas s hypotekou take vlastne vydelavani „pouze“ na ni, stres a po dlouha leta odpirani si nejake dovolene a podobne?
Nevime proste, jestli to stoji za to.
Jestli si nesetrit alespon nejaky cas bokem a pak vzit hypoteku jen na nejakou mensi castku. Ale zase bydlet chce clovek dneska, ne napr. za 10 let.
A posledni otazka, stalo nebo stoji to za to??? V posledni dobe nejsou vyjimecne pripady, ze se chlapi treba obesi, protoze hypoteku nezvladaji. ![]()
Dekuju vsem za odpovedi.
![]()
A nebyl by pro vás vhodnější úvěr ze stavebního spoření? Zkus obejít dvě nebo tři stavební spořitelny a poptat se. Já vím, že když si k běžnému úvěru ze stavebka berete i překlenovací úvěr, tak je to záhul, ale hlavně v pozdějších letech by mělo být splácení úvěru ze stavebka v podstatě míň bolestivé než hypotéka. Navíc je tam pevná výška úroků a u hypotéky končí smluvně nastavené úroky po fixační době - a dál vám je diktuje banka podle svých potřeb…
Já si brala hypotéku v 21letech na malý byt na 20 let, ale měla jsem pak po nějaké době mimořádně vyšší příjem (a ten jsem si spořila), takže jsem po fixaci kus zaplatila navíc a tak už mám po 10 letech splaceno.
Prvních 5 let byla splátka cca 50% příjmu. Hypotéku jsem si brala sama, abych věděla, že jí i sama utáhnu a nemusela se spoléhat na přítele. A se mi to i vyplatilo, protože po 3 letech si pak našel jinou a bylo ![]()
Nervy jsem měla tak prvního půl roku než jsem si na tu myšlenku zvykla, ale ono to bylo stejně jedno, protože hypoteka vychazela úplně stejně jako bych platila podnájem někde a mě přijde lepší si splácet svoje než někomu platit za něco co nikdy nebude moje.
Jo a hypošku jsem měla od KB a maximální spokojenost i úroky jsem měla krásné.
Příspěvek upraven 12.09.11 v 10:16
Je pravda že člověk opravdu nikdy neví co se stane.My třeba máme ze stavební spořitelny sice né zas velkou částku 400tis.Vždy jsme si říkali nemuže se nic stát.A co se nestalo,přítel dostal infarkt je už pul roku na neschopence a vypadá to že dostane duchod.Tak že je to dost složité.Já jsem tedy na rodičovské dovolené,a chodím po brigádách a stále to je vše z ruky do huby
Ahoj, my si vzali hypo na 100procent ceny bytu…máme jí na 25 let s možností vkládání mimořádných splátek, platíme 10,5tis., na část máme ručitele, takže jsou to vlastně dva úvěry, takže za nějakých 15let bude ta splátka o 3tis. menší..mě je 21 a manželovi 24..máme jí krátce, takže nedokážu odhadnout, jak budeme či nebudeme zatíženi, ale nájem bychom platili stejný neli větší i za menší byt, takže jsme to brali z té stránky, že nájem bychom také museli platit, tak je jedno zda hypo či nájem a jednou to bude naše..každopádně máme dítě a jsme manželé, vím, že stát se může kdykoliv cokoliv, ale kdybychom byli bezdětní a „nevázaní“ asi bychom do toho nešli…samozřejmě bych bydlení ráda financovala jinak, ale jiná možnost nebyla.. ![]()
Jenže pokud si bereš úvěr vyšší jak 600 tis. tak je pro tebe výhodnější hypotéka - nám to na 2,3 mil. udělalo rozdíl na měsíční splátce 2 tis. Kč. Ale nevýhodou je ta skutečnost, že se ti mění %úroků po 5 letech (podle toho jak zvolíš fixaci…)
Příspěvek upraven 12.09.11 v 10:22
My teda máme hypo na 20 let s výškou splátky cca 14 tis. měsíčně ale nemáme to na celou částku domečku - něco máme z vlastních zdrojů… + ještě doplácíme úvěr ze stavebního spoření na koupi pozemku (asi 3 tis.)
To je těžký,hypotéka je fakt na celý život,alespon u nás…
Po 5 letech nám končila fixace,zvedli nám to o 500kč tak to ještě jde.
Platíme 8100.- a beru to tak,že v bytě musíš taky platit činži. (máme ale domek)
bude končit až bude manželovi 62let…
musíte si to promyslet,fakt je,že člověk nemůže vědět ani to,co bude za rok,co pak za 10let…
Ale my třeba vůbec jinou možnost bydlení neměli,předtím jsme byli v podnájmu za 14t a to také nejde celý život,nemluvě o tom,že je to jak vyhazování peněz okny…
Strsim píše:
Jenže pokud si bereš úvěr vyšší jak 600 tis. tak je pro tebe výhodnější hypotéka - nám to na 2,3 mil. udělalo rozdíl na měsíční splátce 2 tis. Kč. Ale nevýhodou je ta skutečnost, že se ti mění %úroků po 5 letech (podle toho jak zvolíš fixaci…)Příspěvek upraven 12.09.11 v 10:22
Tím vlastně potvrzuješ to, co říkám já. Ze startu vypadá hypotéka krásně, ale pokud v druhé půlce splácení přijde jeden z partnerů o práci, tak nevím nevím…
máme jen malou ted už jen na 6 let splácíme něoc álo řpes 5 tisíc,jinak chlap makal a maká aby se nic jinýho brát nemuselo právě proto že nechce platit do smrti,tudíž nás to nezatěžuje je to skoro jak nájem ![]()
hypotéku nemám,každopádně o ní uvažujeme tak mě to téma taky zajímá ale jen detail fixace není velky problém a není pravda že dejme tomu po 5 ketech kdy vám skončí domluvená fixace že pak musíte poslouchat banku co vám diktuje ono málo lidí ví že mužete s celou hypotékou přejít k jiné bance nějak se tomu říká ale ted si zaboha nevzpomenu
prostě nová banka si vás jako klienta převezme a nabídne novou fixaci nové podminky dejme tomu za 5 let i z lepším urokem opravdu to jde je to jako u auta když platíte leasing taky mužete zajit po 3 měsících splácení do pojištovny a žádat snížení výšky pojistného jak povinného tak hava. protože cena auta už není v takové výšši jako při koupy
nám to udělalo 350 kč ty taky na cestě nenajdu ![]()
Měli jsme hypotéku na 25 let na částku přes 2 miliony, fixaci na 3 roky a platili jsme cca 11 tisíc měsíčně. Po ukončení fixace nám tu splátku zvedli skoro o 2 tisíce. Těch prvních 5 let jsme to spláceli bez problému, pt jsme byli oba zaměstnaní a měli nadprůměrné platy. Když jsem šla na mateřskou a pak začala brát rodič.příspěvek, tak jsme sotva na tu hypotéku měli a museli jsme se hodně uskromnit, žili jsme z výplaty do výplaty a kolikrát jsme si museli před výplatou u půjčovat z kreditky
Tak jsme radši ten byt prodali a ještě jsme na něm něco vydělali.
nemolka: refinancování hypotéky? Pozor, jsou i roky, kdy je refinancování skoro nemožné… Není to tak jednoduché jako změnit mobilního operátora. I když to samozřejmě - čistě technicky - jde udělat, to jo… ![]()
zaleží asi jak máš smlouvu já mám známou v bance a tyto informace mám od ní stím že se stím samozřejmě banky nijak nechlubí a o teto možnosti samozřejmě klientum neříkají ale o tom že by stim byl problém nevím teda po uplynuti fixni doby by to problém byt neměl máš takovou zkušenost a ano je to refinancování hypo
![]()
Jinak proti ztrátě zaměstnání a nemoci se hypotéky dají pojistit. Sousedka, když onemocněla a zůstala doma platila hypotéku půl roku pojišťovna než se uzdravila.