Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
lowlands píše:
Cauky holky,je to hlavne dotaz pro vsechny, ktere mate dum/byt na hypoteku. Chci se zeptat na jak dlouho jste si ji vzali, kolik let vam jeste zbyva ke splaceni a pokud mozno, kolik vam je let.
Uvazovali jsme nad hypotekou, ale pri predstave, ze nevime, co bude za rok natoz za 10,20 let?
Jak moc vase hypoteka zatizila rozpocet (napr. procentuelne)? A neznamelo u vas s hypotekou take vlastne vydelavani „pouze“ na ni, stres a po dlouha leta odpirani si nejake dovolene a podobne?
Nevime proste, jestli to stoji za to.
Dekuju vsem za odpovedi.Jestli si nesetrit alespon nejaky cas bokem a pak vzit hypoteku jen na nejakou mensi castku. Ale zase bydlet chce clovek dneska, ne napr. za 10 let.
A posledni otazka, stalo nebo stoji to za to??? V posledni dobe nejsou vyjimecne pripady, ze se chlapi treba obesi, protoze hypoteku nezvladaji.
![]()
U nas hypoteka na 30 rokov aby sme mali nizsie splatky. Platime ju 6 rok, momentalne tvori 5% prijmu, predtym tvorila 10% prijmu, ale kedze sme spravili nejake predcasne splatky tak sa to dost znizilo. Na dovolenku chodime kazdy rok k moru a niekedy aj 2×, preto sme si hypo dali na 30 rokov, lebo sme nechceli zivorit a riesit ci tento mesiac na splatku mame alebo nemame. A radsej ked sa nazbieraju nejake peniaze dame raz rocne predcasnu splatku. Navyse od obdobia spred 6 rokov ked sme ju brali mame ovela vacsie prijmy a dufam ze tento trend nam vydrzi. Vobec nelutujem ze ju mame, jedine co ma stve ze sa teda dost vela penazi preplati, ale mala by som to iste kebyze niekomu platim najom
Osobne si myslim ze nikdy nie je tak zle aby sa niekto musel kvoli tomu vesat
, byt aj s hypotekou sa vzdy da predat alebo vzdy sa da nieco vymysliet. A este co sa tyka veku ja mam 33 a manzel 39, hypo je len na mna, brala som ju sama, lebo to bolo v case ked sme si neboli isty ako bude nas vztah pokracovat ![]()
Tak u nas je to slozitejsi tim, ze zadny najem neplatime, ale z nasporeneho mame koupeny vlastni maly byt 1+kk a platime jen za sluzby. A hlavne chceme domek, takze i po prodeji je ta castka silena. Navic bych si bytecek hrozne rada nechala, je v centru krajskeho mesta a je nas no. Ale to nebude hrozit.
Domek chceme nekde u lesa.
Tak my, co máme hypošku, pro nás je největší kamarád inflace
Počítám, že ty splátky budou relativně menší a menší, proto jsem si vzala úvěr na co nejdelší dobu. Samosebou takový, co nám do rozpočtu zasáhne co nejméně brutálně. Abysme žili od výplaty k výplatě, tak do toho bych nešla ani na 5 let.(Např. teta si stavěla dům za komančů svépomocí a úvěr spláceli ještě po revoluci. Když byli mladí, tak to bylo dost peněz, ale ke konci platili tisícovku a měli už desetitisícové platy oba dva, tudíž litr byl relativně směšný peníz. A takto bych chtěla dopadnout i já
)
Gina108 píše:
Mno pro eliminaci tohoto našeho „kamaráda“ si banky přece vymyslely lék v podobě úrokový sazby, ne? Čím vyšší inflace, tím vyšší úrok.
Jako ano - platit dneska 8 tisíc a platit za dvacet let 8 tisíc bude asi o něčem jiným, ale je to za cenu toho, že BRUTÁÁÁÁÁLNĚ přeplatíš původní pořizovací cenu nemovitosti … bajvoko jsem si počítala a my tedy přeplatíme skoro 90%, máme úrok 4,17% na hypo cca. 1,5 mil. kč a zaplatíme za těch 30 let necelý TŘI miliony … takže inflace neinflace …
Tak to nie je zlozitejsie ale jednoduchsie.
v tom pripade by som na tvojom mieste do hypo kludne isla, byt by som nepredavala a mala v jeho forme rezervu (dat do prenajmu, keby nastal problem predat…) aspon tak to mame my, kedze manzel mal predtym nez som ja kupila tento byt uz svoj, sice malinky, ale predsa len istotka. ![]()
Lowlands, tak pokud máte vlastní bydlení (sice malé, ale vlastní), tak máte zase lepší výchozí pozici. Záleží jak moc na domek spěcháte. Možná už máte zase něco naspořeno, tak bych se pokusila pokud možno za vlastní(bez prodeje bytu) koupit pozemek a hypotéku si vzít až na dům.
Ad přeplácení, čím delší doba splácení, tím více přeplatíš. My máme hypo 1,2 mil. na 20 let a přeplatíme 700 tis(pokud ji nesplatíme o 5 let dřív)…
Rampepurna píše:Gina108 píše:Mno pro eliminaci tohoto našeho „kamaráda“ si banky přece vymyslely lék v podobě úrokový sazby, ne? Čím vyšší inflace, tím vyšší úrok.
Jako ano - platit dneska 8 tisíc a platit za dvacet let 8 tisíc bude asi o něčem jiným, ale je to za cenu toho, že BRUTÁÁÁÁÁLNĚ přeplatíš původní pořizovací cenu nemovitosti … bajvoko jsem si počítala a my tedy přeplatíme skoro 90%, máme úrok 4,17% na hypo cca. 1,5 mil. kč a zaplatíme za těch 30 let necelý TŘI miliony … takže inflace neinflace …
A jaká je současná hodnota tří milionů za 30 let. Uá, je to brutálně složitý výpočet, ale kdysi mi vyšlo, že buď budu spořit 30 let, našetřím 3 miliony a koupím si pak to samý bydlení jako bych si teď koupila za půjčený milion, jenže za 30 let si to už moc neužiju
No přeplatíme, to je jasný, ale zas to bydlení je přeci jen takový trvanlivý požitek
tak už to tak tragicky neberu, když lepší možnost, jak si to bydlení dopřát prostě nemám.
Gino,
no výpočet není třeba, ten za tebe už udělala banka ![]()
Použila bys úrokovou sazbu hypotéky, tak že by ti vyšla přesně ta dnešní kupní cena nemovitosti, ne? V úrokový sazbě nepokrýváš jen budoucí inflaci za dobu splácení, ale taky z toho jde prémie pro banku, aby chuděrka nezchudla (a mohla mít zisky v desítkách miliard korun, který formou dividendy utečou kamsi do Rakouska, Francie atp.
). Takže tu „výhodu“ inflaci nám banky spolehlivě přebijou vyšším úrokem ![]()
Rozdíl je tedy v tom, že (hodně zjednodušeně)s hypotékou ti „za život utečou“ 3 MCZK, bez hypotéky ti za život uteče jen 1,5 MCZK … takže těch zbývajících 1,5 MCZK bys mohla probendit nebo by je po tobě někdo zdědil … je to každopádně hypotetický, protože za těch 30 let by nikdo těch 1,5 MCZK neměl někde „složený“ v šublíku, že … a stejně by je za něco roztočil.
Ale jinak s tebou ve všem souhlasim. Vůbec si nedokážu představit, že by něco jako hypotéka vůbec neexistovalo … jak by se žilo.
Rampepurna: ona se i ta inflace s léty mění - a často v řádu desítek procent (a bývalo i v řádu tisíců procent…
)
No já si teda nedokážu představit,že bysme byly zadlužený hypotékou třeba na 20, 30 let. Představa,že v 60 přestanu otáčet každou korunu je šílená. Co bych z toho života měla? My platíme úvěr ze stavebka na byt a úvěr na zahradu a obojí nám končí za 3,5 roku a připadá nám to ještě dost dlouho a to platíme celkem jen 6200,– Jsem ráda,že ve 33 budu bez dluhů a budu platit jen „nájem " v bytě.
Ale chápu,že pro některý jiná možnost neexistuje. Ale takový,co si za to koupí baráček a nemají už na případný opravy a žijou fakt z ruky do huby- ale do levnějšího bytu by prostě nešli.tak takový "sebevrahy“ fakt nechápu. Takovej život bych fakt nechtěla.
Anonymní píše:
No já si teda nedokážu představit,že bysme byly zadlužený hypotékou třeba na 20, 30 let. Představa,že v 60 přestanu otáčet každou korunu je šílená. Co bych z toho života měla? My platíme úvěr ze stavebka na byt a úvěr na zahradu a obojí nám končí za 3,5 roku a připadá nám to ještě dost dlouho a to platíme celkem jen 6200,– Jsem ráda,že ve 33 budu bez dluhů a budu platit jen „nájem " v bytě.
Ale chápu,že pro některý jiná možnost neexistuje. Ale takový,co si za to koupí baráček a nemají už na případný opravy a žijou fakt z ruky do huby- ale do levnějšího bytu by prostě nešli.tak takový "sebevrahy“ fakt nechápu. Takovej život bych fakt nechtěla.
Ona není hypotéka jako hypotéka
Pokud platíš hypotéku přibližně ve výšce nájmu, tak je to jedno ne?
souhlas s chuanitkou
nevidím důvod, proč mám platit 15tis. za nájem v Praze, když můžu platit menší částku na hypotéku ![]()
možná anonymní zapoměla že v baráčku se nájem neplatí takže když se gypo dobře nastaví je to jako by se nájem normálně platil ![]()
nemolka píše:
možná anonymní zapoměla že v baráčku se nájem neplatí takže když se gypo dobře nastaví je to jako by se nájem normálně platil
Jsem původně z baráku-od mala,takže vím,jaký je s tím spojený placení-topení,elektrika atd. Není to daleko od nájmu,takže myslet si,že budu platit hypotéku a tím pro mně placení v baráku končí je dost velkej omyl.
no nevím ale třeba v nizkoenergetickych pasivních domech to asi nebude uplně tak jako ve starych domech dneska je technologie uplně jinde ![]()