Hypotéka - zatížení do budoucna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26295
12.9.11 10:40

Myy máme hypotéku na 20 let, zvolili jsme si 15 let fixaci s tím, že to potom (snad) doplatíme, zbývá nám ještě 18 let.
Bohužel v dnešní době, pokud necheš bydlet s rodiči či v podnájmu, to jinak asi nejde. Stresové to bylo zezačátku, ale teď už to nijak nevnímáme. Akorát zle mi bývá, když si uvědomím,kolik bance přeplatíme. :roll: Jinak splátka činí asi necelou 1/3 příjmů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12419
12.9.11 10:49

Hlavně je potřeba si zařídit dobré životní pojistky atd-je to sice taky drahé, ale nikdy nevíš co se stane.
My si raději dali hypotéku na 25let a platíme menší splátky. Za 7 let nám končí fixace a chceme ji pak refinancovat ze stavebka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
12.9.11 10:57
lowlands píše:
Cauky holky,

je to hlavne dotaz pro vsechny, ktere mate dum/byt na hypoteku. Chci se zeptat na jak dlouho jste si ji vzali, kolik let vam jeste zbyva ke splaceni a pokud mozno, kolik vam je let.

Uvazovali jsme nad hypotekou, ale pri predstave, ze nevime, co bude za rok natoz za 10,20 let? :think: Jak moc vase hypoteka zatizila rozpocet (napr. procentuelne)? A neznamelo u vas s hypotekou take vlastne vydelavani „pouze“ na ni, stres a po dlouha leta odpirani si nejake dovolene a podobne?

Nevime proste, jestli to stoji za to. :-? Jestli si nesetrit alespon nejaky cas bokem a pak vzit hypoteku jen na nejakou mensi castku. Ale zase bydlet chce clovek dneska, ne napr. za 10 let. :roll: A posledni otazka, stalo nebo stoji to za to??? V posledni dobe nejsou vyjimecne pripady, ze se chlapi treba obesi, protoze hypoteku nezvladaji. :-?

Dekuju vsem za odpovedi. :-) :mavam:

Ahoj, nečetla jsem diskusi, ale odpovím, jak to máme u nás doma. Bydlela jsem v podnájmu s kamarátkou, za který sme platili každá 5tis Kč. Po 2 letech sme začali s partnerem plánovat svatbu a s tím i bydlení. Vzhledem k tomu, že jsem měla nějaké finance od rodičů, tak jsem si koupila byt 2+1 s částečnou hypotékou. Tu mám na 15 let a měsíčně platím 6500Kč. Takže platím více, než v podnájmu, ale za svoje a to byla pro mně největší motivace. Budeme to mít moc těžké, hlavně na RD, ale máme něco našetřeno a snad to zvládneme. Bohužel jiná možnost pro mladé lidi kromě hypotéky tu asi ani není a na nový byt nemá snad nikdo. Od města sme ho dostat nemohli, protože já tu mám teprve 1 rok trvalý pobyt a teď už manžel až po sňatku.
Barča :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.11 11:09

hypotéku máme velmi vysokou, ale vyděláváme dost, tak se nemusíme nijak zvlášť uskromňovat…
dlouho jsme žili v pronájmech, teď o něco málo větší částku platíme hypo. Máme ji na 10 let.
Máme zároveň velmi vysoké pojistky takřka na cokoliv (ztráta zaměstnání, nemoc apod.)

• Citovat
  • Upravit
1171
12.9.11 11:24

My máme (teda přítel) hypotéku cca na 1,5 mil a platí asi 12 tis měsíčně. Fixaci má myslím na 3 roky. A ano, je to tak, minule po skončení fixační doby poslal svoji banku se svoji oprovdu hrůzostrašnou nabídkou úroků do pr…ještě se jim vysmál a šel jinam. Jinak mimochodem, dá se s bankama slušně smlouvat, stačí říct co vám nabídli jinde a at vám nabídnou lepší podmínky :palec: Za rok to budeme řešit zase. No tak jasně že to člověk pocítí, když musí dát přes deset tisíc pryč, ale nijak extra se neuskromnujeme, ale v lednu se nám narodí prcek, tak jsem zvědavá jak to vše bude. Naštěstí mám našetříno, ale čovek nikdy neví..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.11 11:40

Máme hypotéku na 30 let, splacená bude v době, kdy partnerovi bude 58 let a mě 53 let. Brali jsme si ji v době, kdy už jsme se snažili o dítě, takže jsme počítali v podstatě s jedním příjmem a pak jen s mateřskou a rodičákem. Máme ji od Hypoteční banky, kombinovanou ještě s úvěrem ze stavebka. Měsíčně to dělá (se vším všudy - hypotéka, stavebko, elektřina, plyn a fond oprav) 14 tis.KČ, z toho hypotéka je cca 590OKČ, tudíž ta celková suma za měsíc co jde pryč je 1/3 mužova platu. Nijak nás to neomezilo, v našem případě to stálo za to.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.11 11:46

My máme hypotéku na 30let, splacenej zhruba něco málo přes rok. Původní fixace byla jen roční, s tím, že jsme po smlouvání dostali od stejné banky menší úroky. Teď máme 3letou fixaci. Platíme zhruba 6tis, hypotéka zhruba 1,5mil. S placením nájmu + energií nás to vychází o něco málo víc, než když jsme byli v podnájmu. Jenže si to aspoň platíme do svého. K hypotéce je i pojistka proti ztrátě zaměstnání a paní říkala, že kdyby se cokoliv dělo, máme ihned přijít a všechno se dá vždycky řešit pokud je to včas. Strach z toho mám, je to neuvěřitelná doba, ale jinak bysme asi museli bydlet pod mostem nebo tu hromadu peněz prát do podnájmu a tím pádem je víceméně vyhazovat z oken. Takhle se dá byt vždycky prodat. Jinak máme normální platy (já teda rozhodně do půrměrného platu mám hodně daleko a přítel se k němu aspoň blíží). Až přijde mimčo, tak to bude asi o něco horší. Ale snad to zvládnem.

• Citovat
  • Upravit
1302
12.9.11 11:51

hypo je sice skoro na celý život (20let), ale když chce člověk bydlet a nemá jinou možnost než nájem, tak je to také na celý život. s tím rozdílem , že nebude NIKDY bydlet ve svém!

My se rozhodli odstěhovat z prahy, protože na vetší byt bychom prostě nedosáhli. Hypo jsme si brali na cca 40% mého platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.11 11:53

My nemáme přímo hypotéku,ale překlenovací úvěr ze stavebka…máme to na 4 lidi(já,manžel a tcháni).Platíme to celé my.Celková částka byla na 1,2mil.Tohle je výhoda,že to časem vše uplácíš a částka se ti snižuje…Posledních 10 let máme platit něco přes 2 tis.Začínali jsme na 7,5tis/měsíčně.Teď platíme 6,3tis./měsíčně.Celkově to máme na 23 let.

Jinak je dobré si promyslet zda na to budu mít,když budu na rodičáku…Hypošku si řádně pojistit,pro neschopnost splácet atd.

Anonym V.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.11 12:01

My máme hypotéku na 30 let, splaceny 3 roky. Samotná splátka dělá asi 40% našich příjmů. A se zbytkem docela vystačíme a žijeme si dobře :palec: Manžel má kamaráda, kterýmu byt koupili rodiče, má jen přítelkyni, žádné koníčky, bere stejně jako manžel a furt si stěžuje, že nemůže vyjít. Tohle prostě nechápu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
7615
12.9.11 12:46

Co v dnešní době zbývá člověku jinýho, pokud chce bydlet jako člověk!!! Já mám překlenovací úvěr ze stavebka na 28let.Pak jsem si ještě půjčila asi 200 tis na 8 let na opravu jádra a jiné, Kupovala jsem si byt sama. Přemýšlela jsem stejně jako ty… chci oblečky, dovolenou a žádný omezování :-) Platila jsem víc jak 50% platu ale mám k tomu připočítaný i energie. Takže první roky docela záhul… pokud nemáš nábytek a elektrospotřebiče, tak ještě připočti nějakou kačku a to nemluvím o nové kuchyňské lince… ta mě srazila na kolena :-) Začátek byl krutej od výplaty k výplatě… chceš telku našetři si, novej gauček našetři si.. a dovolená taky jsem našetřila. Dokonce jsem se naučila s penězma i líp hospodařit a někdy doplatila i víc peněz než po mě chtěli :-) Dnes už mám 7 let splacených. Těch 200tisíc už mám dávno doplacených… v bytě jsem si krásně užívala svobody z vlastního bydlení. Už žiju někde jinde ale byt je pronajatej a vydělává… zatím jen 2 5O0 měsíčně ale na zemi je nenajdeš… určitě bych do koupi bytu šla.

Pak ale je taky důležitý, jestli jsou nějaký penízky na účtě našetřený nebo jak moc je stabilní práce. Já pracuju ve zdravotnictví… je to super ze strany stabilního zaměstnání, stálého příjmu apod. Ne jako u firem, kde se pod tebou třese židle skr finanční krizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
12.9.11 12:51

Máme hypotéku nízkou, ale kupovali jsme starší dům, který postupně opravujeme. V pohodě splácíme i teď když jsem na rodičáku. Když našetříme, něco na baráku uděláme. Sice to není zrovna repre a ještě chvilku nebude, ale bydlíme :)

Podle mě je blbost zamýšlet se nad tím, že za 5 let nebudu mít na hypotéku, to stejné se ti může stát s nájmem :nevim:
Ale je nutné posoudit své možnosti a nemít hypotéku vysokou, abyste jeli „nadoraz“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
12.9.11 14:20

Ahoj zakladatali/-lko:
Odpovím ti protiotázkou: A jakou máš jinou možnost na výběr? Platit doživotně nájem, potloukat se od nájmu do nájmu a nikdy nevědět, jak dlouho tam ještě budete, strkat peníze do cízího bejváku?

U nás to bylo bez diskuse: chtěli jsme založit rodinu, byt jsme nikde neměli … tudíž hypotéka.
Máme 3+1, platíme hypotéku necelých 8tis Kč a k tomu „nájemný“ (voda, teplo, elektrika, služby v baráku atd.) kolem 5tis Kč, tj. celkem 13tis kč a to bychom za pronájem taky tak dali, navíc bychom žili v nejistotě a v neochotě si domov zvelebovat podle svých představ.

Než jsem šla na rodičák, tvořila hypotéka 13 % našich čistých příjmů. Teď na rodičáku tvoří bezmála 30 %, s čímž jsme samozřejmě počítali. Naštěstí jsme si stihli nasyslit dostatek úspor na případné výpadky příjmů.

Jako jasně, hypotéka je stres a hlavně z dnešního pohledu koule na noze až do smrti. Ale jak říkáš, kdo ví, co jednou bude … je to blbý to říkat, ale v životě se taky dědí a přijdou peníze na smáznutí dluhu, v životě se lidi rozvádějí a byt prodávají a jdou bydlet do menšího podnájmu třeba …
Každopádně radši dám dneska hypotéku než nájemný … hypotéka a nájemný jsou dnesk plusmínus stejný, ale u hypotéky jde z tvý kapsy pryč jen část peněz (úroky), zbylou část investuješ do svýho majetku (bytu), u nájmu jde celá částka do peněženky pronajímatele a tobě může kdykoliv v životě říct papálála, ádié … a ty budeš mít třeba děti atd. To pak musí bejt mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.11 14:30

My jsme si půjčili 3mil na 28 let, splátka cca 22tis. měsíčně. V pohodě jsme to zvládali, byli jsme sami a všechny prachy jsme strkali do splátek a do baráku. Teď máme malýho, já na rodičáku a zvládáme to taky, ale je to na hlavu. Žijeme od výplaty k výplatě a já mám strach, co bude. Platíme už 5 let a přemýšlíme, že přeúvěrujeme, splátka by byla cca 15tis. měsíčně, ale znovu na 30 let. To bychom doplatili v 61 letech :nevim:
Pořád nevím, jak se rozhodnout. Je lepší přeplatit trochu víc, ale žít relativně v klidu nebo dál žít od výplaty k výplatě, nervovat se, ale doplatit dřív?
Jinak k tématu - do hypotéky nebo úvěru bych šla znovu, lepší mít svoje, než platit nájem. A nějak holt člověk bydlet musí, nic ti do klína samo nespadne.

• Citovat
  • Upravit
2329
12.9.11 14:31

Cau

lowlands píše:
Cauky holky,

je to hlavne dotaz pro vsechny, ktere mate dum/byt na hypoteku. Chci se zeptat na jak dlouho jste si ji vzali, kolik let vam jeste zbyva ke splaceni a pokud mozno, kolik vam je let.

Uvazovali jsme nad hypotekou, ale pri predstave, ze nevime, co bude za rok natoz za 10,20 let? :think: Jak moc vase hypoteka zatizila rozpocet (napr. procentuelne)? A neznamelo u vas s hypotekou take vlastne vydelavani „pouze“ na ni, stres a po dlouha leta odpirani si nejake dovolene a podobne?

Nevime proste, jestli to stoji za to. :-? Jestli si nesetrit alespon nejaky cas bokem a pak vzit hypoteku jen na nejakou mensi castku. Ale zase bydlet chce clovek dneska, ne napr. za 10 let. :roll: A posledni otazka, stalo nebo stoji to za to??? V posledni dobe nejsou vyjimecne pripady, ze se chlapi treba obesi, protoze hypoteku nezvladaji. :-?

Dekuju vsem za odpovedi. :-) :mavam:

U nas hypoteka na 30 rokov aby sme mali nizsie splatky. Platime ju 6 rok, momentalne tvori 5% prijmu, predtym tvorila 10% prijmu, ale kedze sme spravili nejake predcasne splatky tak sa to dost znizilo. Na dovolenku chodime kazdy rok k moru a niekedy aj 2×, preto sme si hypo dali na 30 rokov, lebo sme nechceli zivorit a riesit ci tento mesiac na splatku mame alebo nemame. A radsej ked sa nazbieraju nejake peniaze dame raz rocne predcasnu splatku. Navyse od obdobia spred 6 rokov ked sme ju brali mame ovela vacsie prijmy a dufam ze tento trend nam vydrzi. Vobec nelutujem ze ju mame, jedine co ma stve ze sa teda dost vela penazi preplati, ale mala by som to iste kebyze niekomu platim najom :jazyk: Osobne si myslim ze nikdy nie je tak zle aby sa niekto musel kvoli tomu vesat :roll: , byt aj s hypotekou sa vzdy da predat alebo vzdy sa da nieco vymysliet. A este co sa tyka veku ja mam 33 a manzel 39, hypo je len na mna, brala som ju sama, lebo to bolo v case ked sme si neboli isty ako bude nas vztah pokracovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel