Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Mám podobný případ v okolí a můžu Ti jen poradit,ihned to řešit!Jestli má peníze,tak si sociální a zdravotní co nejdřív doplatit.není to žádná sranda…ty penále jsou šílené.
U kamarádky to bohužel dopadlo rozvodem a zůstala s dvěma malými dětmi sama…taky na to přišla pozdě,moc pozdě…šlo to do statisíců
dodneška ho miluje,ale nehodlal to řešit,tak ona udělala,kvůli dětem,to nejlepší…
Jinak nevím,ale myslím si,že když nejste manželé,tak by exekuce na Tvůj účet mít nárok asi neměla.ale jistá si nejsem…
Všechny peníze z faktur chodí defakto na můj účet. Do účetnictví dává všechny faktury, ale daně prostě nezaplatí. Bohužel, ono to jde do statisíců…manželé nejsme, mám ho ráda (ačkoliv mě moc zklamal ve své nezodpovědnosti, když se podívám na jeho auto, hodinky, mobil…tak mi je jasné, kde ty peníze jsou), mám strach, že jakmile mu dojdou všechny důsledky a spočítá si celkový dluh, bude jednat skratkovitě a dopadne to moc špatně
.
pokud neplatí odvody státu a kašle na to, tak 1) penále je šííííílené 2) mohl by jít taky do vězení
Do vězení?! Proboha, až tak? A odkazuje se na to nějaký konkrétní zákon? Asi si s ním budu muset promluvit…ale jak mu říct, že o tom vím, že jsem si jen tak sama od sebe všechny úřady obvolala, protože jsem viděla ve schránce nějaký úřední dopis a tak mě napadlo vytočit číslo a pak se už samozřejmě spustila lavina…Mám z toho strach
.
Jejda,tak to je špatně no
ale zase třeba když mu pohrozíš ,nebo mu jen prostě vysvetliš,že máš strach o budoucnost Vašeho miminka,tak se zachová jako správný otec a chlap.nejlepší by bylo ,co se dá doplatit tak zaplatit a s exekucí se nějak domluvit třeba na splátkovém kalendáři…věřím,že je to těžká a složitá záležitost,ale za snahu to určitě stojí!už kvůli Vám,jako rodině!
Nechci Tě nijak strašit nebo něco,to vůbec nee,ale…
Doteďka mi v uších zní,jak mi kamarádka plakala po rozvodu,že o kolik by to bylo jednodušší,kdyby ho za to všechno(on to ale nechtěl řešit a do dneška si dělá jenom dluhy,neplatí na děti) nenáviděla,ale ona ho pořád miluje…
a všechno to ztroskotalo jenom na jeho nezodpovědnosti…
Ahojky, tak pokud neplatí OSSZ a ZP, tak penále jsou, hlavně z OSSZ šílené, nazvala bych to až lichvou. Aby šel do vězení, tak by mu muselo být prokázáno, že to neplatil úmyslně. Pokud nevydělává, tak mu bude strháváno minimum i z minim. příjmu. Pokud ale vydělává a má, byť i na tvém účtu, nahromaděné finance, tak pozor na to. Tady je to hrozně dobře prokazatelné a zjistitelné, a zatáhne do toho i tebe, a ty taky potom můžeš být vyslýchána, kde jsi vzala takové peníze, odkud, těžko prokážeš, že jsi o tom nevěděla. Dost tě před tí varuji. Já osobně, bych si okamžitě s přítelem promluvila a pokud už teda chce podvádět, ať si schovává peníze někde jinde, a netahá do toho rodinu. Jinak, exekutoři ti s účtem v občanskoprávním sporu nic nemohou udělat. Jinak by to mohlo být v případě, že by byl stíhán pro trestný čin. Vím, že se zdravotní pojišťovnou se dá domluvit na splátkách, s OSSZ je to horší, ta je nekompromisní. Měl by to řešit, chová se nezodpovědně. A image mu bude jako stíhanému k hov......
Držím ti pěsti v této nelehké situaci, přinuť ho, ji řešit.
Děkuji za odkaz, prostudovala jsem si ho a je to teda mazec
. Zajímalo by mě, jestli teda se nemusím alespoň bát, že mě někdo může napadnout, že mu prakticky pomáhám ulít peníze. Protože on má už samozřejmě zase uvalenou exekuci na svůj bankovní účet. Kdyby mu tam normálně chodili peníze, tak je exekutor zabavuje a umořuje dluh…jenže ty peníze chodí na můj účet a já samozřejmě asi těžko obhájím, že o ničem nevím a jen tak ze srandy jsem mu povolila, ať hospodaří se svými penězmi na mém účtě…
Anonymní píše:
Mám trochu obavy, aby někdo nenapadl to, že všechny peníze má defakto na mém účtě a zda za to nemůžu být nějak postižena v souvislosti k dopomáhání k bránění exekuce.
Podle mne je to par. 256 Trestního zákona - poškozování věřitele zatajením majetku dlužníka se sazbou až jeden rok a týká se to jak dlužníka, tak osoby, která mu v tom napomáhá.
http://business.center.cz/…cast2h9.aspx#…
Takže pokud k exekuci ještě nedošlo, tak bych okamžitě zrušila svůj „přítelův“ účet, ať si přítel podniká na svůj. Pokud už k nějaké exekuci došlo (třeba ještě neskončila ta první nebo přišla nová), tak bych účet taky zrušila, ale modlila bych se u toho, aby si na mne nedošlápl exekutor.
Jinak pokud má tvůj přítel dluhy na zdravotním, sociálním a daních, tak bych doporučila KOMUNIKOVAT a SPLÁCET. Snažit se všude domluvit si splátkový kalendář a i kdyby na splátkový kalendář nebylo přistoupeno, tak i přesto platit alespoň něco. Můj manžel taky podniká, ocitl se v druhotné platební neschopnosti a taky měl dluhy vůči státu příšerné - docela se mu dařilo domlouvat si splátkové kalendáře, i když třeba mu byl jeden kalendář zrušený pro nesplácení podle plánu, podařilo se mu sjednat si jiný… protože se snažil platit aspoň něco a sám se ozýval, když kalednář nemohl dodržet a hledal řešení. Dokonce po splacení dluhu sociálce dosáhl hodně velké úlevy tím, že podal žádost o prominutí penále a bylo mu vyhověno.
Takže situace nemusí být tak beznadějná, jak se zdá, ale je potřeba projevit vůli platit a ne hrát mrtvého brouka a nechat problém vyhnít.
Dovolím si odporovat! Les2311 odkazuje na starý trestní zákoník! Dle zákona č. 40/2009 Sb, trestního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, se dle § 222 odst. 2 písm. a) (nikoliv § 256 Sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě) jedná o poškození věřitele se sazbou až na 2 léta. A to by se ještě nějaký ten trestný čin k tomu asi ještě dal najít, ale nechce se mi to hledat.
Mimoto ve chvíli, kdy nastane exekuce a exekutor se bude domnívat, že majetek dlužníka se nachází u tebe (v bytě, na účtě) může i tento majetek zabavit a tobě by nezbývalo nic jiného než podat vylučovací žalobu.
Být na tvém místě tak přítelovi poděkuji a pošlu ho do háje ![]()
Tvůj přítel krátí věřitele a ty mu v tom de facto napomáháš, takže potíž z toho můžete mít oba, a to dost velkou. Účet zruš, peníze vyber, kontaktuj instituce, kde víš, že dluží, vyžádej si splátkový kalendář a těmi jeho penězi začni pomalu splácet. Je to průšvih.
Být tebou, tak mu neřeknu rovnou o všech dluzích, o kterých víš, ale řekla bych mu třeba jen o jednom a zeptala se ho, jestli dluží ještě jinde. A uvidíš, jestli ti vůbec bude schopnej říct pravdu. Protože s člověkem, co dluží a ještě ti ty dluhy bude zatloukat se podle mého názoru žít nedá.
Já bych vybrala všechny peníze z tvého - přítelova účtu a zaplatila dluhy (pokud na tom účtu tolik má). Pokud ne, tak bych mu je předala. Potom bych účet zrušila a hotovo. Ať se v tom plácá sám.
A jak ses o tom dozvěděla? Prostě volali na obecní/městský úřad (to je běžná praxe) a ty ses o tom dozvěděla z okolí. Pokud bydlíš ve velkém městě, kde toto uplatnit nepůjde, tak mu prostě řekni, že jsi ten dopis otevřela. Proviněle by se měl cítit on a ne ty!!!!!!!
JanaK88 píše:
Dovolím si odporovat! Les2311 odkazuje na starý trestní zákoník! Dle zákona č. 40/2009 Sb, trestního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, se dle § 222 odst. 2 písm. a) (nikoliv § 256 Sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě) jedná o poškození věřitele se sazbou až na 2 léta.
Au, jsem pitomá, že jsem si nevšimla, že jsem ve starém zákoně, já o trestním zákoníku mám představu jenom tak mlhavou a obvykle ho nepročítám, takže mě to netrklo, omlouvám se za zmatení ![]()
Předem se omlouvám za anonym…žiji se svým přítelem a máme spolu měsíčního chlapečka. A mám jeden velký problém, se kterým si nevím rady - před pár lety přítel ručil rodičům na půjčku, ti ji nespláceli, proto přišla na přítele exekuce a zablokovali mu bankovní účet. V té době mě požádal, abych si založila nový účet na své jméno a on si tam mohl posílat a vybírat peníze, protože se bál, kdyby náhodou ještě někdy přišla stejná situace. Souhlasila jsem. Takže mám dva účty a jeden je vlastně od přítele a má svou kartu. Jenže pracuje na živnost a nedávno jsem zjistila, že už dlouho neplatí daně a pojištění, dluhy narostly do obrovských rozměrů a ze všech stran mu hrozí soudy a exekuce. Mám trochu obavy, aby někdo nenapadl to, že všechny peníze má defakto na mém účtě a zda za to nemůžu být nějak postižena v souvislosti k dopomáhání k bránění exekuce. Samozřejmě je mi jasné, v jaké šlamastice je nejen on, ale samozřejmě hlavně já s dítětem. Jen mi v prvé řadě jde o to, zda kvůli tomu se třeba nezeptat pro jistotu nějakého právníka. Přítel zatím neví, že o jeho dluzích vím, minulý týden přišel dopis z OSSZ, tak mě napadlo obvolat si všechny úřady … Vůbec nevím, co mám dělat. Říct mu, že to vím? Samozřejmě, přede všemi si rád hraje na velkého pana podnikatele, takže mi teď docvaklo, že vlastně místo placení peníze utrácel za budování svého image…
.