Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, chtěla bych se zeptat vás, co s tím máte zkušenosti nebo třeba pracujete v oboru. Já jsem na RD, manžel má novou práci, na dobu určitou - na rok. Práci má jistou a po roce mu ji prodlouží na dobu neurčitou. Za chvíli mu bude končit zkušební doba, máme šanci, že nám po uplynutí zkušebky dají hypotéku? Finančně bychom na ni dosáhli. Uspořeno máme jen na vybavení, takže bychom si brali 100%. Moc děkuji ![]()
= bez vlastnich prostredku, pocitej s temi 15ti % vam ji nedaji. Pokud si chcete koupit byt za milion tak je to lehci nez barak za 4 mil. To asi jen tak nedate…
@Beruska248 píše:
Hypotéku bychom si brali tak na 1,7 mil..
To je min. 260 tis. A to nepocitam to, ze manzel ma smlouvu na urcito… zkusit to muzete, ale myslim, ze neuspejete. A co ten rok pockat? A zatim sporit…
Od listopadu maj banky od NB zatrženo dávat 100% hypotéky a ty nad 85% jsou velice omezené. Takže je nutné počítat s těmi 15% nemovitosti.
S dobou určitou by problém být neměl, pokud se to taky neměnilo, tak některé banky přijlíželi i k tomu, že zaměstnavatel dal potvrzení, že smlouva bude prodloužená.
Jeste jsem zapomnela zminit, ze pri hypo 85% budete mit zhruba o 1% vyssi urok nez je nabizeny, coz ve finale udela x set tisic preplaceni
@Terinka1991 Tak pokud nám ji nedají, tak počkáme, jde o to, že máme 1kk byt kde platíme 11 tis nájem.. a to je jeden z nejlevnějších tady.. a co jsme zjišťovali taky hypo+energie bychom platili tak 8 tis… Proto bychom nejradši co nejdřív šli do vlastního…
Z oboru nejsem, ale nedávno jsme žádali (proto prosím zachovat anonym, v okolí je pár osob, které nechci, aby věděli)
koukají se i na další věci - máte úvěry, kreditní karty/kontokorent? Jak s registrem dlužníků (sleduje se cca 5 let zpátky, zda nebyly zpoždění s úhradou jakéhokoliv dluhu, čerpání kontokorentu apod)?
Dále kolik potvrdí manelovi zaměstnavatel, je to totéž, co dostává, resp má to jako fixní plat nebo nízký základ a pak osobko/bonusy? Smlouva na dobu určitou to dost shazuje, na to bacha, zkuste to, ale spíš to vidím na spoření ještě rok a až bude na neurčito, tak zažádat
Nemovistost - novostavba/starší? případně rekonstrukce? Odhadní cena se může lišit o dost, záleží taky na lokalitě
víc mě momentálně nenapadá
@Beruska248 Jak už tady psali ostatní - se 100%ní hypotékou nepočítejte.
Některé banky do výše příjmu pro posouzení bonity zahrnují i rodičovský příspěvek.
Doba určitá už není takový problém, dost často banka chce prohlášení od zaměstnavatele, že bude pracovní poměr prodloužen.
Úvěry ani dluhy jsme nikdy neměli, kreditky taky ne.. Základ platu má dostatečný, chtěli bychom hypo tak na 30-40 let.. Koupit pozemek a stavět..
A k těm 100% hypo - jak už psaly holky, jak nemáte aspoň 10% šěance na získání hypo opět radikálně klesá, resp. když vás schválí pak stoupá úrok, takže pokud s hypo na 85% bude úrok na 1,9 u hypo na 90% už bude mezi 2,5-3% a s každým vaším „mínusem“ v dotazníku poleze výš
kdyby naše poradkyně nebyla na RD, dala bych vám kontakt, my jsme díky ní (a známostem) s poměrně špatnou vyhlídkou na začátku získali velmi slušné podmínky a hypo s úrokem 1,7%
Rozhodně ale nedůvěřiooivat poradcům, co chtějí zálohy, nebo tě tlačí do pojistek zproszředkovaných od jejich firmy, to už dneska banky nevyžadují, pokud na tom bude trvat, pak to není důvěryhodný poradce
pokračování anonym 21.39
@Beruska248 Ahojky, tak trochu jsem z oboru, ne úplně hypotéky, ale úvěry ano. V první řadě, pracovní poměr na dobu určitou je vážně problém, i u klasických úvěrů, natož u hypoték. Já sama, když jsme před lety žádali, jsem ještě neměla smlouvu na neurčito a chtěli po mě potvrzení, že mi ji zaměstnavatel prodlouží, což samozřejmě zaměstnavatel nedá. U nás nakonec stačil jako posuzovaná osoba manžel, protože na hypotéku dosáhl sám, ale to u vás nejde, když jsi na RD.
Druhá věc je, že 100% hypotéky už se dnes nedávají, v drtivé většině případů. Teď jsme refinancovali, tak jsme se na to ptali… Je třeba mít našetřeno nebo případně může někdo (třeba rodiče) dát do zástavy ještě svoji nemovitost… ale to každý asi nemá takové rodiče, kteří by to udělali…
@terýsek25 A proč by to samozřejmě zaměstnavatel neměl dát? Vždyť se tím k ničemu nezavazuje.
My tedy tato potvrzení zaměstnancům dáváme.
@Beruska248 píše:
@Terinka1991 Tak pokud nám ji nedají, tak počkáme, jde o to, že máme 1kk byt kde platíme 11 tis nájem.. a to je jeden z nejlevnějších tady.. a co jsme zjišťovali taky hypo+energie bychom platili tak 8 tis… Proto bychom nejradši co nejdřív šli do vlastního…
Hypo plus energie na 1 700 000kč vám určitě nevyjdou na 8tis
jen hypo byste platili kolem 6500 - 7000 podle úroku… plus pojištění hypotéky… ale lepší platit si vlastní, to určitě jo