Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj vím, že diskuzí na tohle téma je tu několik, ale většinou staré. Mám dotaz s přítelem bychom chtěly zkusit hypotéku. Já jsem v šestém měsíci a čeká mě mateřská a přítel má bohužel záznam v registru. Konkrétně jde o debetni zustatek v bance okolo 2000,– který je již zaplacený a vše je vyřízené takže se jen čeká nrž ho vymažou. Někde jsem se dočetla, že některé banky přimhouří nad záznamem oči pokud nejde přímo o nesplácený úvěr. Máte s tím někdo zkušenost? Vím, že pokud hypo někde zamítnou tak to pak taky není dobrá vizitka tak bychom to neradi zkoušely jen tak a ještě si to zhoršily. Díky za názory..
Nechci být nepříjemná, ale hypotéka se „nezkouší“. Ty jsi navít těhotná, příjem tedy brzy nebude žádný. A přítel co neplnil své závazky? Nevím, opravdu bych to pořádně promyslela.
@monika25 ono záleží jak u které banky a hlavně kde dluzite pokud bance tak to není zrovna ideální..dál pokud jsi na dobu neurčitou v práci stejně tak přítel je to pro banku výhodnější dát vám hypo..moc bych nikde neuvadela že čekáte dítě
prootze pro banky rodičovská není počítána jako výdělek..dál se hodně zprisnili od 1.10 2016 jakou výši hypo vám dají..cnb úplně zamítla 100% hypotéky myslím že do konce roku je max 85%-95% na které ale dosahne jen určitá čas lidí asi bych tak viděla že s určitými příjmy od nového roku to chtějí zpřísnit na 80%-90% doporucim dobrou finnacni poradkyni protože jak dáte požadavek na hypoték bance kterou jste si vybrali a začne se bankou zpracovávat nedej bože vám hypo zamítnou uvidí to díky centrálnímu registru i ostatní banky stejně jako pokud jste si u banky někdy v uplynulých 2 letech žádali o půjčku která vám byla zamítnuta..
Já jsem nechtěla radit ohledně přítele. Každý jsme byly někdy mladý a blbý. Jinak přítel ma příjem 40 000,– a ja budu mit mateřskou takže ne žádný příjem. Kdybych si nebyla jistá tím, že hypo nezvládnem tak do toho nejdu. Nejsem blba.
Ty těhotná a partner v registru. Takže se bude prakticky posuzovat pouze jeho příjem, ty ten svůj budeš mít hodně malý - z toho vyžiješ akorát ty a dítě.
Co kdyby jste hypotéku nedostali? Na tuto variantu už máte řešení?
@monika25 píše:
Já jsem nechtěla radit ohledně přítele. Každý jsme byly někdy mladý a blbý. Jinak přítel ma příjem 40 000,– a ja budu mit mateřskou takže ne žádný příjem. Kdybych si nebyla jistá tím, že hypo nezvládnem tak do toho nejdu. Nejsem blba.
Jasné, teď má 40 ale příští rok může spadnout na 20. Ještě bych s hypotékou počkala a navíc si našetřila peníze. 100% hypošku ti nikdo nikde nedá.
V jaké výši žádáte?
@samanta2208 píše:
@monika25 ono záleží jak u které banky a hlavně kde dluzite pokud bance tak to není zrovna ideální..dál pokud jsi na dobu neurčitou v práci stejně tak přítel je to pro banku výhodnější dát vám hypo..moc bych nikde neuvadela že čekáte dítěprootze pro banky rodičovská není počítána jako výdělek..dál se hodně zprisnili od 1.10 2016 jakou výši hypo vám dají..cnb úplně zamítla 100% hypotéky myslím že do konce roku je max 85%-95% na které ale dosahne jen určitá čas lidí asi bych tak viděla že s určitými příjmy od nového roku to chtějí zpřísnit na 80%-90% doporucim dobrou finnacni poradkyni protože jak dáte požadavek na hypoték bance kterou jste si vybrali a začne se bankou zpracovávat nedej bože vám hypo zamítnou uvidí to díky centrálnímu registru i ostatní banky stejně jako pokud jste si u banky někdy v uplynulých 2 letech žádali o půjčku která vám byla zamítnuta..
Nedlužíme už nikde. Nebyla to ani půjčka, ale účet na, který se zapomnelo a běžely tam poplatky. To, že banky vidí zamítnutou žádost vím, proto zatím chci zjistit jestli to někomu vyšlo nebo to nemá smysl. Ale poradkyně je asi nejlepší řešení. Jinak nikde jsme nikdy o půjčku nežádaly tak alespoň to je plus. Minus bohužel to, že já jsem od skončení první mateřskè bez hlavního příjmu. Takže o hypotèku by žádal jen přítel.
@hudečice píše:
Ty těhotná a partner v registru. Takže se bude prakticky posuzovat pouze jeho příjem, ty ten svůj budeš mít hodně malý - z toho vyžiješ akorát ty a dítě.
Co kdyby jste hypotéku nedostali? Na tuto variantu už máte řešení?
Samozřejmě když ji nedostsneme zůstaneme v nájmu. A vím, že posuzovat se bude přítel. On by žádal.
@hudečice píše:
Jasné, teď má 40 ale příští rok může spadnout na 20. Ještě bych s hypotékou počkala a navíc si našetřila peníze. 100% hypošku ti nikdo nikde nedá.
V jaké výši žádáte?
Nežádáme ještě o nic. Jen jsem chtěla zkušenosti s tou situací. A určitě na 20.000,– nespadne ma stálou práci 12 let takže toho se nebojím. To by si dneska nemohl vzit hypotéku nikdo.
@monika25 tak přítel nemá úplně malý příjem asi máte i něco nasetreno;) kazdpodsne horší je že pokud záda jen přítel pokud se rozejdete odejdeš s prázdnou my žádali s manželem dohromady.
některé banky na „výjimku“ dávají ale chce to vysondovat u poradkyně ta to zná nejlíp a hlavně oni mívají všude známe ![]()
Nevím, jak je to s registrem, ale další věc je ta, že my třeba žádali o hypotéku a chtěli zastavit barák, který jsme kupovali. Chtěli jsme 300 tis. a banka nám ho do zástavy nevzala s tím, že nemá hodnotu ani 250 tis. Jen pro pobavení, hodnota pro finančnák na odvod daně byla skoro milion a čtvrt. Takže si opravdu raději vezměte nějakého dobrého finančního poradce. Držím palce ![]()
@samanta2208 píše:
@monika25 tak přítel nemá úplně malý příjem asi máte i něco nasetreno;) kazdpodsne horší je že pokud záda jen přítel pokud se rozejdete odejdeš s prázdnou my žádali s manželem dohromady.některé banky na „výjimku“ dávají ale chce to vysondovat u poradkyně ta to zná nejlíp a hlavně oni mívají všude známe
Já vím, že žádat společně by bylo určitě lepší. Jelikož teď budu zase tři roky na mateřské tak je to bohužel nemožné
Ale já věřím, že spolu už strávíme zbytek života ikdyž to už dneska není moc v módě
Tu poradkyni určitě zkusíme. Není to tak, že bychom teď tu hypoteku nutně musely mít akorát už nás štve cpát takových peněz za nájem nekomu do kapsy ![]()
@monika25 já to znám měli jsme to úplně stejně
platit 12000 nájem nebo vlastní
máme rok barák a neměnila by jsme…a neboj já taky věřím že jsem vybrala toho správného chlapa ale barák máme na sjm
ale kdyby nedej bože někdy přišel rozvod jsme oba dospělí věřím že by jsme se domluvili
Pokud je v registru jako v Solusu tak at požádá o výmaz a pokud je to jen bankovní registr tak počkejte, ten je v podstatě online, ale banky tam posílají třeba aktuální data jednou za měsíc
@samanta2208 píše:
@monika25 já to znám měli jsme to úplně stejněplatit 12000 nájem nebo vlastní
máme rok barák a neměnila by jsme…a neboj já taky věřím že jsem vybrala toho správného chlapa ale barák máme na sjm
ale kdyby nedej bože někdy přišel rozvod jsme oba dospělí věřím že by jsme se domluvili
Věřit, v dnešní době raději ne. Se muže jen tak zeptej, co by se stalo, kdyby jsi se s nim chtěla rozvést… možná by ti řekl, jak si to přestavuje.
Kamarádka se takhle zeptala manžela a zjistila, že už by se s ním nedomluvila, že by dal výpověď v práci, aby nemusel platit alimenty a k tomu by dělal neskutečné naschvály. HOlka aspoň ví, na čem je. ![]()
@monika25 Zkuste poradkyni.