Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky,
s přítelem jsme se chtěli přestěhovat do většího bytu, až z přítele vypadlo, že se mu nechce platit nájem, že raději by si vzal hypotéku a ty samé peníze jako za nájem by platil za ni. Mě se ten nápad velice líbí, máme vyhlídlé nějaké tipy, ale nejvíc se mi zamlouvá baráček za 1 400 000. Jen by mě zajímalo, jak to vlastně u těch hypoték chodí? To si najdeme banku a půjdeme si tam o ni zažádat? Mám neblahý pocit, že se musí dokazovat příjmy, je to tak? Přítel pracuje u jedné společnosti, kde má podepsanou smlouvu na dobu určitou (do dubna), ale pravděpodobně mu ji potom prodlouží. Já jsem právě dostudovala a do práce nastupuji až od září, nejspíš dostanu taky smlouvu na dobu určitou (na rok), ale měla bych tam pak pokračovat i nadále. Naše společné příjmy by se měly pohybovat něco přes 25 000,– a nějaká kalkulačka mi spočítala, že na 20 let splácení by se splátky mohly pohybovat do 8 000,– měsíčně. Myslíte, že bychom to utáhli, když nemáme děti, moc neutrácíme a naspořené finanční zásoby oba taky máme? (kdyby bylo nejhůř) Mohla by nám nějaká banka dát hypotéku, když já zatím nemám žádnou pracovní smlouvu? Ale místo mám jisté. Jak to v bankách probíhá?
Moc děkuji za odpověď a případné jiné praktické rady. Sama ani nevím, co by bylo potřeba vyřídit a proto budu ráda, když to někoho napadne za mě ![]()
@oveckaK No jistě, že musíš dokazovat příjmy. Hypotéku bohužel pro vás nedají někomu, kdo má smlouvu na dobu určitou. Ani člověku ve zkušebce. Podle příjmů pak banka posoudí, do jaké výše je ochotná vám půjčit (může se stát, že ani nedosáhnete na to, co potřebujete). Dále, je nutné si uvědomit že ne každá banka a ne každému dá 100% hypotéku. Většinou se dává max 85% hypotéka, což znamená, že byste na tento konkrétní baráček museli mít našetřeno vlastních 210 000 Kč.
@oveckaK S rezervou na alespoň půl roku výdajů bych se toho nebála.. Věřím, že vám banka hypo dá. Můj manžel měl v době žádání o hypotéku taky smlouvu na dobu určitou a v práci mu napsali prohlášení, že je v plánu další prodloužení smlouvy a hypotéku dostal
Obešla bych si více bank a jejich nabídek, nás nakonec nejvýhodněji vyšel úvěr ze stavebního spoření..
Mohla by nám nějaká banka dát hypotéku, když já zatím nemám žádnou pracovní smlouvu?
Tak to určitě ne. Jakože bys přišla do banky a řekla, podívejte se, nemám práci, ale někdo mi jí slíbil od září, tak mi půjčte? To je fakt malinko naivní, nechci být zlá, ale zkus se na to podívat objektivně.
Navíc, jak píšu, hypotéka se dává jen pokud máš smlouvu na dobu neurčitou a navíc už máš za sebou zkušebku (takže nehrozí, že ten pracovní poměr ze dne na den skončí).
Samozřejmě musíš dokládat příjmy, myslíš, že ti někdo půjčí jeden a půl mega jen tak?
Takže musíš mít i smlouvu. Pak také doufám, že počítáš 8 000Kč + náklady na elektřinu, teplo, vodu… Musíš počítat s tím, že za 100% hypotéku je vyšší úrok a také se hypotéka nedává podle prodejní, ale odhadní ceny nemovitosti. Pokud vám dům odhadnou na 1 200 000Kč, tak 100% hypotéka bude 1 200 000Kč.
Já bych teda hlavně doporučovala probrat se ze snu, což neber jako útok, jen mi přijde tvůj dotaz hodně naivní
Až budete opravdu mít na hypotéku nárok, tak si najdi dobrého fin. poradce.
@Almira-Alm Ta to bylo už buď hodně dávno nebo měl sakra štěstí. My se solventností problém zdaleka nemáme, ale manžel je momentálně ve zkušebce, proto musím čekat.
Na internetu, když jsme se o to hodně zajímala, tak jsem se dočetla, že hypo se prostě smlouvám na dobu určitou nedává nebo dává je výjimečně. Navíc v zakladatelčině případě nemají práci jistou ani jeden z nich.
Každopádně zkuste si domluvit v bance schůzku, uvidíte sami.
@jessikka Aha. A ještě mě napadlo, že jsem tu kdysi četla něco o americké hypotéce. Tam se taky musí dokládat příjmy? Přítel už měl dostat smlouvu na dobu určitou, ale ani jeden z nás nechápeme, proč mu ji nedali, místo toho si jej společnost zapsala pod jinou divizi a teď mu může dát zase 3× smlouvu na dobu určitou, než si jej přepíšou zase jinam… Je to magorie
Ale téměř jistotu mám, že v následujících x letech budeme mít práci oba. ![]()
@radkka píše:
Samozřejmě musíš dokládat příjmy, myslíš, že ti někdo půjčí jeden a půl mega jen tak?Takže musíš mít i smlouvu. Pak také doufám, že počítáš 8 000Kč + náklady na elektřinu, teplo, vodu… Musíš počítat s tím, že za 100% hypotéku je vyšší úrok a také se hypotéka nedává podle prodejní, ale odhadní ceny nemovitosti. Pokud vám dům odhadnou na 1 200 000Kč, tak 100% hypotéka bude 1 200 000Kč.
Tak nějak. Hypo na byt platíme necelých deset tisíc, když připočítám veškeré náklady (elektrika, teplo, voda, fond oprav - který ve vlastním baráčku sice není, ale za to do něj tečou investice rovnou, internet atd.) Tak jsme měsíčně víc než na 15 tisících.
@jessikka No on ji tehdy měl už 2× prodlouženou a prošlo to.. Byl tam celkem dlouho, příjmy měl, žádné půjčky a podobně. Byl to úvěr ze stavebního spoření na kterém už taky byla nějaká částka (tuším 130 000) takže mu ji přikleply, smlouvu mu vážně 2 měsíce na to prodloužili na dobu neurčitou. Je to lehce přes 3 roky zpět..
@oveckaK Njn. Pro banku je to stejná jistota, jak kdybys jí slíbila, že vyhraješ ve sportce. Koukni se kolem sebe, jak to je s prací, kdo všechno je nezaměstnaný a práci zoufale hledá.
Americkou hypotéku neznám, jen vím, že něco takového existuje. Ale upřímně, kdyby to byla taková pohodička jí získat a splácet, tak jí má každý, takže nějaký háček v ní bude.
@jessikka my jsme dostali hypotéku před půl rokem a taky musel manžel doložit od zaměstnavatele, že mu bude smlouva prodloužena min. na další rok.
@oveckaK jinak jak už tady někdo psal, počítáš s dalšími náklady? Máme splátku 8500 + 600 pojištění + 3500 platíme do baráku (byt) + 1000 zálohy na el. proud. takže ona splátka sice hezká, ale musíš počítat i další náklady
@Almira-Alm Tak celkově se jim to možná líbilo. Navíc měl už základ ( pro banku je vždy přitažlivější půjčit jen část peněz, přičemž ty ručíš 100% nemovitosti)
A to musíme mít oba prac. smlouvu na dobu určitou? Nebo stačí jeden? Jak jsem psala, našetřeno něco máme, na 2 roky splácení i bez příjmů, ale nejradši bych si je nechala bokem na „horší časy“.
@jessikka Jasně, že ze začátku je zkušební doba, ale pochybuju, že by mě ředitelka školy vyhodila v listopadu a sháněla si ten čas někoho jiného. Kdyby něco, tak určitě počká do prázdnin ![]()
Určitě zním naivně, jen jsem se chtěla zeptat, protože opravdu netuším, jak to v tomhle chodí…
@Teruna000 píše:
@jessikka my jsme dostali hypotéku před půl rokem a taky musel manžel doložit od zaměstnavatele, že mu bude smlouva prodloužena min. na další rok.@oveckaK jinak jak už tady někdo psal, počítáš s dalšími náklady? Máme splátku 8500 + 600 pojištění + 3500 platíme do baráku (byt) + 1000 zálohy na el. proud. takže ona splátka sice hezká, ale musíš počítat i další náklady
Ok, možná píšu bludy, tohle jsme se jen dočetla na víc místech na internetu, nemám zkušenost osobní.
Ale jen za mě osobní názor, který nevnucuju… Já bych se smlouvou na dobu určitou do hypotéky nešla. Co kdyby mi jí neprodloužili? Můžu mít 100× písemně potvrzeno, že prodlouží, ale nemusí. Mně by prdka pěkně cvakala strachy, jestli to vyjde.