Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ja osobne bych zas nechtela kupovat stary barak a opravovat ho. Za prve to stejne bude stat spoustu penez a za druhe je pro me silena predstava, ze se do te ruiny clovek nastehuje a pak to opravuje svepomoci 10 let a vlastne nikde to temer neni videt.
Treba to naplanovane mate jinak, to nevim, ale pisu prvni vec, co me pri tve diskuzi napadla.
Nekupovala bych. Cena materiálu, řemeslníci, nový smlouvy na energie..
Uz nikdy bych nesla do zadne rekonstrukce stareho domu. Postupne se objevovaly dalsi a dalsi necekane vydaje, nemelo to konce, jen jsme dreli a uplne se navzajem odcizili
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě vaše vnímání současné situace na trhu nemovitostí. Jsme s přítelem rozhodnutí kupit nějaký starý barák a opravit. Na nový nemáme šanci nikdy dosáhnout, pozemek min. Za 1 milion a stavba tak 6… starý dům je ale šance. Co říkáte na současný stav? Myslíte, že ceny půjdou ještě dolů? Má to vůbec cenu v dnešní době vlastně kupovat? Jaké máte zkušenosti? Zvládáte splácet soucasne hypotéky? Pohání nás touha po vlastním bydlení, po zahrádce, atd. ale přiznávám, že současné ceny nemovitostí mě trošku demotivují. Díky za diskuzi
Kde se dá sehnat použitelný pozemek za 1M?
@Sisika9 v okolí nic takového není
To samé okolní města, jinak by se mi tato alternativna klidně zamlouvala ![]()
@Zumpa v okolí Nového Jičína se dají sehnat pozemky okolo 1 milionu, což je min. částka, ale samozřejmě se najdou pozemky i za 3 mega a více ![]()
A kolik na tu srandu máte aktuálně našetřeno a jaké příjmy? Plánujete snížení příjmů v dohledné době (mateřská)? Znám hodně párů, které koupily starý dům, a všichni bez výjimky se shodují, že do něj narvali podstatně víc peněz, než čekali. Většina z nich to kupovala kvůli lokalitě a měli našetřeno nebo krytá záda (např. byt, který mohli v případě nutnosti prodat), takže to ustáli. Ale třeba nedaleko mých rodičů koupil mladý pár obří dům, a loni dávali osb desky a izolaci nad schody do patra, protože po první zimě si šel ten kluk málem hodit mašli, narodilo se jim mimčo a ten dům vytopit nebyla žádná sranda, přišly obří nedoplatky, tak se do části stáhli a část natvrdo odstavili.
Jinak mám spoustu příběhů - např. do roka od koupě propadlá střecha po vichřici, vyteklé topení, bahno z pole přes celou zahradu až na dvorek. Těch věcí, které se můžou podělat a pak to napravení stavu stojí ani ne desetitisíce, ale spíš statisíce, je fakt hodně. Jedna rodina se dokonce po reálném zhodnocení stavu nemovitosti domluvila, že si to nechají jako víkendovou a letní chalupu se zahradou a přes zimu budou v bytě (ale nemají hypotéku, koupili to za svoje, jen už si nechtěli právě brát hypotéku na rekonstrukci a být několik let na staveništi, viděli všechny okolo, tak se na to vykašlali a užívají si tam víkendové grilovačky a zvelebují si jen zahradu).
No my teď něco takovýho zvažujem…zděděnej starej dům, teda kousek, zbylý dědice vyplatíme z prodeje bytu. Zbytek narvem do baráku, pár milionů zůstane. Pozemek je obrovskej, víc budov, vezmem tam aj tchány. Měli bychom pak mít měsíčně 30 litrů na to, abychom to postupně cpali do věcí, který budou potřeba dodělat…bejvala jsem taaak chuda, tohle jsou dobry starosti, jsem vdecna ![]()
Příspěvek upraven 31.05.23 v 22:30
My koupili starý dům a postupně opravujeme. My ale netrvame na celkové rekonstrukci, spíš opravujeme na co máme peníze a čas, nevadí nám, že je něco starší. Jsme tady šťastní, manžel se v tom realizuje. Dobře si ale vše s hypotékou spočítejte, ať to nemáte těsně. Život, kdy budete počítat 30 let každou korunu, pořád řešit, aby bylo na splátku, je smutný.
@zrcadlo oba s přítelem máme příjem dohromady okolo 55 tisíc měsíčně čistého. Našetřeno momentálně máme necelého půl milionu, konkrétně asi 480 000 tisíc přímo určených na koupi + cca 250 tisíc na to, abychom zvládli lépe případnou rodičovskou.
Koupili jsme stary a nelituju. Jo, hypoteku mam na dlouho, ale v dnesnich cenach v celkem směšné výši.
Je to bída a nemyslím, že ceny pozemků a domů půjdou nějak dolů. Každopádně stavební práce prý nabírají zpátečku. Taky to řešíme, ale tady v Praze pokud člověk nechce do satelitních “paneláku na ležato”, tak moc na výběr není.
Každopádně bych teď hypotéku s touhle sazbou nechtěla. A ta by snad měla jít dolů.
Podle mě je příjem 55 tis a dnešní ceny nemovitostí a hlavně výše úroků (!), které teď banky nabízejí je strašně nízký. Čekala bych, jestli půjdou úroky dolů a šetřila dále, 480 tis. je taky podle mě málo, minimálně potřebujete mít našetřeno 20% z výše hypotéky, 480 tis. je tak na nemovitost v hodnotě 2400000,–, to dneska neseženeš.
Ahoj, zajímá mě vaše vnímání současné situace na trhu nemovitostí. Jsme s přítelem rozhodnutí kupit nějaký starý barák a opravit. Na nový nemáme šanci nikdy dosáhnout, pozemek min. Za 1 milion a stavba tak 6… starý dům je ale šance. Co říkáte na současný stav? Myslíte, že ceny půjdou ještě dolů? Má to vůbec cenu v dnešní době vlastně kupovat? Jaké máte zkušenosti? Zvládáte splácet soucasne hypotéky? Pohání nás touha po vlastním bydlení, po zahrádce, atd. ale přiznávám, že současné ceny nemovitostí mě trošku demotivují. Díky za diskuzi