Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@unuděná píše:nevim, zda to tu uz zaznelo, ale nejsou ani manzele, pro ni velke riziko, ze jednou odejde s igelitkama a soudy na krku o vyporadani zavazku. a jak ctu jeji myslenkove pochody, taky mi neprijde moc financne gramotna
@miri_z A opět, pokud ti přijde finančně gramotné řešení vzít si hypo, která ti sežere 50 % platu (dokud mají dva platy, o té následné RD raději pomlčím), tak k tomu není co dodat.
@unuděná píše:
@miri_z A opět, pokud ti přijde finančně gramotné řešení vzít si hypo, která ti sežere 50 % platu (dokud mají dva platy, o té následné RD raději pomlčím), tak k tomu není co dodat.
Tak si pojďme zopakovat procenta.
20 tisíc z 55 tisíc je 36%.
Obecně se doporučuje splácet na bydlení přibližně 1/3 příjmu (před RD), což je 33%.
@unuděná píše:
@miri_z Když nejsi línej dohledat mé poslední příspěvky, můžeš si dohledat i ten první, kde jsem psala, co bych v té situaci udělala já
tak jsem si to tedy vyhledal, viz níže:
@unuděná píše:
A kde bydlíte teď? Je možné tam ještě pár let zůstat, třeba i s případným miminem? Koupit zatím pozemek a šetřit dál? Myslím, že pokud seženete pozemek za 1mio, tak vás vyjde levněji na něm postavit nový maličký baráček podle vašich představ, než koupit starý barák za 3-4 mio a rvát do něj další miliony na rekonstrukce a žít dalších 10 let na staveništi. Držím vám palce, současná situace je pěkně naprd
Takže si mají postavit barák a to budou podle tebe splácet jako míň?
A ten pozemek za 1 mio seženou kde? Sama ses ohrazovala proti levnějším lokalitám, takže si nějak protiřečíš. Tady v Praze stojí pozemky tak 5+ mio. Stavba nového domu, pokud je to taková ta sociální přízemní kravice, začíná taky na 5 mio.
A to ještě uvádím fakt minimální ceny. Ono když si objednáš dům za 5 mio, tak ve skutečnosti zaplatíš 6-7 s tím, jak to firmy navyšujou, a s tím, co všechno musíš zaplatit okolo. S pozemkem je to podobné nebo ještě horší..
@miri_z Ježiš ty jsi marnej. Psala, že v jejich lokalitě se za 1 mega dá koupit stavební pozemek, proto jsem radila koupit ho nyní (protože kde jim leží ty peníze? Na nějakém spořáku, kde je žere inflace??), třeba s malou hypo, aby viděli, jak zvládají splácet. A následně řešit, co dál. Pozemek hodnotu neztratí. Když se ale vydají z veškerých financí, zadluží se na barák ke KOMPLETNÍ REKONSTRUKCI, ve kterém ani nebudou moci hned bydlet, do toho si pořídí mimčo a klesne jim příjem o 20k, tak budou v pytli a tu rekonstrukci taky nemusí vůbec finančně utáhnout. Protože za 1,5 mio prostě starý barák, koupený za mega, nezrekonstruuješ.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě vaše vnímání současné situace na trhu nemovitostí. Jsme s přítelem rozhodnutí kupit nějaký starý barák a opravit. Na nový nemáme šanci nikdy dosáhnout, pozemek min. Za 1 milion a stavba tak 6… starý dům je ale šance. Co říkáte na současný stav? Myslíte, že ceny půjdou ještě dolů? Má to vůbec cenu v dnešní době vlastně kupovat? Jaké máte zkušenosti? Zvládáte splácet soucasne hypotéky? Pohání nás touha po vlastním bydlení, po zahrádce, atd. ale přiznávám, že současné ceny nemovitostí mě trošku demotivují. Díky za diskuzi
Ahoj, pracuju ve stavební firmě, takže nějaké ponětí o tom mám.
Aktuální situace není vůbec jednoduchá. Za poslední dva roky trh ve stavebnictví prožívá horskou dráhu. Nejdříve šly ceny materiálů nahoru, zároveň rostla inflace, začalo zdražovat všechno. Chvíli byl dokonce i materiálů nedostatek, protože všichni skupovali, co šlo, ještě za původní nízké ceny. Pak už ceny začínaly být nehorázné - jen tak tak vyhrála naše firma jeden z posledních velkých stavebních projektů pro Central group, dokonce i sám CG na pár měsíců stopl svou obchodní činnost, museli počkat, jaký bude vývoj na trhu. Vliv na to měl i extrémní nárůst hypo-úroků, nechtěli riskovat výstavbu dalších bytů, když na to lidi nemají.
V současné době to vypadá, že se hypo-úroky budou stabilizovat mezi 5 a 6%, inflace se zdá, že by mohla pomalu zpomalovat nebo dokonce i klesat (poslední dva roky do letošního března jen rostla na 16,4%, v dubnu poprvé klesla na 16,2%).
Trh s nemovitostmi na to reaguje pomalu, nabídka se začala promíchávat: dlouhodobé inzeráty zlevňují, nyní se přidávají nové inzeráty, lidé se zbavují nemovitostí, protože potřebují finance na současný provoz. Stavební materiály začínají zlevňovat, ale na druhou stranu se citelně zdražují „ruce“. Je to neutěšená situace.
Z toho všeho plyne - pokud máte aktuálně peněz dostatek a s koupí nepůjdete na nulu svých úspor, A ZÁROVEŇ víte, že peníze nadále mít budete na časově táhlou a nákladnou rekonstrukci, pak klidně barák kupte. Počítejte ale s drahou prací minimálně další tři roky.
Pokud máte obavy a nejste si jistí, jak to u vás bude, pak bych nemov. nyní nepořizovala. Sice možná přijdete o vyhlédnutý dům, ale na druhou stranu by sinusoida cen veškerých komodit i hypo-úroků mohla v budoucnu pomalu klesat.
Já osobně jsem teď v situaci, že refinancuji hypo na byt. Původně před sedmi lety jsem kupovala s 1,69% a nyní refinancuji na 5,19%, což je skok jako kráva. Zvažovala jsem prodej, i proto, že mi byt nyní nevyhovuje tak, jak bych chtěla, ale nebylo moc co jiného pořídit - nem. jsou drahé, stejně tak hypo, stejně tak všechny komodity (energie, materiály, práce) - to jsou všechno vstupní náklady na pořízení nebo na přestavbu a všechny jsou právě na vrcholu. Takže holt vezmu ten nový úrok na dalších 5 let, budu bydlet pořád v tomtéž bytě, mírně se uskromním a uvidím, co se bude v další pětiletce s trhem dít.
Zatím nic moc jiného dělat nelze, pokud člověk nevyhraje dvacet míčů ve sportce…
Přeji velmi uvážlivou rozvahu.
@unuděná píše:
@miri_z Ježiš ty jsi marnej.
Jo takhle.
@unuděná píše:
Psala, že v jejich lokalitě se za 1 mega dá koupit stavební pozemek, proto jsem radila koupit ho nyní
Takže u pozemku ti ta levná lokalita nevadí, ale u domu ano?
@unuděná píše:
(protože kde jim leží ty peníze? Na nějakém spořáku, kde je žere inflace??), třeba s malou hypo, aby viděli, jak zvládají splácet. A následně řešit, co dál. Pozemek hodnotu neztratí.
Jinými slovy jim radíš problém odložit a zavázat se k výrazně dražšímu řešení v budoucnosti. Tak aspoň že jsi jim vyřešila, jak se zbavit úspor.
@unuděná píše:
Když se ale vydají z veškerých financí, zadluží se na barák ke KOMPLETNÍ REKONSTRUKCI, ve kterém ani nebudou moci hned bydlet, do toho si pořídí mimčo a klesne jim příjem o 20k, tak budou v pytli a tu rekonstrukci taky nemusí vůbec finančně utáhnout.
Proč by v tom nemohli bydlet? Dům se za rok zrekonstruuje a můžeš se nastěhovat. Ty radíš pozemek a tedy potažmo novostavbu, což trvá většinou déle (kvůli povolením, přípojkám atd.). A za jak dlouho by podle tebe měli začít stavět? Až vyhrajou v loterii nebo máš ještě pro ně nějaké doporučení ohledně kariéry, jak by mohli dosáhnout na vyšší plat? A do té doby budou bydlet v nájmu, u rodičů, na koleji nebo kde?
@unuděná píše:
Protože za 1,5 mio prostě starý barák, koupený za mega, nezrekonstruuješ.
Kde jsi vzala tyhle čísla?
@miri_z píše:
K těm, co píšou, že na to tazatelka nemá, nebo že bude muset dělat vše postupně.Na uvedený příjem dostaneš hypotéku cca 8 mio.
Na to by ale musela být buď druhá zástava, nebo vlastní prostředky 1.6 mio. S vlastními prostředky 500 tis banka půjčí „pouze“ 2 mio, takže lze v první fázi investovat 2.5 mio.
Tím to ale nekončí. Pokud koupíš např. barák za 1 mio a 1.5 mio vrazíš do rekonstrukce, můžeš si pak nechat udělat nový odhad a dům bude mít pravděpodobně hodnotu o dost vyšší, řekněme 3.5-4 mio.
To lze zase použít k refinancování hypotéky, kdy ti banka půjčí 80% z těch 4 mio, což je 3.2 mio. Z toho 2 mio pokryje původní dluh a zbývajících 1.2 mio lze použít opět na rekonstrukci.
Když se chce, tak to jde. Je třeba si uvědomit, že je to největší životní investice a člověk se u toho trochu zapotí. Nicméně lepší než zůstat v nájmu nebo u rodičů a myslet si, že něco časem přijde samo, nebo že to jednou zlevní.
Kde jsem ty čísla vzala? No tady
![]()
Takže nám vážně chceš tvrdit, že proces koupě baráku za 1 mio, jeho reko za 1,5 tak, aby ho odhadce ocenil na 3,5-4 mio a následně refinancování a „dorekonstruování“ za dalších 1,2 mio je proces na rok? Nenech se vysmát.
A ještě k tomuto:
@unuděná píše: … do toho si pořídí mimčo a klesne jim příjem o 20k, tak budou v pytli a tu rekonstrukci taky nemusí vůbec finančně utáhnout…
To máš odkud tyto informace? Že jim klesne příjem o 20k? Jako že kdyby náhodou? A kdyby bydleli v nájmu, tak nebude náhodou ten problém stejný nebo dokonce horší?
@miri_z píše:
To máš odkud tyto informace? Že jim klesne příjem o 20k? Jako že kdyby náhodou? A kdyby bydleli v nájmu, tak nebude náhodou ten problém stejný nebo dokonce horší?
Rodičák do 3 let věku dítěte je asi 8,5 tisíce. A pokud vím, tak nikde nepsala, že bydlí nebo plánují bydlet v nájmu.
@unuděná píše:
Kde jsem ty čísla vzala? No tady![]()
Kde? to je nějaká sranda? Já jsem psal rekonstrukci z 2.7 mio, jak sama píšeš o větu dál.
@unuděná píše:
Takže nám vážně chceš tvrdit, že proces koupě baráku za 1 mio, jeho reko za 1,5 tak, aby ho odhadce ocenil na 3,5-4 mio a následně refinancování a „dorekonstruování“ za dalších 1,2 mio je proces na rok?
Může být a nemusí. Někdo se s rekonstrukcí plácá třeba několik let. Je to hlavně o organizaci souběhu prací, aby na sebe vše navazovalo bez prodlev. To samé se dá říct o novostavbě. U té novostavby ale musíš řešit víc prací, složitější povolování atd.
Vyřizování druhé hypotéky ti rekonstrukci nijak zásadně neprotáhne. Schválení hypotéky sice trvá řádově 1-2 měsíce, ale mezi tím řešíš další věci.
„Proces koupě baráku“ do toho 1 roku nepočítám - čili vybírání, ježdění na prohlídky atd., to v tom zahrnuté není. Opět někomu to trvá týden, někomu roky. Stejně jako koupě pozemku.
@unuděná píše:
Nenech se vysmát.
Nápodobně.
@miri_z Já tě citovala, tak jakápak sranda? Mě prostě nadzvedává informace, že za 1 mio koupíš barák v takovém stavu, že do něj stačí dát 1,5 mio a bude zaprvé obyvatelný a zadruhé vzroste jeho cena z 1+1,5 na 3,5-4mio. To je podle mě při cenách dnešních nemovitostí utopie. Je mi jasné, že když člověk má praxi a zkušenosti, tak se občas může poštěstit. Ale zakladatelka s přítelem mi nepřijdou z kategorie těch, co nějaké takové zkušenosti mají ![]()
Když už tu trávím tolik z pracovní doby, mrkla jsem schválně na tu vaší lokalitu (psala jsi Nový Jičín že?) a okolí, a za ty peníze, co píše @miri_z, tam opravdu neseženeš nic vhodného - buď jsou to baráky, které vyžadují opravdu rozsáhlé rekonstrukce, případně jsou to dispozice 2+1 kolem 50m2.. Ale jelikož zakladatelka už nepíše, aby třeba upřesnila, co by si představovali, kde atd., tak tu stejně nic nevymyslíme ![]()
@unuděná píše:
Rodičák do 3 let věku dítěte je asi 8,5 tisíce. A pokud vím, tak nikde nepsala, že bydlí nebo plánují bydlet v nájmu.
Takže jsi usoudila, že přespávají pod širým nebem?
Dále jsi usoudila, že ona má vyšší plat než on a že během 3 let nebude mít žádný příjem krom 300 tis. rodičovské? Jinak si nemůžu vysvětlit, jak jsi došla k tomu, že přijdou o 20 tis. měsíčně.
A sorry, už se musím věnovat jiným věcem.
@miri_z píše:
Takže jsi usoudila, že přespávají pod širým nebem?Dále jsi usoudila, že ona má vyšší plat než on a že během 3 let nebude mít žádný příjem krom 300 tis. rodičovské? Jinak si nemůžu vysvětlit, jak jsi došla k tomu, že přijdou o 20 tis. měsíčně.
A sorry, už se musím věnovat jiným věcem.
Plus mínus autobus. Taky to může být víc. Prostě 55/2=27,5 - nevím, kolik přesně kdo z nich vydělává, ale těm cca 20k poklesu to odpovídá.
Na to, kde bydlí, jsem se ptala, bez odpovědi. Předpokládám tedy spíš, že u rodičů jednoho z nich například, jinak by snad nájem do toho výčtu nákladů zmínila.
Psala, že mají našetřeno do základu hypo 500k, s tím dosáhnou na hypo max. 2,5k a vydají se totálně z peněz. Těch 250k, které šetří na dobu, kdy bude na rodičáku, bych moc nezapočítávala, z těch asi novou podlahu dělat nebudou. Za mě je krutě rizikové s takovými úsporami a vidinou toho rodičáku jít do hypotéky na částku, co to půjde nejvíc. A ještě rekonstuovat nějakou ruinu… No ale kdo chce kam. Víš, kolik je v ČR lidí v exekuci? Nejsou to vždycky chudáci, co bydlí v nájmu a berou si auto na leasing, to mi věř.
@unuděná píše:
@miri_z Já tě citovala, tak jakápak sranda? Mě prostě nadzvedává informace, že za 1 mio koupíš barák v takovém stavu, že do něj stačí dát 1,5 mio a bude zaprvé obyvatelný a zadruhé vzroste jeho cena z 1+1,5 na 3,5-4mio. To je podle mě při cenách dnešních nemovitostí utopie. Je mi jasné, že když člověk má praxi a zkušenosti, tak se občas může poštěstit. Ale zakladatelka s přítelem mi nepřijdou z kategorie těch, co nějaké takové zkušenosti mají
Přečti si to pořádně. Nikde jsem nepsal, že za 1.5 mio bude obyvatelný (i když možné to je - záleží na konkrétním domu a lokalitě). A nebudu se dál s tebou dohadovat. Vysvětlil jsem tady nějaký princip ohledně fungování hypotéky. Konkrétní čísla budou na každém baráku jiné. Podstatou mého sdělení bylo, že se dá refinancováním navýšit hodnota zástavy, respektive navýšit financování. Uvedl jsem k tomu příklad s reálnými čísly, jelikož mám s věcí zkušenost a vím, čeho se dá dosáhnout s praxí, ale i bez praxe. Nebudu se tady do nekonečna dohadovat o každé hlouposti, co tady z nudy vyplodíš abys mohla něco zpochybnit.