Hypoteka ve 40letech na 25let?

166
8.7.17 18:59

Hypoteka ve 40letech na 25let?

Ahojte, zvazujeme hypo na 25 let. Spocitala jsem i s ziv. pojistenim a poplatky cca 12 tis mesicne. Nějak si nedovedu představit, jak to budeme po sedesatce splacet. Kdovi jestli budeme mit praci, jak ze zdravim atd. Prijmy mame ted lepsi prumer, ale co za 20 let? Sel do toho nekdo za podobne situace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36504
8.7.17 19:03

Z hypotéky do důchodu. Až se život zeptá, kolik do něj máš našetřeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.17 19:08

Pokud zvládneš při tom šetřit a dávat při fixaci mimořádné splátky tak proč ne… Záleží jaký máš příjmy, výdaje. My si brali hypo na 30 let ale jsem o dost mladší s tím že to splatíme dřív. 30 let bylo kvůli splátkám na rodičáku abychom nedřeli bídu :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.7.17 19:11

Já nevím, asi chápu tu touhu žít ve vlastním a raději splácet to, co na stará kolena bude moje. Ale tvá úvaha je správná. A to k tomu nepočítám možné zdravotní problémy… Teď říkám, že bych nešla, ale upřímně se asi do tvé situace vžít neumím.

Ale z jiné strany - moje mamka do toho šla v 49. Před rokem, hned po rozvodu. Jenže příjem má velmi, velmi stabilní, na region pardubicka i dost vysoký (40k čistý). Brala si 1,5 milionu. Ale je fakt, že to udělala v situaci, kdy vlastní jeden rodinný barák, ačkoli pro nás je to chalupa. Asi nemá moc velkou cenu, okolo 1 milionu, spíš pod. Ale má ho. K tomu nějaká pole. A brala si to v době, kdy sice soudem měli s taťkou odklepnuté majetkové vyrovnání, ale to bylo formálně právě pro banku. Sami se s taťkou dohodli jinak a čekala, až bude vše vyrovnáno, že hypo doplatí. Nakonec se rozhodla něco spořit, něco investovat. A hypo doplatí při refinancu. Ale má jistotu, když se cokoli bude dít. Zároveň ani taťka, ani my, ani její maminka, bychom ji v tom nenechali. Ale situace to je od vás jiná.

Prosím anonym nechat, soukromé a finanční info mé rodiny. Jinak raději smazat.

Anonym Božena

• Citovat
  • Upravit
3641
8.7.17 19:11
@Burj Chalifa píše:

Ale proc ne? Pokud si ji bere na nemovitost, kterou budou pronajimat, nevidim v tom problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.7.17 19:19
@Kaliopa píše:
Ale proc ne? Pokud si ji bere na nemovitost, kterou budou pronajimat, nevidim v tom problem.

To by neřešila příjmy za 20 let, prostě by zvýšila nájem a normálně by to z toho platila, kdyby bylo nejhůř. Zakladatelka je asi další z těch, co chtějí vysněný domeček a dají za něj život. :nevim: Na druhou stranu, nájmy jsou teď tak šílené, že nemít hypotéku a platit za cizí je snad ještě horší… Jen se teda nemusí brát tak vysoká, chce to trochu střízlivější odhad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
8.7.17 19:20
@Litta píše:
To by neřešila příjmy za 20 let, prostě by zvýšila nájem a normálně by to z toho platila, kdyby bylo nejhůř. Zakladatelka je asi další z těch, co chtějí vysněný domeček a dají za něj život. :nevim: Na druhou stranu, nájmy jsou teď tak šílené, že nemít hypotéku a platit za cizí je snad ještě horší… Jen se teda nemusí brát tak vysoká, chce to trochu střízlivější odhad.
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
8.7.17 19:25
@jjjanca píše:
Ahojte, zvazujeme hypo na 25 let. Spocitala jsem i s ziv. pojistenim a poplatky cca 12 tis mesicne. Nějak si nedovedu představit, jak to budeme po sedesatce splacet. Kdovi jestli budeme mit praci, jak ze zdravim atd. Prijmy mame ted lepsi prumer, ale co za 20 let? Sel do toho nekdo za podobne situace

Jinak v zahranici je zcela bezne, ze si lidi berou hypoteku ve 40. Neprijde mi na tom nic divneho. Navic, pokud se budou dale zprisnovat podminky hxpotek, tak rada lidi si ji stejne drive nebude moci vzit. Ono jen nasetrit 20% z ceny nemovitosti, a pokud neni kupovana od developera, tak provizi RK a 4% dan z nabyti bude pro lidi tezke. Muze to totiz klidne delat skoro milion Kc. A to lidi nenasetri tak rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26861
8.7.17 19:28
@Burj Chalifa píše:

Vlastni nemovitost jsou v podstate taky nasetrene finance (da se prodat). Vyhodou pak v duchodu je, ze nemusi platit najem. A kdo vi, jak vysoke najmy za 25 let budou? :nevim:

Sla bych do toho. 40 let dneska neni zadny vek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
8.7.17 19:31
@cecetka píše:
Vlastni nemovitost jsou v podstate taky nasetrene finance (da se prodat). Vyhodou pak v duchodu je, ze nemusi platit najem. A kdo vi, jak vysoke najmy za 25 let budou? :nevim:Sla bych do toho. 40 let dneska neni zadny vek.

Presne tak. Jak jinak dnes setrit na duchod? Pokud bude inflace 3% rocne, tak za 20 let to je to 60%. Tak jak muze setrit pri temer nulovych urocich?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
8.7.17 19:44

Sla bych do toho, porad lepsi investovat do vlastniho nez platit za stejne penize podnajem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12233
8.7.17 19:44

No hodně štěstí.. Já bych do toho nešla, na důchod bych chtěla mít klid..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
8.7.17 19:50
@Ketris píše:
No hodně štěstí.. Já bych do toho nešla, na důchod bych chtěla mít klid..

Vsak to treba splati drive. To, za ma nekdo hypoteku na 25 let neznamena, ze ji musi tak dlouho splacet. Zde v zahranici dokonce lide ani nepocitaji s tim, ze nemovitost splati, ale az deti odejdou, tak jdou do mensiho a puvodni nemovitost prodaji i s hypotekou. A netrati, protoze ceny rostou rocne i 5%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
8.7.17 19:51

Navic hypoteka 12 tis. mesicne je nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31788
8.7.17 19:54
@jjjanca píše:
Šla bych do toho. Ty poplatky nejsou tak šílené a pokud je reálná šance, že se vám to může podařit splatit dřív :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí