Hypotonie a mentální retardace – jsou i pozitivní příběhy?

Anonymní
20.5.26 19:46

Hypotonie a mentalni retardace

Ahoj, chtěla bych se zeptat maminek jejiz dite melo hypotonii jak se vyvijelo dál? Asi potrebuji uklidnit…prvni dcerce je 6 let, mela od narozeni centralni hypertonii a nediagnostikovaneho aspergra(nechci rozvadet duvody),porod byl tezky zakonceny vex….Druha dcera nyni 15,5 m narozena planovanym cisarem, ap. skore 10 10 10, na zacatku tehotenstvi z duvodu spatnych vysledku krve a podezreni na down. syndrom 1:29 odběr choriovych klku s negativnim vysledkem, i nase odbery krve (muj a manzelovo)na chromozomy v poradku. Dcera v 6 mesici se pretacela na brisko, pak dlouho zadny pokrok, az v 10 mesici se zacala asymetricky plazit, zacali jsme chodit na rhc a pred rokem veku vysetreni u neurologa, ktery shledal centralni hypotonii, zacali jsne proto v roce cvicit vojtovku, ve 13 m zacala perovat na kolinkach a od 15 m leze(ale stale strida s nyni jiz symetrickym plazenim) posadi se a stoupa si u nabytku. Velky pokrok nastal tedy az posledni mesic. Vcera jsme meli kontrolu u neurologa, cekala jsem, ze bude spokojena, ale vratila jsem se domu uplne na prasky. Nejdrive se ji nezdalo, ze za 3 mesice ji nevyrostla hlavicka a to ze je divny, ze by ji nemusel rust mozek, naposruhe premerila a vyrostla tedy o 0,5 cm a kdyz jsem se zeptala na prognozy do budoucna, tak mi rekla, ze chodit bude, motoricky, ze to dozene, ale ze je otazka jak se bude vyvijet po mentalni a psychicke strance, strucne receno, ze je moznost, ze bude mit nejakou mentalni retardaci.Dost me to semlelo.Pak na ni koukala a rika. takhke se mi jevi.ale jako uplne normalni 9 mesicni dote, coz by bylo hezke, kdyby ji netahlo na 16 m. :think: Jinak prvbi dcera mela v 18 mesicich stejne velkou hlavu jako ma druha ted v 16 mesich, takze to bych problem nevidela. Dceri se venuji, umi jak si velika, pa, paci paci, zvuky zviratek, ukaze kde ma nos a vlasky, rika teda asi jen mama, tata, Téra, tam, a to je asi vse, hodne zvatla svoje.,uz ukazuje, rozumi bych rekla jak cemu, nas s manzelem si plete. Dneska jsme koupili omega 3 a budeme zkouset ji to davat, pry nic jineho nezmuzeme. Omlouvam se za sloh asi jsem se potrebovala vypovidat.Je tu nejaka maminka, ktera ma podobnou zkusenost a treba to nakonec dobre dopadlo?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6341
20.5.26 20:02

Osobní zkušenost nemám, ale chci tě uklidnit.

S kamarádkou máme od sebe holčičky 25dní.
Obě narozené leden/25, takže podobně staré, jako tvoje.

Její holčička také ještě nechodí. Stavět se a sedět začala v roce. Do teď neudělala žádný pokrok. Prý je v pořádku, jen od roka teda cvičí a prostě je jen línější :nevim:
Ale co se týká hlavičky, tak je na tom lépe jak moje.

Podle popisu, co umí se mi jeví přiměřeně věku. Problém bych viděla v té motorice, ALE jsou děti, kterým to prostě trvá déle a neznám jich zrovna málo.

Budu držet palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27807
20.5.26 20:13

Velikost hlavy bude záležet i na tom jak máte s manželem vy velké hlavy :think:, zkus ještě jinou neuroložku nebo rehabilitační ty taky vidí spousty dětí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36132
20.5.26 20:26

Syn ma hypotonii, ploché a křivé nohy, genetický syndrom, vývojové vady a nadprůměrnou inteligenci :nevim: ono to nemusí spolu úplně souviset

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3759
20.5.26 20:46

Kluci dvojčata, o měsíc dříve narození, plánovaný císař. Jeden měl vždy užší hlavičku, v 6.mesici u nerolozky nas poslala na ultrazvuk, protože mu hlavička najednou hodně vyrostla, takže podezření, že mu tam něco teče. Na ultrazvuku nález, nějaká komora (už si to vůbec nepamatuju),ale mělo se to hlidat a google říkal také spoustu věcí a je úplně v pořádku (dnes 7 lety) Navic oba kluci, i teď třetí dítko, jsou lehce hypotonické. Kluci začali lézt ve 12. a 13.mesici, začali chodit na přelomu 15.a 16. měsíce. Nyni máme třetí ditko, leze od 13.mesice, stavi se, obchází nábytek. Asymetricky se plazila pár měsíců, stejně tak kluci. Strašně dlouho trvalo, než se vyhoupli na kolinka a začali perovat. Holčička bude chodit v létě, je nam to jedno, hlavně aby dlouho lezla na posílení svalů. Mentálně a psychicky je určitě v pořádku, stejně jako kluci. Tim chci říct, že ted ti to nikdo asi neřekne, ale mě podle popisu přijde v pořádku. Ale samozřejmě nejsem neurolozka a těm hlavickam nerozumim, ale možná by se chovala jinak..
S klukama jsme chodili na hiporerapie (fyzio na konich) a musím říct, že jim to hrozně moc pomohlo. Mrkni, jestli třeba nemáte hiposku v okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.26 21:22

Děkuji za povzbuzení. U nás je problém, že malá si sedla sama až teď v 15 mesicich a to jeste mezi paty, což je hodne pozdě, prpto mám strach z té retardace.Je to dáno i tou hypotonii, ale má ji v mírnější podobě, takže kdyby chtěla zvládla by to asi i dřív, ale neměla potřebu.

Jinak ja mam hodne malou hlavu, skoro jak dite :D Jsem mala a drobna a to same holky. Te hlavy se nebojím, volala jsekmpediatricce a ta mi rekla, ze ta velikost je v norme, ted uz ta hlava tak rychle neroste.

Ano, vím, že mi to nikdo neřekne, neuroložka mi taky řikala, že by ji určitě teď neodepisovala, ale že do ní nevidí a že stejne tak mi nemuze říct, že bude v pořádkz. :( Ja prave nemam srovnani s,,normalnim” ditetem. Prvni dcera uz v 17 mesich pocitala to byl proste extrem. Zarazilo mi, že mi řekla, že je celkove opozdena, tak nevim dle čeho usuzovala. Říkam si, jestli už proste na ní něco nevidela co ostatni nevidi. Řešily jsme i ockovani, chybi ji 3.davky, měla to odložený a na to mi taky neukela odppvedet, takje řekla, že pokid budeme chtit da nam zadanku na mag. rezonanci mozku, ale to se nám úplne nechce, je to v narkoze.

• Citovat
  • Upravit
13845
21.5.26 10:11

Chápu, že jsi vystrašená, ale prosím tě klid, nedá se předurčit mentální retardace z měření hlavičky (!). Je to nesmysl. Ani to, že si teprve teď sedla. Můj syn třeba začal samostatně chodit až v 18m, synovec až okolo 2. roku, doktor trochu zanedbal jeho vývoj a neposlal ho na rehabilitace. Oba jsou normální děti.

Tvoje dcera žvatlá, ukazuje, rozezná osoby… není důvod uvažovat o nějaké retardaci. Pro svůj klid bych navštívila ještě jiného lékaře :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
21.5.26 11:31
@Anonymní píše: Více

Je pravda, že motorika je s psychickým vývojem propojená, že se to podporuje navzájem, ale zdaleka neznamená, že když je v hrubé motorice nyní pozadu, že jí to nebude normálně „myslet“. Je ještě malá. Určitě bych s ní chodila na fyzio. Zas když slabikuje, zná zvířátka, ukazuje atd., tak bych teda netvrdila, že jí to nemyslí dostatečně. Doktorka tě zbytečně vystrašila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.26 11:44

Můj syn byl motoricky opožděný, lezl až v roce, chodil až v roce a půl. V pořádku není - řešíme dyspraxii, primární noční enurezu, dyslalii, zřejmě časem budou poruchy učení (dysgrafie, dyslexie). Všechno souvisí s vnímáním vlastního těla a schopností ho používat. Jako, je to práce a starosti.

Ale retardovaný není. Počítá, myslí a mluví (když nepočítáš tu výslovnost, samozřejmě) úplně normálně. Chodí na běžnou základku bez asistenta (s odkladem skoro dva roky, pravda), do skauta, na plavání, (nezávodně) běhá.

Zatím nevíš, může to být úplně ok, může to být jako u nás, případně to může být průšvih :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.26 12:56

A muzu se zeptat, jak na tom byl mentálně v tom roce a půl jestli si vzpomínáš? Ona sice něco umí, ale nutno říct, že než jsem ji naucila jak so velika tak to dalo zabrat a trvalo to snad mesic, ted uz se uci veci trochu rychleji, mozna tim jak se zacala symetricky plazit a lezt.Ale třeba kostky stavet neumi, nějaký tvar se sice snazi vlozit, ale netrefi se, musim ji pomoc, krouzky protahle tak tri.

Pořád byl, ale oproti dcerce rychlejší, tak si sedla opravdu až teď a chůte v roce a půl nebude. Teprve si stoupá, ještě ani neobchází, tipuji tak 20.mesic. Prvni dcera byla motoricky na tom obdobne, p dost driv so sedla, ale zase o 2 mesice dyl si stoupla. Rozumove byla, ale opravdu jinde býa a je nadmerne inteligentni, takze tam se jimmsice nerivnomerny vyvoj taky nelibil, ale z retardace jsme strach nemeli.Ma sice poruchy chovani, pravdepodobne aspergera. asistenta ve skolce prptoze ji vadi nejake veci, ale nejak to jde, mohlo by byt hur. Kazdopadne ten strach, ze bude i druhe dite jine je hrozny.Sice v tehotenstvi mi po odberech klku na genetice tvrdili, ze je miminko zdrave, ale dle neurolozky je to jen obecna genetika, takze k prdu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.26 20:27

V roce a půl byl mimino - začínal se batolit, nemluvil, nerozuměl. Jeho starší sestra v roce a půl rozuměla hodně, ten rozdíl tam byl. Pravda tedy, že jeho starší sestra zase do 2,5 nemluvila, její sociální schopnosti byly dlouho tristní a mezi 2 a 6 rokem měla takové množství šílených afektivnich záchvatů furt, že jsem myslela, že skočím z vokna, jako doslova. Obě děti jsou speciální, užili jsme si. Třetí je zdravý.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.26 20:55

Me prijde, ze ti tim ta doktorka chtela rict opravdu jen to, ze to nikdo ted nemuze rict. Motoricke opozdeni tam je, to vis, ale je super kdyz rika, ze to dozene. A ja myslim ze to mentalni by byt nemuselo. Umi toho vic nez umel muj syn v 18 mesicich. Po narozeni mel taky problemy, ale my zacali s vojtovkou uz ve 2 mesicich. Diky tomu jsme prvni rok za cenu strasne driny udrzeli tempo tak, ze se neopozdil, s pozdeji zacal byt vylozene pohybove nadany, ale vyvoj reci byla ze zacatku katastrofa. V 18 mesicich byla jak mala opicka, visel nekde na vetvi, ukazoval, delal zvuky, slovo zadne, rozumel spis gestum, ale reci asi spis ne, neumel zadne paci paci a nic. Dnes ve 4 letech je to sikovny kluk, ma to takove trochu nerovnomerne, rec je trochu horsi, neco je trochu lepsi, obcas mirne regresuje, ale celkove vzato neni mozne rict, ze by byl opozdeny. Normalne zvlada skolku a traveni casu se stejne starymi detmi, tvori si kamarady, dela vsechno co ostatni. Vypada to ze skoncime jen u logopedie, to neni katastrofa.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.26 22:34

Tak to je skvělé, logopedie není nic hrozného. My jsme právě začali cvičit pozdě. Ve 3 měsících nás chtěla poslat na rehabilitaci, ale rozhodla se počkat do další kontroly, já ji doma hodně dávala na bříško a pak nás i pochválili. Na rehabilitace jsme dostali žádanku až na 8.měsíční a to už jsem předtím měla tušení, tak jsem doma s ní cvičila na míči, ale bez efektu. Vojtovku jsme začali cvičit až v roce, což je pozdě. Ona moc taky nerozumí mi přijde. U vás je dobré, že byl pohybově na tom dobře, tak to pak moc neřeší. Většinou to kluci tak mají, že mluví později.
Já si ještě vzpomínám, že když jsme byli na neurologii v roce tak jsem to s ní probírala, že řekne jen nějakou slabiku a umi zatleskat a jinak skoro nic a ona mi na to myslím tenkrát řekla, že mentálně opoždená není, že nám to přijde tím, jak je vlastně furt jen na břichu :think: Za ty 3 měsíce se něco málo naučila, ale i přesto řekla, že je tam celkové opoždění :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.5.26 06:59

Tak ono to nejake opozdeni asi je, ale stejne jako se da dohnat motoricky, asi se da dohnat i rec. Ano, to bylo tak totez v roce, a ve trech mluvil. S chybami, ale mluvil ve vetach. Naskocilo to poradne mezi 2,5 a 3, coz je trochu pozdeji, sle nakonec porad ve 3 mluvit je ok. Jako co nadelas, cvicte, motoricky vyvoj mozku tahne i rec, my hodne cvicili na rozvnovazne centrum, zpivala jsem jak blazen, a uvidis. Hlavni je ze jsou pokroky, ze se posouva. My byli nepretrzite na hristi aby mohl zkoumat ruzne vjemy - travu, pisek, vitr, dest, kaminky, klaciky, kyticky, jeli jsme houpacky, kolotoce, trenovali pohyb podle toho co zrovna zvladal, a u toho jsem zpivala a mlela rikanky na doporuceni fyzio, vzdycky ke kazde cinnosti jsme meli nejakou prirazenou. Proste jsem do nej vsechno hustila co to dalo. Taky plavat jsme chodili na doporuceni, to uz tedy od mimina.

• Citovat
  • Upravit
1836
22.5.26 08:56

Můj syn má lehkou centrální hypotonii, ale cvičili jsme už od 3měs. Začal lézt v 10,5 měs a chodit až ve 20m a vše dohnal. Budou mu za 2 měsíce 3 roky, je moc šikovný a chytrý, má neuvěřitelnou paměť, ale pamatuje si, co ho baví. Třeba naučit ho počítat bude složitější, protože o to nemá moc zájem. Ale zase pozná názvy aut jenom podle značek, zná obrovské množství zvířat (i dost exotické jako narval, Bongo Bongo) a má velkou slovní zásobu, ale mluvit začal kolem 2 let. Ale popravdě, co jsem si občas vyslechla od fyzio nebo lékařů, tak jsem zjistila, že sami často neví a jenom na základě pár minut a dítěte jsou schopni dělat závěry. Tvoje dcera mi dle popisu nepřijde nijak opožděná, navíc v tomto věku je na nějaké závěry brzy. Prostě se jí hodně věnuj, cvičte, čti s ní, mluv na ní, já jak blbá vše, co dělám, tak to říkám nahlas: nasadím ti kalhoty, mají modrou barvu, dej mi pravou nožičku atd. Syn byl dlouho takový drobek. Letos chodíme hodně na dětská hřiště a hodně zesílil.
Jinak, co se týká souvislosti mezi motorickým opožděním a mentálním, tak z vlastní zkušenosti vím, že tam často souvislost není. Moje máma začala chodit ve 20m a učila matematiku a zeměpis na 2.stupni ZŠ. Moje sestřenice začala chodit v roce a má lehkou mentální retardaci, vadu řeči, PAS. Nezvládla ani 1.třídu na ZŠ, má invalidní důchod a žije s rodiči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí