Hypotonie u miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2061
25.11.19 13:18
@Anonymní píše:
Ahoj holky, taky mám hypotonicke dite. Je mu 9,5 mesice, korigovane 8,5 a plazí se a peruje na kolinkach, sám jeste se na čtyři nevyšvihl. Má slabý břicho a krk. Kdy se rozplazili vaše hypotonicke děti a jak celkově ten vývoj pak probíhal dal? Sed, první postavení, chození kolem nabytku a chůze? Zkoušeli jsme vojtovku, ale to psychicky nedávám, to prostě nejde..

Vojtovka je na slabe břicho a krk idealni. Je skoda ze jste to vzdali.. ty problémy co má teď se mu můžou přenést dal, třeba bude mít problém usedet na houpacce skrz slabe brisaky.. apod. Jinak plazeni z hlediska fyzio k nicemu, mnohem lepší je lezení. Ale i tak bych řekla ze má ještě čas ne? Syn začal kolem 10mes lezt, pak si sedl a chodit začal kolem 17mes. Ale cvičili jsme Vojtu od 4 mes do lezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22500
25.11.19 13:19

Hypotonie diagnostikovana ve 3 mesicich, kdyz nepasl. Rovnou jsme zacali cvicit 4krat denne vojtovku.Za tyden pasl, za mesic se pretocil na brisko a zacal slabikovat, v 6 mesicich se plazil a ukoncili jsme vojtovku, v osmi lezl a stoupnul si s oporou, ve 13 mesicich samostatna chuze a vyradili nas z rehabilitace. Zacal chodit dost ze siroka, ale upravilo se to. Porad je trochu hadrovy, ale je spis sikovnejsi nez ostatni deti, ale mi to hodne na hristich trenujem.Ted v 18 mesicich jezdi na motorce, vyleze kdejakou skluzavku. Hypotonie ma ale ruzne zavaznosti.Syn evidentne nebyl tezky pripad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
25.11.19 13:48

Syn je taky hypotonický, břicho a krk. Ale Vojtovku nemáme, myslím :think: dostali jsme u rehabilitační sestry jeden cvik, který děláme, a tip na zvedání miminka (aby přímo u toho nenápadně posilovalo) a zlepšuje se to den ode dne. A ten cvik není nepohodlný, syn u něj nepláče. Jen funí, jak u toho maká :lol: Ještě než se s tím smíříš a hodíš flintu do žita, zkus jinou rehabilitační sestru. Každá má svoje metody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
25.11.19 13:59

@Emisis Taky bych neřekla, že není až tak pozadu, ale je to hadrova panenka. Snažím se ho dostat na čtyři, aby se rozlezl co nejdříve, protože jsem někde cetla, že lezenim pořádně sam zarehabilituje :) A hlavně si tím břicho hodně zpevní.

Příspěvek upraven 25.11.19 v 14:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
25.11.19 13:59

@Čičorečka Popsala bys mi, jak „cvičíte“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1537
25.11.19 14:10

Malému bude 9 měsíců a asi před měsícem udělal svá první tempa po 4, před tím se nějakou dobu plazil. Teď je po 4 jak střela, vstává u nábytku a teď o víkendu si začal sedat do šikmého sedu. Ale my jsme Vojtovku cvičili od 3m (krom hypotonie mu nešla otočit hlavička na levou stranu, měl zkrácený sval). Co začal lézt po 4, tak už to flákám, ale dohlížím na to, aby dělal věci správně (např. aby si při vstávání nakročil) a často si spolu hrajeme a tím i posilujeme na zemi. Ještě lehce hypotonický je, tak při tom blbnutí ještě zavedu cvik z Vojtovky. Starší kluk byl narozený o měsíc dřív, hlídán v rizikové poradně, také hypotonický, ale s ním nás na RHB od miminka nikdo neposílal. Kvůli slabému bříšku si začal sedat špatně (do W), načež jsme začali chodit na RHB, posilovali jsme šikmé břišní svaly a do měsíce si začal sedat správně, ale ještě dlouho jsem ho musela upozorňovat, aby dal nožičky dopředu. Od roku a půl nechodíme nikam, teď mu jsou 3 a půl a má špatné držení těla, vbočené kotníky, rozestup břišních svalů, jsme objednaní na neurologii a snad nám napíše rehabky. Cvičit Vojtovku s miminem je jednodušší, než se nervovat s 3letým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
25.11.19 14:15

@suzka1 leží na zádech, přiložím prsty pravé ruky na pánev v úrovni lepení plínky. Levou rukou chytnu pravou ručicku (jen přidržím, aby nezasunul loket pod tělo). Pravou ruku pak roluju pánev k podložce, prostě otážím pupíkem dolů, směrem trochu šikmo nahoru. Nesmí se ale přetočit, jen si hraju s tou polohou, dokud nezačne zvedat hlavu nad podložku. Teď už se zvedá i s ramenem a vyloženě se se mnou pere, protože chce na to břicho, to je pro něj úleva. Nejsem si jistá, jestli je to pochopitelný :think: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
25.11.19 14:16

Mám dceru s centrální koordinační a tonusovou poruchou, teprve obchází nábytek rozlezla se až po aktivní hypoterapii vojtovku jsme chvíli cvičily, pak nám jí neurolog ukončil, a místo toho jsme zařídily tu hipošku, a po ní velký posun. Zkuste si vyhledat majoránek http://www.majoranek.wbs.cz/ , já tam byla s dcerou minulý rok na aktivní hipoterapii 2 krat deně po dobu 5 dní a naprostá spokojenost a hlavně velký pokrok bez pláče. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
7.12.19 18:04

@kiki 18 Dekuju moc za tip. Hipoterapii mi doporučila i jedna maminka dvojcat, jejíž 19mesicni ještě nechodi a byli jsme s klukama zatím 2× a super!! Oba dva tedy po chvilce placou, ale proste protože musí zabrat. Jak je stará vaše holčička? My zkoušíme cvicit, co nám teď v pondělí ukázali na rehabku, ale proste s klukama to nejde!! Rvou jak silenci, vůbec nespolupracuji, hned se natahnou jak zaby a nezatnou zadny sval. Jsem z toho už šíleně frustrovana, prostě to nejde. Potřebovala bych, aby k nám domu jezdila rehabilitacni, protože za pul hodiny se to podle me prostě nikdo nenaučí správně, ale rehabky maji co pul hodinu další a další děti, takže aby k nam jezdili kluky odcvicit neni vubec možné :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
7.12.19 18:05

@Čičorečka Jak to děláte, že spolupracuje?? Vim, jaky cvik myslite a je to super, párkrát se nam to zadarilo, ale u nas kluci hned jak zjisti, o co jde, tak vůbec nespolupracuji.. :( Vubec nevim, jak na to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
7.12.19 18:16
@suzka1 píše:
@Čičorečka Jak to děláte, že spolupracuje?? Vim, jaky cvik myslite a je to super, párkrát se nam to zadarilo, ale u nas kluci hned jak zjisti, o co jde, tak vůbec nespolupracuji.. :( Vubec nevim, jak na to..

A nespolupracují jako že pláčou, nebo jen leží? Syn má občas líný den a jen leží a čumí, hlavu vůbec nezvedá. Tak to zkusíme jindy, nebo až druhý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
7.12.19 19:40

@Čičorečka Hned už ví, co se bude dít, tak se hned rozeřve a tlačí hlavu dozadu a vůbec se jakoby nezvedne, nepodrzi tu hlavu. Na míči je to jeste horší, to řve jak kdyby ho na nože brali :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
7.12.19 19:44

@suzka1 tak je potřeba tou rukou, kterou držíš pánev, natočit loket a narovnat hlavu. Tvoje předloktí bude kopírovat páteř miminka, loket tlačit hlavu dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
1.1.22 16:33
@cher píše:
Mám dcerku, taky byla hypotonická, Vojtovka bez odezvy, plačtivá, ležela jak placka, začli jsme chodit k neurologovi do Brna, který nám ukázal různé motivační cviky, dcerka byla fyzicky opožděná, velké pokroky začla dělat po 1:narozeninách a v 17-ti měsících chodila

Dobrý den, mohla bych poprosit, který neurolog v Brně? Mockrát děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.22 16:36

Dobrý den, kdyby někdo mohl a chtěl pomoct této malé holčičce, tak může tady. 🍀 Každá koruna pomůže k cíli, klidně však jen nakoukněte, sdílejte, pomůže to. 🍀 https://www.donio.cz/…jepronatalku

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková