Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Ahojte maminky. Moc bych potřebovala poradit. Malá bude mít za pár dnů deset měsíců. Je narozena o měsíc dříve takže má devět. Chodíme na neurologii a závěr neurologické prohlídky byl konstituční hypotonie, vývojově již opoždění. Po narození měla ve zprávě lehký centrální hypotonický syndrom, ale o něm se už teď neuroložka nezmiňuje. Četla jsem různé články na netu, ale zajímají mě zkušenosti ze života. My jsme právě včera byli poprvé na cvičení Vojtovou metodou, kterou nám předepsala neuroložka a malá byla hodně plačtivá. Zajímalo by mě jestli opravdu tato metoda je pro dítě přínosná. Budu s ní cvičit i doma a chci udělat maximum, aby byla v pořádku, ale mám nějaké obavy. Jinak malá se teprv před měsícem začala přetáčet z bříška na zádička a zpátky. Do té doby celkem nic. Jsem z toho smutná a doufám, že ta Vojtovka pomůže, ale i přesto. Budu ráda za každý příspěvek. Díky.
Dcera je narozena o 2 měsíce dříve a vojtovku jsme začaly cvičit v jejích 3 měsících a skončily jsme v roce. Obecně na hypotonie vojtovka není tak účinná jako na jiné poruchy, ale nic lepšího asi není (na nic jsem nepřišla). Pokroky byly vždycky ve skocích a vždycky mě nalily novou energii k pokračování. Nejhoší bylo, když se třeba měsíc nic nedělo. To jsem brečela při cvičení s ní.
U Vojtovky si hlavně musíš říkat, že nepláče proto, že by jí to bolelo, ale proto, že je jí to nepříjemné… a cvičit a cvičit, co jsem kde načetla i tady v diskusích tak opravdu přináší pravidelné cvičení ovoce, někdy dříve někdy to hold chvilku trvá… Držte se ![]()
Nepremyslela jsi o cviceni Bobath? Mam hypotonickeho syna(dnes uz 4roky), cvicila jsem vojtovku, u nas tedy bez vysledku a najela na B. a vysledky krasne
Bez place ![]()
Mám dcerku, taky byla hypotonická, Vojtovka bez odezvy, plačtivá, ležela jak placka, začli jsme chodit k neurologovi do Brna, který nám ukázal různé motivační cviky, dcerka byla fyzicky opožděná, velké pokroky začla dělat po 1:narozeninách a v 17-ti měsících chodila
@blorchi píše:
Nepremyslela jsi o cviceni Bobath? Mam hypotonickeho syna(dnes uz 4roky), cvicila jsem vojtovku, u nas tedy bez vysledku a najela na B. a vysledky krasne![]()
Bez place
Tak o tom cvičení teda nevím ani, že nějaké takové existuje
. U nás právě neuroložka vyčkávala, ale teď už nás na tu vojtovku poslala a teprv začínáme. Můžu vědět, jak je na tom syn teď ve čtyř letech? Někde jsem dokonce četla, že je to celoživotní a dost mě to zarazilo.
@cher píše:
Mám dcerku, taky byla hypotonická, Vojtovka bez odezvy, plačtivá, ležela jak placka, začli jsme chodit k neurologovi do Brna, který nám ukázal různé motivační cviky, dcerka byla fyzicky opožděná, velké pokroky začla dělat po 1:narozeninách a v 17-ti měsících chodila
No já jsem se právě ptala fyziot.kdy asi s takovými problémy bude chodit a říkala, že je normální, když dítě začne chodit do roka a půl. Tak snad to zvládnem a že máme ještě dost času. Právě se bojím toho, aby jí to opravdu pomohlo, když bude brečet a bude to k ničemu
.
@Lolika no, mě příjde tedy i ta Vojtovka docela pozdě
většinou se to nasazuje už kolem 2-3 měsíců aby to mělo účinek. A dává se hlavně spastickým dětem, ale i u mnoho jiných poruch, když to nejde „po dobrém“. My teda od začátku cvičíme Bobatha protože malý má predilekci a s vývojem se mu to stále projevuje. Akorát my nešli na neurolu ale přímo na vyšetření v rehabilitačním stacionáři - tedy rehab doktorkou. Od 3 měsíců cvičíme a výsledky jsou parádní. Divím se ale že s vámi ta neuroložka čekala.. jakoby se hypotonie spravila sama. Tam už musela být ke cvičení ta indikace dávno. A že vám nedala Bobatha - to je právě takové motivační, miminko u toho nepláče, snaží se samo, jen se mu občas dopomůže a časem dělá všechno samo..
@Lucynna píše:
@Lolika no, mě příjde tedy i ta Vojtovka docela pozděvětšinou se to nasazuje už kolem 2-3 měsíců aby to mělo účinek. A dává se hlavně spastickým dětem, ale i u mnoho jiných poruch, když to nejde „po dobrém“. My teda od začátku cvičíme Bobatha protože malý má predilekci a s vývojem se mu to stále projevuje. Akorát my nešli na neurolu ale přímo na vyšetření v rehabilitačním stacionáři - tedy rehab doktorkou. Od 3 měsíců cvičíme a výsledky jsou parádní. Divím se ale že s vámi ta neuroložka čekala.. jakoby se hypotonie spravila sama. Tam už musela být ke cvičení ta indikace dávno. A že vám nedala Bobatha - to je právě takové motivační, miminko u toho nepláče, snaží se samo, jen se mu občas dopomůže a časem dělá všechno samo..
Neuroložka v šesti měsících zvažovala Vojtovku, ale říkala, že počká ještě další tři a pokud neudělá pokrok, tak jí tam pošle. Malá bohužel žádný pokrok neudělala a tak to dopadlo
. Jsem četla, že je to nejúčinnější do roka, ale taky si myslím, že nás tam mohla klidně poslat i dřív.
@Lolika k té celo-životnosti, Lucka jak jsem psala byla hypotonická a stále je, momentálně s tím bojujeme na logopedii, protože má hypotonický jazyk a špatně vyslovuje sykavky. Jinak jí bude 5 let a už loni začala lyžovat, letos v létě jezdit na kole (to jí tedy trvalo trochu déle). Tužku drží dobře a teď se krásně rozkreslila. Z toho mám radost, protože to vypadalo, že budeme muset i na grafomotoriku.
@Lolika Syn se poprve postavil na nozky po druhem roce, zacal pomalinku chodit. Casto padal. Mame taky problem z reci, diky jazyku.Ale slovni zasobu ma dobrou
U nas bohuzel byla diagnost. Dystrofie svalu. S PWS syndromem(odtud hypotonie). Ted chodi, ale jen kratsi trasy, je na spec. kocarku. Jinak je ale ulitany, vesely a hravej kluk. Nekd hypotonie opravdu odezni, budu drzet palecky ![]()
@Lolika No, je to docela divné, Vojtovka nemůže ublížit a zavádí se i preventivně, jakmile má dr. podezření na nějaký neurologický problém. Moje sestra má chlapečka se spastickou formou DMO, a taky začali cvičit docela pozdě. Je to škoda, protože chlapeček na tom teď mohl být trochu líp. Ale tak věřím, že zná stav dcerky a možná ji nechtěla trápit. Nicméně Bobatha mohla nasadit už od 2-3 měsíců. To opravdu nemůže nikdy ublížit.. pokud je to miminko hypotonické, tak kolikrát je i demotivované něco dělat a žádný rodič nemůže vědět s ním přesně manipulovat. Bobath je vlastně instruktáž jak si hrát s miminkem (občas ho různě podpíráš) a ono se v těch hrách učí zapojovat určité svalové skupiny.
Ahoj holky… Pročítám si tady diskuze…
Narodil se nam skoro pred rokem syn, jako prvorozený…
Kdyz kolem třetího mesice porad nepasl koniky a nesahal pro hračkách bylo mi to divny a rikala sem to pediatrovi a on nic jen ze je linej… Kolem 5. Mesice sem se uz naštvala, změnila pediatra, nova Mudr nas poslala na neurologii kde tekli ze ma svalovou hypotomii a vzali mu krev a poslali na genetiku… Čekáme uz pul roku na vysledky
Se synem cvičili nejdriv v Krči RHB jen protahovani az jsme se nastvali a šli jinak… Takze vlastne az od 8.mesice cvičí Vojtovku
Zezacatku byl rychly narůst ale ted se ti nejak zpomalilo
Becky87 - mohu se zeptat? A nez se syn zacal stavět tak lezl? Kdy zacal? A kdy zacal sedět?
Dekuju Klára
Ahoj holky, taky mám hypotonicke dite. Je mu 9,5 mesice, korigovane 8,5 a plazí se a peruje na kolinkach, sám jeste se na čtyři nevyšvihl. Má slabý břicho a krk. Kdy se rozplazili vaše hypotonicke děti a jak celkově ten vývoj pak probíhal dal? Sed, první postavení, chození kolem nabytku a chůze? Zkoušeli jsme vojtovku, ale to psychicky nedávám, to prostě nejde..