Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem hypotrofickou holčičku, ale ona byla už extrém. Váhový odhad v 34+4 asi 1380g. Narodila se 35+0tt a vážila pouhých 1270g. Ale na ultrazvuku zjistili téměř nulové průtoky, takže jsem si 3 dny poležela v porodnici a potom se narodila. Dneska už má 6 let a nikdo bY nepoznal, že byla tak malinká.
Já sice takový extrém nemám ale malá byla hypotrofní,narodila se v 38tt s váhou 2340.Hypotrofní má psáno do ted,jsou jí 4 měsíce,ještě jsme tu váhu nedohnaly.Byla vyvolávána nulové průtoky pupečníkem.Byly jsme týden na nedonošeneckém.Jinak hrozila růstová retardace a normálně jsme byli doma a chodili dvakrát týdně na utz a průtoky.Pak najednou byli nulové tak šla hned ven.Jinak si nás tam nenechávali kvůli tomu.
A to jsi musela rodit někde ve specializovanym centru? Co bylo potom s malou? Jak dlouho byla v nemoc.?
Petro, já si nemyslím, že by to byla tak špatná váha. Já jsem byla na ultrazvuku na konci 30. týdne a měli jsme 1415 gramů a nikdo se nad tím nepozastavil. Teď jsem byla znovu v 36. týdnu a máme 2600 gramů. Doktor říkal, že obříci asi nebudeme, ale že ještě máme 4 týdny před sebou a něco nabereme. Závěr byl takový, že se vyvíjíme normálně. Ono to zjišťování váhy podle ultrazvuku není moc přesné, je to +- 500 gramů, takže ono taky záleží na tom, jak to kdo změří.
Ahoj holky,
podělte se semnou prosím o vaše zkušenosti. Já jsem teď byla 2 měsíce v nemocnici u nás v Příbrami (kvůli tvrdnutí břicha a zkracování čípku), v pátek mě převezli do Krče, že se jim malej zdá hypotrofní.
Tak mě vystresovali, že mě začli kontrakce, které mi tu zase rozehnali. Jsem ve 33 týdnu a podle UZ má malý 1650g. Nikdo mi tu nic pořádně neřekl, nevím ani co se děje. Jedna informace byla že je vše ok a že bychom mohli jít domů a malej by se jen monitoroval na dojíždění a druhá, že to tu máme nadlouho, že to je na pozorování (a to mě ani neviděl).
Máte někdo zkušenosti? Pište svoje příběhy.. prosím