ID pro narkomany

Anonymní
12.6.24 18:27

ID pro narkomany

Proč dostávají feťáci po ukončení léčby ID?
Dneska jsem se dozvěděla o třetím případu v okolí, kdy mlada holka ( cca 23 let) si proste vyfetovala ID.
Prý už je čistá, nevěřím, ale dejme tomu.
Prý sociální fobie, ale lítá po obchodaku snad denně.
Je tohle normální?
Na nemocný děti se tady dělají sbírky, ale fetaky budeme podporovat.
Bomba :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.6.24 18:34

Taky nechapu.. hlavne teda, proc jsou tyto lecby plne hrazeny ze zdravotniho pojisteni.. mel by byt nejaky limit, kdy dostane fetak, nebo alkoholik moznost plne hrazene lecby, treba 3× za zivot, ale pokud nepomuze.. smula.. platis si veskere vydaje spojene s lecbou sam. Myslim, ze by to melo daleko vetsi efekt, nez kdyz jsou tam opakovane na 2 tydny a podepisuji reverz.. kdyz tady vidim, kolik nas stoji umele oplodneni, na ktere temer nic pojistovna neprispiva, je mi zle..

• Citovat
  • Upravit
9230
12.6.24 18:39

Nevím, ale taky takový případ v okolí mám. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3081
12.6.24 18:41

Ze stejného důvodu z jakého to můžou dostat lidé co si ID vyžrali, vykouřili, nebo vychlastali :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16250
12.6.24 18:42

Svět se pomátl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.24 18:47

@Kryptozoo ale oni maj něco na hlavu, ze maj sociální fobii, ale litat po obchodech můžou. Časem se z toho můžou vylízat a najít si i práci. Takže mají plat a ještě ID 3 stupně.

• Citovat
  • Upravit
3131
12.6.24 18:51

Ani socialni davky, ani zdravotni vydaje u nas nejsou nastavene na princip „kdo za to muze.“ Je to blbe, ale v realu je pravda, ze ne vzdy je to jednoduche v praxi posoudit…ono i to, jak clovek spadne do zavislosti je udajne slozite a maji na to vliv i veci, ktere si clovek nevybral.
Je to blbe, ale je to tak, a nejspis je obava, ze pokud by se tohle otevrelo jako princip, system bude naprosto chaoticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
12.6.24 18:58
@Anonymní píše: Více

Taky znám feťačku, která dostala ihned ID trojku, fetovat se ani nesnažila přestat. Jiné ofiko psychiatrické diagnózy neměla. Jen byla několikrát na detoxu, ještě nedobrovolně. Taky jsem to nepochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9230
12.6.24 19:10

Tak zrovna ten, kterého znám já pracovat nechce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
12.6.24 19:17

Závislost je nemoc, i má své číslo diagnózy. Nemocný člověk má právo na léčbu, pokud je dostupná, dle zákona.

To máš těžký, nemůžeš to paušalizovat, za spoustu, možná většinu nemocí si lidé můžou sami. Obezita, nedostatek pohybu, špatná životospráva, tohle všechno způsobuje hromadu nemocí.
Cukrovka, zažívací potíže, vředy, rakovinu tlustého střeva, nemoci páteře, onemocnění srdce, žil…
Všechny tyhle lidi bychom teda neměli léčit? Kdo rozhodne o tom, kdo si nemoc způsobil sám a kdo ne?
Kdo rozhodne, komu se léčba zaplatí a komu ne?
Kdo si tohle rozhodnutí vezme na triko? Jakože komu pomáhat a koho nechat umřít nebo se trápit v bolestech?

I ten feťák je člověk, má bolesti a není lidské ho nechat pojít a trpět jako zvíře.
Věřte, že ten feťák si se svojí nemocí „užívá“ peklo a takový život byť na ID bych mu rozhodně nezáviděla. To že nemůže pracovat a musí žít z mizerný h sociálních dávek vnímám já osobně spíš jako trest, než jako privilegium.

Zakladatelko, co když se to stane tvému dítěti, nebo blízkému příbuznému? Co když spadne do závislosti a opakovaně mu léčba nepomůže? Odepřela bys mu další možnost léčby? Odepřela bys mu ID? Aby ho musela živit rodina, nebo skončil pod mostem?

Je třeba si uvědomit, že za každým závislým člověkem je v průměru dalších 5 nešťastných lidí (rodiče, partneři, děti..), kteří jsou tou závislosti také ovlivnění, jak materiálně, tak psychicky.

Tomu oboru, který se věnuje otázkám komu pomáhat a komu už ne se říká lékařská etika s je to velmi složitá problematika.

Doporučuji si o tom něco přečíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
12.6.24 19:31
@Rádkyně píše: Více

Jako máš určitě pravdu, já znám závislých hrozně moc, většinou tedy duální diagnózy. Tam je to složitá problematika, ID většinou mají, protože mají často toxickou psychózu a z ní schizofrenii. Ale ty, které jsem poznala, většinou měli snahu se léčit, sice měli/mají relapsy, ale s tím se počítá a i tak šli pak do další léčby.

A pak znám i nějaké závislé, kteří nejsou duálkáři, i když nám na psychiatrii říkali, že de facto „čistá“ závislost není, že k tomu jsou třeba osobnostní predispozice a tak. Ale tam právě znám lidi s ID i bez. Ten případ, co jsem pospala výše, tak tam ale ID opravdu nechápu, protože ho daná stejně profetuje, páchá trestnou činnost a podobně. Léčbu bych neodepřela, pokud bude mít zájem, nebo i v případě, kdy bude nařízená, ale ten ID si myslím, že někdy dávají i těm, kteří by ho mít neměli, to ovšem není problematika jen závislostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10077
12.6.24 19:37
@Rádkyně píše: Více

Lékařská etika je moc hezká věc. Pěkně se o ní filozofuje a mudruje. Naprosto bych s tebou souhlasila v případě, že by byl neomezený rozpočet, ze kterého by se dal léčit každý a se vším všudy, bez ohledu na to, jestli si svojí nemoc způsobil nebo ne.
Tak to, bohužel, není. A proto si myslím, že by se dospělí měli výrazně víc podílet na léčbě svých chorob a zejména těch, za které si můžou sami. Je totiž otázka, zda je etické odmítnout léčbu nemocnému dítěti, které za svou nemoc nemůže a hradit ji člověku, který si za ni může, léčbu nedodržuje tak jak by měl a pravděpodobnost, že se zase zařadí do pracovního procesu není vysoká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
12.6.24 19:47
@Jahru píše: Více

Když ono se nedá jednoznačně říct, že si vždycky za to můžou sami. Vím o lidech, kteří se k drogám dostali kvůli tomu, že tím potřebovali přebíjet nějaké psycho stavy (to samé zapíjení psychických problémů, nebo vůbec životních starostí alkoholem atd.) a prostě díky návykovým látkám jim bylo lépe a tak se do toho propadali. Pak znám ale několik drogově závislých, kteří byli z bohatých rodin, začali fetovat de facto z rozmaru, nudy, zábava s kamarády a pak už do toho taky spadli. Jednou mě jedna drogově závislá osoba tohoto typu bezdůvodně napadla, když byla zfetovaná.

Ale někdy je tam kombinace mnoha faktorů, predispozice, vliv okolí, party, nemoci… takže ani nechci dělit závislé na ty, kteří si tím „léčí“ jiné problémy, nebo jsou zbohatlíci, to je spíš takové moje osobní dělení, ale zas všem bych léčbu neodepřela a sama jsem byla v komunitě (nejsem ale závislá na NL) a pár duálkářům se fakt daří už několik let abstinovat, zapojili se do pracovního procesu… vše se to musí posuzovat individuálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40783
12.6.24 19:56

Proč anonym?

Ty se za sebe stydíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40783
12.6.24 20:05
@Jahru píše: Více

Nevím, jak by se řešilo, kdo si za svoji nemoc může víc a kdo méně.

Třeba obezita, nezdravý životní styl, končí to pak infarkty, operací chlopní srdce, to je operace za statisíce, spousty drahých léků doživotně a stejně se někteří nepřestanou přežírat. někdo i stále kouří.

Anebo sportovci.
Znám pána, co hrál vrcholově tenis a byl už snad 12 na operacích kolene, ted má taky ID, nevím jaký stupen.
Z mého pohledu si za to může sám jako fetky, dá se sportovat rozumně, on sportoval i přes nedoporučení lékařů.

Nebo adrenalinoví sportovci, někde se domlátí, někdo končí na vozíku, do smrti ID, léky, rehabilitace, taky to nebylo nutné, kdyby ve volných chvílích hráli pexeso, tak se jim to nestalo.

To je těžké posuzovat.
Ti narkomani mají k tomu většinou další diagnozy, nevěřím výkřikům anonymní hrdinky, že bez diagnozy by to hned dostali.

Mojí známé loni snížili ID na maniodepresi z 3. stupně na druhý, není pravda, že to je navždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat