Má někdo ID na psychické problémy?

Anonymní
18.6.23 20:27

ID psychické problémy

Dobrý den, léčím se už více než rok na psychiatrii.. Mám panické ataky, ocd, úzkost a střední depresi.. Jezdím na psychoterapie. Pracuji na zkrácený úvazek. Zajímá mne, jestli má někdo ID na psychicky problémy? Nevím, jak se o to žádá, zajímá mne jen jak se to dělá atd.. Poslední dobou už nedokážu normálně fungovat.. Díky za odpovědě

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65095
18.6.23 20:37
@Anonymní píše:
Dobrý den, léčím se už více než rok na psychiatrii.. Mám panické ataky, ocd, úzkost a střední depresi.. Jezdím na psychoterapie. Pracuji na zkrácený úvazek. Zajímá mne, jestli má někdo ID na psychicky problémy? Nevím, jak se o to žádá, zajímá mne jen jak se to dělá atd.. Poslední dobou už nedokážu normálně fungovat.. Díky za odpovědě

proč se nezeptáš toho psychiatra, jak to vidí s ID on. JInak se žádá na ČSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
526
18.6.23 20:47

Zajímá mne, jestli má někdo ID na psychicky problémy?
Psychické problémy jsou v ČR nejčastějším důvodem ID (EDIT: Pardon, jsou druhé za postiženým kosterní soustavy). Takže ho očividně bere opravdu hodně lidí.

Jinak ostatní dotazy směru na psychiatra. Ten je schopný posoudit jestli tě tvá nemoc omezuje a většinou mají psychiatři zkušenosti komu to dají a nedají. Hlavně psychiatr píše pro posudkáře zprávu na základě které důchod dostaneš nebo nedostaneš. Takže je velmi důležité jak to vidí daný lékař a jak zprávu napíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
19.6.23 09:07

Mám ID na psychiku. Žádá se na OSSZ. A musíš doložit všechno, co by mohlo pomoct..(třeba u mě zprávy z hospitalizací z léčeben a tak), pak taky zprávu od praktika a ambulantního psychiatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 11:18

Mám plný ID na psychické problémy, v podstatě na stejné onemocnění, jaké máš ry. Anxiozně depresivní porucha osobnosti, mám i jiné zdr. problémy, jsem špatně chodící, pohybuju se za pomoci jedné franc. berle a stav se zřejmě bude horšit, takže bych ID možná dostala i tak.
Mně ID navrhla psychoterapeutka, nic jsem vyřizovat nemusela, jen jsem podstoupila psychotesty a všechno šlo lékařskou cestou, šla jsem pak ke komisi, nic jsem sebou nebrala, všechny vyšetření měli od mých lékařů. ID jsem dostala na dva roky, pak došlo k přezkoumání a nechali mi ho dál bez kontrol. Poptej se na psychiatrii, u psychoterapeuta, jestli by ti ID doporučili. Přeju ti, abys ho dostala, vím, jaké tohle onemocnění je, že člověka ochromí a není schopný ničeho, jsou i dobrá období, ale ty ůzkosti a deprese, jsou velmi omezující, já mám problém s obchodx, úřady, když má jít na poštu, dokážu devě chodiny sedět na schodech rozřesená, že tam musí, že tam budou lidé, budou se dívat a někdy se i ptají, bohužel. Vyřídit něco jenom telefonicky, je pro m ne záležitost na několik dní, než se odhodlám a zase přijdou úzkosti, strach, třes, pláč, určitě to znáš. Drž se a věřím, že ti to vyjde.
Prosím o anonymitu, osobní informace, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
12572
19.6.23 11:20
@Anonymní píše:

Samozrejme ze ano. Nejvetsi podil v pobirani plneho Id jsou pacosi psychiatrickych diagnos. Schizofrenici atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 13:30

Bylo by lepsi mit absolvovane intenzivni leceni, delsi stacionar, lazne, hospitalizaci, farmakologicke a terapeuticke oddeleni pri hospitalizaci.

Take psychologicke vysetreni od psychologa, ktere si muzou posudkovi dozadat. Lepsi mit a pridat ke zpravam pro posouzeni ID.

Ambulantni lecba muze byt „malo“.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.6.23 13:37
@Anonymní píše:
Bylo by lepsi mit absolvovane intenzivni leceni, delsi stacionar, lazne, hospitalizaci, farmakologicke a terapeuticke oddeleni pri hospitalizaci.

Take psychologicke vysetreni od psychologa, ktere si muzou posudkovi dozadat. Lepsi mit a pridat ke zpravam pro posouzeni ID.

Ambulantni lecba muze byt „malo“.

Ale ani to nemusí stačit, mám za sebou skoro 30 hospitalizací, několik delších stacionářů, léky jsem brala skoro všechny, co existují a sice ID mám, ale pořád mě honí na přezkumy, už 12 let. Moc nechápu, jak to někomu dají nastálo třeba po dvou letech a ještě na nepsychotické poruchy. Jinak ID jsem dostala cca po 3 letech léčby, po roce mě ani nenapadlo žádat. A to jsem ty 3 roky byla skoro celé hospitalizovaná.

• Citovat
  • Upravit
38
19.6.23 17:14
@Anonymní píše:
Ale ani to nemusí stačit, mám za sebou skoro 30 hospitalizací, několik delších stacionářů, léky jsem brala skoro všechny, co existují a sice ID mám, ale pořád mě honí na přezkumy, už 12 let. Moc nechápu, jak to někomu dají nastálo třeba po dvou letech a ještě na nepsychotické poruchy. Jinak ID jsem dostala cca po 3 letech léčby, po roce mě ani nenapadlo žádat. A to jsem ty 3 roky byla skoro celé hospitalizovaná.

No, já ho dostala po čtyřech letech po nemocnicích, ale furt musím každé tři roky na přezkum. A to psychotické onemocnění mám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 18:03
@Figi123 píše:
No, já ho dostala po čtyřech letech po nemocnicích, ale furt musím každé tři roky na přezkum. A to psychotické onemocnění mám…

Však já to nemyslela na tebe. Ale prostě se mi zdá, že dnes hodně lidí chce na psychické problémy ID a to po krátké době léčby a nevyčerpání všech možností léčby, vč. hospitalizace, vyzkoušení většího množství léků, návštěvy denních stacionářů, ECT a jiných neurostimulačních metod. Já taky musím každé 3 roky na přezkum, mám kromě jiného taky psychotické onemocnění, beru hodně léků… Jako samozřejmě bych byla raději bez problémů a normálně se zapojila do společnosti, ale když to nejde, tak ID je něco, jak alespoň skromně přežít. Ale v poslední době čím dal častěji slýchám, jak se někdo léčí chvíli, nikdy nebyl v nemocnici a hned chce ID. Znám i lidi, kteří si shání falešné posudky a pak dostanou ID napořád a přitom normálně fungují.

• Citovat
  • Upravit
13010
19.6.23 18:24
@Anonymní píše:
Však já to nemyslela na tebe. Ale prostě se mi zdá, že dnes hodně lidí chce na psychické problémy ID a to po krátké době léčby a nevyčerpání všech možností léčby, vč. hospitalizace, vyzkoušení většího množství léků, návštěvy denních stacionářů, ECT a jiných neurostimulačních metod. .

no, to je pravda :think: dříve se tohle nestávalo, dnes už zkoušej ID i ve chvíli kdy například systematicky odmítají léky, a léky si i přes doporučení nevezmou a neberou

žádná hospitalizace, žádné stacionáře, léky ne „chemii nikdy“ a kupodivu pak žádost o ID

to se dříve nestávalo…no ale taky je fakt že jim ten ID pak nedají nebo max jedničku

celkově vede pohybový aparát, záda, artrosy, klouby, po úrazech, nejčastěji je to na tohle

ale na psychiku taky jsou, nicméně v posl. době fakt často žádají i tací, co se ani řádně neléčili, nebo jim nic zásadního, co by bylo na invaliditu ani není

zkoušejí to

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
19.6.23 18:25
@Anonymní píše:
Však já to nemyslela na tebe. Ale prostě se mi zdá, že dnes hodně lidí chce na psychické problémy ID a to po krátké době léčby a nevyčerpání všech možností léčby, vč. hospitalizace, vyzkoušení většího množství léků, návštěvy denních stacionářů, ECT a jiných neurostimulačních metod. Já taky musím každé 3 roky na přezkum, mám kromě jiného taky psychotické onemocnění, beru hodně léků… Jako samozřejmě bych byla raději bez problémů a normálně se zapojila do společnosti, ale když to nejde, tak ID je něco, jak alespoň skromně přežít. Ale v poslední době čím dal častěji slýchám, jak se někdo léčí chvíli, nikdy nebyl v nemocnici a hned chce ID. Znám i lidi, kteří si shání falešné posudky a pak dostanou ID napořád a přitom normálně fungují.

Ježiš, já to nemyslela tak, že je to na mě :D
Jo, bohužel takové lidi taky znám 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 18:31
@Borrealis píše:
no, to je pravda :think: dříve se tohle nestávalo, dnes už zkoušej ID i ve chvíli kdy například systematicky odmítají léky, a léky si i přes doporučení nevezmou a neberou

žádná hospitalizace, žádné stacionáře, léky ne „chemii nikdy“ a kupodivu pak žádost o ID

to se dříve nestávalo…no ale taky je fakt že jim ten ID pak nedají nebo max jedničku

celkově vede pohybový aparát, záda, artrosy, klouby, po úrazech, nejčastěji je to na tohle

ale na psychiku taky jsou, nicméně v posl. době fakt často žádají i tací, co se ani řádně neléčili, nebo jim nic zásadního, co by bylo na invaliditu ani není

zkoušejí to

:think:

Souhlasím s tebou úplně. Znám víc takových, kteří třeba půl roku berou Cipralex, mají občas panickou ataku, ale ID hned chtějí. Mně třeba během prvního roku léčby vůbec nenapadlo o ID žádat, i když mi bylo zle, ale pořád jsem doufala, že mi něco pomůže, ale čím víc léků jsem zkoušela a čím déle jsem byla v nemocnici, tak tím víc jsem chápala, že to asi bude nadýl, ale ani tak jsem se Dr. na ID neptala, navrhla mi ho ona sama. Já neříkám, že třeba zakladatelka nemá vážné problémy, ale píše jen, že chodí na terapie, nepíše, zda byla v nemocnici, na stacionáři, nebo kolik léků vystřídala. Ono ještě dost úzkostných lidí říká, jak by to v nemocnici nezvládli, no já to měla taky tak, ale když tam člověk pak skončí nedobrovolně, tak prostě nemá na vybranou, i když si nesu těžká traumata z akutní psychiatrie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.23 00:56

Jestli ty reakce byla na mne, které ten ID přiznali po dvou letech napořád, tak beru celkem 8 různých léků, vystřídala jsem jich ještě víc, beru i antipsychotika a antiepileptikum, protože se u mne objevily tzv. petit mal záchvaty, dvakrát jsem se pokusila sprovodit ze světa, taky sebepoškozování a napsala jsem jen původní diagnozu, shodnou se zakladatelkou, nechtěla jsem to popisovat moc detailně a zakladatelku jsem chtěla podpořit, ne vystrašit. Prosím stále nechat anonym, citlivé informace. Vůbec mne nenapadlo o důchod žádat ani na něj pomyslet, navrhla mi jej psychoterapeutka s psychiatričkou. Brzo mi byla diagnoza změněna, změnily se mé příznaky a proto mi byl ponechán bez kontrol

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.23 12:39
@Anonymní píše:
Jestli ty reakce byla na mne, které ten ID přiznali po dvou letech napořád, tak beru celkem 8 různých léků, vystřídala jsem jich ještě víc, beru i antipsychotika a antiepileptikum, protože se u mne objevily tzv. petit mal záchvaty, dvakrát jsem se pokusila sprovodit ze světa, taky sebepoškozování a napsala jsem jen původní diagnozu, shodnou se zakladatelkou, nechtěla jsem to popisovat moc detailně a zakladatelku jsem chtěla podpořit, ne vystrašit. Prosím stále nechat anonym, citlivé informace. Vůbec mne nenapadlo o důchod žádat ani na něj pomyslet, navrhla mi jej psychoterapeutka s psychiatričkou. Brzo mi byla diagnoza změněna, změnily se mé příznaky a proto mi byl ponechán bez kontrol

Bylo to myšleno obecně, ne na tebe, ale já brala jeden čas 25 tablet psychiatrických léků denně, o sebevraždu jsem se pokusila 5krat, byla jsem na JIP vždycky a pak na psychiatrii. Dále závazně sebeposkozovani, jednou jsem málem přišla o ruku. Teď beru taky 8 léků denně a mám ještě injekce. Jinak já vystřídala téměř úplně všechny léky, co existují. Antipsychotika i antiepileptika všechna a opakovaně Lithium. Proto nechápu, proč mě pořád honí na kontroly a někoho s obdobnými problémy ne.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová