Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ženy a muži,
byla jsem až do včerejška rozhodnutá zařídit synovi pokoj nábytkem z IKEA v laminu-bříze. ALE! Včera jsem se potkala s kamarádkou, která mi to rozmlouvala s tím, že ona si taky pořídila tento nábytek a ta původně nádherná barva břízy jí zežloutla a je prý opravdu škaredá. Říkala jsem si, že to byla třeba nějaká vadná várka. Odpoledne jsem zašla k jiné kamarádce, která shodou okolností má knihovnu z IKEA v bříze, a to stejné - barva absolutně neodpovídá tomu, o čem sním já, a barvě, v jaké si nábytek pořizovali.
Proto se chci zeptat - je to jen náhoda, že jim dvěma nábytek zežloutl, nebo je to pravidlo??? Podělte se prosím o zkušenosti. Máte někdo něco v bříze z IKEA a změnilo to barvu? Zežloutlo?
Při představě, že mi synův pokojíček zežloutne, váhám nad nábytkem z bílého lamina
Ale nedopadne po čase podobně?
Poraďte prosím. Moc mi tím pomůžete.
Díky!!!
Lul
Mame nekolik kusu jejich nabytku v brize - asi 5 let- a vypadaji porad stejne
mozna taky zalezi, jestli na to denne sviti slunce atd.
@Ali-Ali píše:
Mame nekolik kusu jejich nabytku v brize - asi 5 let- a vypadaji porad stejnemozna taky zalezi, jestli na to denne sviti slunce atd.
U té první kámošky na to prý slunce pere, u té druhé ne. A výsledek je stejný - žluté skříně
Ale díky za postřeh. Dává mi naději
Úplně to ještě nevzdávám, ale opravdu začínám uvažovat nad tou bílou. Dcera bude mít bílý a synovi jsem chtěla pořídit břízu. Možná nakonec budou oba pokojíky bílé ![]()
Já jednou v ikea kupovala s kámoškou snad komodu, nevím, co to bylo za odstín, ale vím, že vystavený kus měl jinou barvu než ten stejnej, pro kterej jsme šly do skladu. Přitom číslo odpovídalo. Tak nevím.
Ano, nábytek trochu ztmavne, tím více, čím víc je na světle - svítí na něj sluníčko. To ale dělá naprosto přirozeně každé světlé dřevo (masiv i dýha) - nejen z IKEI. Ale neřekla bych, že to vypadá špatně - pokud ho chceš zachovat světlý, přelakuj ho. Jednu masivní skříň jsem přetřela jednou vrstvou řídké bílé barvy a zůstala světlá, jako kdyby byla z čerstvě natěženého dřeva.
My máme v pokojíčku bílý nábytek z ikey a po roce je vše stále stejné…
Lamino nežloutne, zůstává stejné, protože to je umělina, plast.
Žloutne dýha, což je tenký plátek přírodního dřeva. To je přirozený proces.
Taky nám nábytek v bříze zežloutl. Rozdíl je vidět hlavně mezi novýma a staršíma věcma. Na starší věci dřív svítilo hodně sluníčko. Ale zase tak moc mi to nevadí, je to hezké i tak.
Mám 3 komody z Ikey v odstínu bříza a ta nejstarší mi taky zežloutla. Zjistila jsem to až v době, kdy jsem po pár letech dokupovala novou komodu a postavila je vedle sebe ![]()
Meli jsme v brize cely detsky pokoj, ted uz jen skrin. Ta lehce zezloutla, ale porad je to svetly dost. Knihovny nezezloutly skoro vubec.
Je to prirozeny, tohle proste drevo dela…takova borovice, smrk jsou po par letech k nepoznani. Pokud chcete stalou barvu, tak jedine prelakovat nebo koupit plast
Ja mam radsi drevo ![]()
Ikea toho má v bříze hodně (taky břízu miluju), ale něco dělá z lamina (plastov vrstvička), to si barvu drží. A něco dělá potažené březovou dýhou (tenounká vrstva přírodního dřeva), což odstín měnit může a pravděpodobně bude, čím víc na to půjde sluníčko. My máme ložnici v kombinaci lamino bříza a masiv javor, původně to vypadalo stejně, ale za tři roky javor změnil odstín, ale nijak mi to nevadí.
Jinak dýhované dělá Ikea třeba oblíbené komody Malm nebo sérii Billy, laminované pak třeba knihovny Expedit, je to napsané vždy v popisu výrobku. Takže bych se možná bála jen toho tyto dva různé povrchy nakombinovat, protože jeden bude měnit barvu výrazně víc jak druhý.
Potvrzuji, co už je tu napsané. Máme ložnici - sadu Malm bříza a zežloutla. Máme tam dost světla, tak to může být i tím.
@lulje
Je to vlastnost dřeva a tedy i dýhy, že časem mění barvu. Pokud se tomu chceš vyhnout, tak bys musela mít nábytek z lamina.
Nám taky změnil barvu nábytek z IKEA, záleží hlavně na tom, jak moc na to svítí sluníčko, jak daleko to máš od okna a tak.
My máme celou kuchyň z ikey z břízy a je několik let stále stejná, ale vůbec do kuchyně nesvítí sluníčko..
@Lesina
Díky za upozornění a objasnění. To, co chci kupovat já, je z dýhy, takže ta asi tu barvu změní.
@ugluk Chci právě koupit komodu a stůl Malm, skříň Pax a knihovničku Billy. TO vše do jednoho pokoje. Ale pokud je to tak, jak píšeš, že je to dýhované, tak do toho nepůjdu, protože se mi ta žlutá barva opravdu nelíbí. V bílé barvě to dělají v laminu, ne? To tedy barvu doufám nezmění.
VŠEM děkuji za obohacující příspěvky
Vím, že masiv je masiv, ale na ten bohužel zrovna nemám a dlouho mít nebudu (koupila jsem nový byt a zařizuju všechny pokoje… ). Dřív se mi líbily výrobky z DOmestavu, ale poté, oc jsem viděla nábytek po dvou letech užívání u známých, tak jsem se rozhodla, že raději lamino nebo dýha, než měkké dřevo. Nejen že dokonale změní barvu, ale ty rýhy…tomu se člověk nevyhne - zvlášť u stolu apod. Takže chci-li, aby mi nábytek vydržel minimálně na 15 let pěkný, tak do těch měkkých borovic apod. opravdu nechci jít. ![]()
Jinak se světlem nevím - pokoje jsou orientované na jihovýchod, ale zas naproti stojí panelák a my budeme v prvním patře, takže nemám moc představu, jak moc tam svítí. Každopádně jste mě ujistili - a za to vám ještě jednou děkuji - že do té břízy nepůjdu. Myslím, že když kluk bude mít bílý nábytek, tak to snad nebude vypadat blbě - stěny vymaluju na zeleno a modro, skříně můžu polepit nějakými oblíbenými motivy (Cars apod.
) a bude to taky pěkné. Nebo ne? ![]()