Imunologické okno - příkrmy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
142
14.12.15 11:10

Imunologicke okno - prikrmy

Ahoj lidi, mate nekdo zkusenost s zavadenim prikrmu behem tzv imunologickeho okna? Ja mam plne kojeneho 5m chlapecka (teda na noc dostava dokrm Nutrilon, ale to je jina story). Chci zavest prikrmy az od 6m, ale muj pediatr (uzasny doktor, ale a tohle je jedine kde se neschodnem) me temer nuti abych uz s tim zacala. A hlavne kvuli imunologickemu oknu, ze pry pokud v nem nedostane malinky kousek morske ryby, tak bude mit vyssi pravdepodobnost alergie na morske ryby. A aby se mu podal ten kousek ryby musela bych ho prikrmovat zeleninou asi dva tydny, takze se musi zacit ted, abych to stihla.
Teda muj nazor je, ze dnes lidi maji spis alergii ne na ryby a na chemii/antibiotka co se pouziva pri odchovech a sehnat rybu v kvalite bio, abych se nebala dat 5m diteti je temer nemozne.
A take jak na noc dostava UM, tak mi rekla abych uz to vyradila a davala malemu kasi, ze je to jedno co dostane zda UM nebo kasi. Ja jsem prave planovala od 6m zavest kasi a bliz k sedmemu zeleninu. Maly nevypada ze by mu neco chybelo, pribira moc pekne, hlady netrpi a je velice aktivni pres den a spi celou noc.
Jaky nazor na imunologicke okno maji vasi detske doktory?
Dekuji za odpovedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
14.12.15 11:16

No, kdysi kojenci nedostavali ani morske ryby ani jizni ovoce, protoze to proste nebylo k dostani a mezi starsimi dospelymi je tech alergii mene nez mezi detma. takze ja osobne vidim problem alergii jinde nez v prvnich prikrmech.

a jinak moje pediatricka chtela, aby prcek zkusil lepek, o rybach atd nebyla rec. my jsme takova mezinarodni rodina a zijem tak ruzne a i pediatry mame v ruznych zemich :mrgreen: a muzu ti rict, ze vsude ti reknou neco uplne jineho, at uz k zacatku, postupu, povolenym potravinam atd. takze ve vysledku je nejlepsi vzit rozum do hrsti a jet podle sveho instinktu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
14.12.15 11:17

Před několika lety ještě imunologické okénko neexistovalo, teď je to děsný hit, za pár let zase přijdou s něčím dalším.

Moje doktorka má tohle všechno silně na háku a zastává názor, že přikrmovat se má začít, když nestačí mléko, nebo když dítě jídlo vysloveně vyžaduje. Nebo když matka chce (některé matky se na to vysloveně těší). Věk vůbec není podstatný.
Jednou měla její sestra dovolenou a zaskakovala sestra ze sousední ordinace, která mi začala kázat, že čtyřměsíčnímu už mám začít dávat to a to, a málem se zhroutila, když jsem odvětila, že se chystáme do lázní a hodlám ho tam jen kojit, protože nechci tahat sebou skleničky :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
14.12.15 11:23

Moje doktorka to moc neřeší, ale tím, že starší syn je alergický na nějaké potraviny, doporučila, že mám už od mala zkoušet co malá snese a co ne, aby si případně vytvořila imunitu, tak ve svých 6ti měsících už vyzkoušela ledasco, ale ne že by toho snědla porci, většinou jen ochutná a málo co jí chutná :mrgreen:
s rybama to máme jednodušší, protože co je domácí to prostě nesní (svoje přesnídávky a příkrmy co mám od léta připravené si můžu strčit za špic), takže třeba včera měla skleničku co kupuju v DM a tam byla snad ryba a těstoviny a kupodivu jí to chutnalo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
14.12.15 11:28

Naprostou souhlasím s holkama výše. Co pár let se rady doktorů úplně mění (často o 180 stupňů) a pokaždé, pokud se těmito radami neřídíš, tak jsi nezodpovědná matka, co se řídí nějakými bludy a ne vědeckými metodami. :mrgreen: Takže dej na sebe a svůj instinkt. Je dítě spokojené? Je. Přibrá? Ano. Spí ti? Ano. (Co by za to jiné matky daly.) Tak ho nech na pokoji. A nebo můžeš zkusit to vyřešit šalamounsky. Nedávno jsem četla zase další názor, že dřív se tenhle „problém“ přirozeně vyřešil tím, že se dětem dávalo olíznout lžičku, co jedli dospělí. Tím přišlo do kontaktu s různými potravinami, tělo to zaregistrovalo, ale bylo to v tak malém množství, že to dítěti nemohlo ublížit. A tím se připravovalo na budoucí stravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
14.12.15 11:31

U dvou mladších dětí jsem to vzhledem k potravinovým alergiím u nejstarší řešila. Vyřešila jsem to podobně jako radí @Kakachna - nezaváděla jsem vyloženě příkrmy, ale dala jsem jim oblíznout trochu od všech významných alergenů - takže mouka, vajíčko, jogurt (to ty nemusíš, když dostává UM) a rybu. Příkrmy jsem zaváděla až později.

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
14.12.15 11:33

@Kocicule rid se sama sebou ;) a svymi instinkty :kytka:

• Citovat
  • Upravit
6534
14.12.15 11:37

Nedělala jsem, to přijde mi to jako kravina :nevim: Semtam dostala na špičku lžičky ochutnat třeba banán, olízat okurek nebo mrkev. Ale přikrmovat jsem ji začala chvíli před půlrokem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
14.12.15 11:41

Tak já na imunologiké okno docela věřím. ale ne ve formě „příkrmů“. my to dělali tak, že tu potravinu de fakto dostal olíznout. syrové jabko a ovcoe, rybu, něco na lžičce. příkrm jako takový až po půl roce. alergický není na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
14.12.15 11:44

Já měla teda obě děti plně kojené a po tom 4m jsme vždy s ochutnáváním začali. Zčásti kvůli im.oknu (jejich otec je astmatik, tak jsem chtěla eliminovat alergie), ale hlavně kvůli tomu, že v té době už nás přímo hypnotizovali při jídle, cpali se do talíře atd. Vždy jsem měla v plánu jen pár lžiček, ochutnávka, ale z dětiček se mi vyklubali žrouti první ligy, takže během 14ti dnů byli vždy na plné dávce příkrmu (150g). Zatím klepu, ale ani jedno z dětí nemá žádnou alergii a jedí naprosto všechno s chutí. Ale udělej si to podle sebe - pediatr ti může maximálně doporučit, nikoli nutit.

• Citovat
  • Upravit
12072
14.12.15 11:52

@Lutonka U nás to bylo stejné, dceři prostě už mléko nestačilo a vysloveně nás hypnotizovala a na jídlo se sápala. Do teď je obrovský jedlík. Ale každé dítě je jiné a u zakladatelky to nevypadá, že by to tak bylo. Hodně pěkně to myslím shrnula doktorka od @Etcetera78 .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
733
14.12.15 11:56

Na imunologické okno jsem se vykašlala, půl roku plně kojila a pak začala pomalu s příkrmy 8) Ale moje doktorka to se mnou vlastně ani nijak neprobírala, takže jsem si jela podle sebe. Navíc je to mnohdy prezentováno, jakože když nedáš lepek aj. mezi čtvrtým a pátým měsícem, dítko bude alergické…ale jde spíš o vliv mateřského mléka, které riziko alergií snižuje. No a většina matek kojí jen půl roku, takže proto se to takhle doporučuje. Já věděla, že chci kojit dlouho, lepek jsem zaváděla až kolem jedenáctého měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoy
1495
14.12.15 12:02

Oni se ani pediatři a alergologové neshodnou, pediatři by „plně kojili“ do půl roku a alergologové by „přikrmovali“ od 4 měsíců. Tudíž oficiální doporučení je od 4 měsíců, pokud dítě a matka chce, od 6 měsíců se aktivně snažit příkrmy zavést. Imunologické okno se skloňuje hlavně u lepku, ale jde spíš o to, že pokud je dítě kojeno, tak lépe přijímá nové potraviny, proto se doporučuje zavádět alergeny při částečném kojení. Pokud hodláš kojit dlouho, tak máš času a času.

Následuj instinkt, když mléko nestačí nebo dítě jídlo ostatních velmi zajímá, tak asi bude pomalu připravené. Mě dítě baštilo příkrmy od 5 měsíců, rovnou 250ml, žravec jeden. Kamarádka prakticky plně kojila do 8 měsíců, dítě bylo ochotné ochutnat 1 lžičku a dost, pak se normálně rozjedlo.

Pokud na tom pediatrovi tak záleží, tak bych mu to odkývala a dělala to po svém :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
14.12.15 12:03

Záleží na tobě. Já jsem od 4.měsíce musela na noc dokrmovat a v. 5.měsíci jsem na kaše přešla, zasytilo jí to na celou noc a v noci se budila jen na pití.
A s příkrmy jsem začala v půl roce z donucení. Začali jí růst zuby a jediný co jí pomáhalo bylo žužlat kůrku, jablko nebo cokoli tvrdšího co mělo chuť :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
14.12.15 12:15

@zoy Dítě jedno drzé! Ono si dovoluje vyjadřovat se k tomu, co bude dostávat za jídlo? To jsi tak nezodpovědná matka, že se řídíš vlastním dítětem a ne odbornými radami? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí