Individuální plán mi byl zamítnut

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44194
6.11.21 06:09

@Bara.m1991 Kolikátý stupeň PO jsi v PPP dostala? Dost pochybuji, že jsi dostala 5.stupeň(nejvyšší), jak píšeš.

A nemyslím si, že by si nějaká škola dovolila postupovat proti doporučení PPP.
Až dostaneš odůvodnění, podívej se přesně, co píše PPP a na důvod zamítnutí, podle toho postupuj. Můžeš se na PPP obrátit znovu, oni Ti to vysvětlí, upřesní. Možná jsi žádala něco, co v doporučení nebylo a na to konkrétní věc třídní řekl, že byla zamítnuta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
6.11.21 06:39

@matkabagristy @vokishka Žáka, který má PO ze zdravotních důvodů a vysokou absenci z tohoto důvodu nelze nechat bez opor. Podobnou situaci jsem s dcerou řešila před asi 3 lety, ještě na ZŠ.
Dcera má poruchu imunity a chyběla pořád, i 2 měsíce v kuse. V PPP říkali, že prostě neexistuje, aby učitelka řekla, ať si učivo shání někde po kamarádkách.

A nechat psát zápisy dítě unavené častou nemocí, v akutní fázi teploty, spavost, nelze chtít.

Přípravy jsme po ní nechtěli, věděli jsme, že je nemá. Stačilo, když napsala týdenní plán dopředu, aby se dcera mohla průběžně učit. Bylo to ještě na prvním stupni, do vlastivědy, přírodovědy, jsme udělali krátký zápis s tím, že jí nějaká kamarádka vyfotila zápis ze školy a porovnali jsme to, učila se z učebnic. Na druhém stupni by toho zapsání do dějepisu, zeměpisu, bylo nesrovnatelně více, na střední škole ještě více, třeba v odborných předmětech. Někde dávají krátká skripta, ale ne na všechno. A co mám informace od rodičů dětí na střední škole, tam často nechávají na studentovi, jestli si nějaké výpisy pořídí a kam(někdo píše do ntb). A je jeho věc, jestli si nakoupí učebnice(pokud jde o normálního žáka, ne žáka, který ze sociálních důvodů žádal o půjčení z fondu školy).
Jak má tedy žák s vysokou absencí z důvodu nemocnosti učivo shánět? Jak má rozlišit, co je důležité a co ne, kdyby byl odkázán jen na učebnice?

Dcera dostala léky, imunita vyzrála a teď má úplně normální absenci. Přesto říkala imunoložka, že tato situace se může opakovat, puberta nebo adolescence(zvlášť u děvčat vlivem hormonálních změn), jak u koho, je riziková, kdy imunita znovu stávkuje. Je možné, že to budeme řešit znovu.

Na začátku šesté třídy mi volala její nová třídní a prosila mě, ať do PPP už nechodíme, že je to strašné práce pro ni jako pro třídní a pro výchovnou poradkyni(školní speciální pedagog v té době nebyl, teď už je) a slíbila mi, že kdyby se situace opakovala, bez podpory nezůstane.

Je jasné, že kdyby dcera chyběla z jiného důvodů, nemáme oprávnění požadovat opory a každý by se na to zvysoka vykašlal, ale dcera měla formulované v tom doporučení, že jí škola musí nějakým způsobem opory poskytovat. A tak to může mít i zakladatelka. Způsob záleží na možnostech školy a daného učitele. A na domluvě s rodiči.

Zakladatelka nic bližšího nepíše. Ani nepsala, jestli dostala doporučení od odborných lékařů a jestli je ta porucha pozornosti psychiatricky nebo neurologicky potvrzená. PO v nejvyšším stupni jí moc nevěřím.
Nevíme přesně, co žádala a co napsala ta poradna(potvrzení od odborných lékařů se tam nosí). Navíc jí něco řekl třídní, ale vyrozumění ještě nemá. PO z poradny určitě schválili, ale nemuseli schválit případné další požadavky nad rámec.
Silně pochybuji, že by v dnešní době nějaká škola šla proti doporučení ŠPZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65164
6.11.21 07:13

@Pears206 jenomze povinna zakladka je neco jineho nez nepovinna stredni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
6.11.21 08:03
@vokishka píše:
@Pears206 jenomze povinna zakladka je neco jineho nez nepovinna stredni.

Však to píšu hned v prvním příspěvku. Navíc psychiatrické diagnózy patří pod „jiná“ zařazení, společně s dalšími problémy, nemají vlastní kategorii. Jak vyhodnotit dopady do vzdělání a úlevy u maturity, se posuzuje individuálně.

Na druhé straně, žák se SVP má právo na zpřístupnění vzdělání i na střední škole, na VŠ.

Jako první by mě ale napadlo obejít si jednotlivé učitele a poprosit je, jestli by se dalo něco udělat, co konkrétního v jejich předmětu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
6.11.21 08:15
@Pears206 píše:
@matkabagristy @vokishka Žáka, který má PO ze zdravotních důvodů a vysokou absenci z tohoto důvodu nelze nechat bez opor. Podobnou situaci jsem s dcerou řešila před asi 3 lety, ještě na ZŠ.
Dcera má poruchu imunity a chyběla pořád, i 2 měsíce v kuse. V PPP říkali, že prostě neexistuje, aby učitelka řekla, ať si učivo shání někde po kamarádkách.

A nechat psát zápisy dítě unavené častou nemocí, v akutní fázi teploty, spavost, nelze chtít.

Přípravy jsme po ní nechtěli, věděli jsme, že je nemá. Stačilo, když napsala týdenní plán dopředu, aby se dcera mohla průběžně učit. Bylo to ještě na prvním stupni, do vlastivědy, přírodovědy, jsme udělali krátký zápis s tím, že jí nějaká kamarádka vyfotila zápis ze školy a porovnali jsme to, učila se z učebnic. Na druhém stupni by toho zapsání do dějepisu, zeměpisu, bylo nesrovnatelně více, na střední škole ještě více, třeba v odborných předmětech. Někde dávají krátká skripta, ale ne na všechno. A co mám informace od rodičů dětí na střední škole, tam často nechávají na studentovi, jestli si nějaké výpisy pořídí a kam(někdo píše do ntb). A je jeho věc, jestli si nakoupí učebnice(pokud jde o normálního žáka, ne žáka, který ze sociálních důvodů žádal o půjčení z fondu školy).
Jak má tedy žák s vysokou absencí z důvodu nemocnosti učivo shánět? Jak má rozlišit, co je důležité a co ne, kdyby byl odkázán jen na učebnice?

Dcera dostala léky, imunita vyzrála a teď má úplně normální absenci. Přesto říkala imunoložka, že tato situace se může opakovat, puberta nebo adolescence(zvlášť u děvčat vlivem hormonálních změn), jak u koho, je riziková, kdy imunita znovu stávkuje. Je možné, že to budeme řešit znovu.

Na začátku šesté třídy mi volala její nová třídní a prosila mě, ať do PPP už nechodíme, že je to strašné práce pro ni jako pro třídní a pro výchovnou poradkyni(školní speciální pedagog v té době nebyl, teď už je) a slíbila mi, že kdyby se situace opakovala, bez podpory nezůstane.

Je jasné, že kdyby dcera chyběla z jiného důvodů, nemáme oprávnění požadovat opory a každý by se na to zvysoka vykašlal, ale dcera měla formulované v tom doporučení, že jí škola musí nějakým způsobem opory poskytovat. A tak to může mít i zakladatelka. Způsob záleží na možnostech školy a daného učitele. A na domluvě s rodiči.

Zakladatelka nic bližšího nepíše. Ani nepsala, jestli dostala doporučení od odborných lékařů a jestli je ta porucha pozornosti psychiatricky nebo neurologicky potvrzená. PO v nejvyšším stupni jí moc nevěřím.
Nevíme přesně, co žádala a co napsala ta poradna(potvrzení od odborných lékařů se tam nosí). Navíc jí něco řekl třídní, ale vyrozumění ještě nemá. PO z poradny určitě schválili, ale nemuseli schválit případné další požadavky nad rámec.
Silně pochybuji, že by v dnešní době nějaká škola šla proti doporučení ŠPZ.

hooodne dlouhe a v podstate vyvracis sve moudro o tom, ze ucitele poskytuji zakum s ivp pisemne pripravy. Tak se priste rozmysli, nez neco placnes. At nemusis sahodlouze vyvracet vlastni myslenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.11.21 17:24

@Pears206 Žádala jsem si o to samostudium ( mají to dva moji spolužáci, protože se věnují sportu) já to právě chtěla ze zdravotních důvodů a měla jsem na to i doporučení od doktora. Absenci u nás řeší, pokud budu mít víc jak 35%, tak mě učitelé nemusí klasifikovat. Právě proto jsem si o to žádala, aby se mi nepočítala absence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
6.11.21 17:58

U nas dva zaci pozaduji ivp z duvodu nesouhlasi rodicu s rouskami a testy. Jsem zvedava, jak dopadnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
6.11.21 18:11
@matkabagristy píše:
U nas dva zaci pozaduji ivp z duvodu nesouhlasi rodicu s rouskami a testy. Jsem zvedava, jak dopadnou

8o tak to by si měli trhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
6.11.21 18:18
@Popeladym píše:
8o tak to by si měli trhnout.

no decka aktualne nechodi do skoly, cekaji na termin ppp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.21 13:18

@EvaEpic U nás mají dva moji spolužáci IVP kvůli sportu, ale ze zdravotních důvodů mi to prostě nepovolili. Přemýšlela jsem o změně školy, ale teď už to asi nemá smysl. Jsem teď ve druháku a zbývají mi tedy necelé tři roky. Tenhle rok už by mě stejně od druháku nikde asi nevzali, když je listopad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10029
7.11.21 13:59
@Bara.m1991 píše:
@EvaEpic U nás mají dva moji spolužáci IVP kvůli sportu, ale ze zdravotních důvodů mi to prostě nepovolili. Přemýšlela jsem o změně školy, ale teď už to asi nemá smysl. Jsem teď ve druháku a zbývají mi tedy necelé tři roky. Tenhle rok už by mě stejně od druháku nikde asi nevzali, když je listopad.

Nechápu to protěžování sportovců. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16189
7.11.21 14:07
@Wani píše:
Nechápu to protěžování sportovců. :roll:

Ja zase nechápu, proč by si vynikající sportovec s IQ 140 musel volit mezi tím, jestli reprezentovat ČR a zůstat do třiceti se základním vzděláním, nebo jestli si udělat VŠ, ale přenechat své místo v reprezentaci někomu, komu ta ZŠ stačí. Znám několik lidí, kteří to dokázali skloubit velmi dobře. Jedinou úlevu měli v dochazce a menším množstvím známek, ale objem učiva měli úplně stejný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10029
7.11.21 14:39
@zrcadlo píše:
Ja zase nechápu, proč by si vynikající sportovec s IQ 140 musel volit mezi tím, jestli reprezentovat ČR a zůstat do třiceti se základním vzděláním, nebo jestli si udělat VŠ, ale přenechat své místo v reprezentaci někomu, komu ta ZŠ stačí. Znám několik lidí, kteří to dokázali skloubit velmi dobře. Jedinou úlevu měli v dochazce a menším množstvím známek, ale objem učiva měli úplně stejný.

Asi to vyznělo jinak, než bylo zamýšleno. Ale nechápu, proč sportovci IP umožnit bez problému, ale nemocnému studentovi ne. Objem učiva by měl taky stejný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16189
7.11.21 14:52
@Wani píše:
Asi to vyznělo jinak, než bylo zamýšleno. Ale nechápu, proč sportovci IP umožnit bez problému, ale nemocnému studentovi ne. Objem učiva by měl taky stejný.

Když to řeknu na plnou hubu, tak umožněním IVP vzniká jakýsi precedens pro další uchazeče o studium. Ty kdybys byla ředitel, chtěla bys mít pověst školy takovou, že je škola vstřícná k reprezentaci země sportovci, a nebo že je vstřícná k psychiatrickým diagnózám? :nevim: Nebála by ses, že to do jisté míry ovlivní složení budoucích studentů? Já jo. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10029
7.11.21 14:55
@zrcadlo píše:
Když to řeknu na plnou hubu, tak umožněním IVP vzniká jakýsi precedens pro další uchazeče o studium. Ty kdybys byla ředitel, chtěla bys mít pověst školy takovou, že je škola vstřícná k reprezentaci země sportovci, a nebo že je vstřícná k psychiatrickým diagnózám? :nevim: Nebála by ses, že to do jisté míry ovlivní složení budoucích studentů? Já jo. :think:

Já bych chtěla mít pověst takovou, že když student onemocní, tak ho škola nepošle někam a umožní mu dostudovat. Sportovci mě nijak extra neberou, IVP bych jim jako ředitel umožnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin