Indukce nebo elektrika?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
A proc ne plyn? Nevari se ti na nem dobre? Ja jen ze zvedavosti, moje mama vari na obojim, doma elektrika, u dedy plyn a elektriku ma raci, jen neumi rict proc
ja varim na plynu leta. S elektrikou neumim
jinak k dotazu, asi zalezi v cem je elektrika vedena, jak moc je stara. Je dost mozny, ze to neutahne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Rozvody i jističe jsou stejné pro indukci i klasickou varnou desku, protože to vyjde výkonově prakticky nastejno (topný výkon je stejný a vlastní spotřeba indukčního měniče je zanedbatelná). Takže pokud bude nutné rozvody předělat (což posoudí jedině elektrikář nebo revizák přímo na místě) tak to bude nutné i pro tu topnou desku.
Jinak indukci z vlastní zkušenosti vřele doporučuju, ve srovnání s čímkoliv jiným je to nebe a dudy
Časová konstanta ohřevu je pár vteřin, přenos tepla prakticky stoprocentní beze ztrát. Snad jedině jestli máš nějaké prehistorické nádobí tak bude potřeba vyměnit, ale to už nebývá, už dlouho se všechno dělá aby to šlo i na indukci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nic se asi předělat nemusí. Jen je to jako s každým větším spotřebičem, že musí mít svoji zásuvku. No a rychlost super. Vodu ohrejes dřív než v rychlovarné konvici. Takže přílohy atd uvaříš fakt rychle. Na plynu jsem vařila doma a už bych se k němu nevrátila. Nehledě na to, že je od něj taková jakoby mastná kuchyň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hapolda píše:
A proc ne plyn? Nevari se ti na nem dobre? Ja jen ze zvedavosti
Pro mě je hlavní důvod pohodlí. Je to nesrovnatelné. Třeba čištění - indukční desku jen otřeš hadrem, i když jsi na ní třeba před tím hodinu vařila, tak na ní můžeš i sáhnout. Plynový sporák se čistí hůř, hlavně když ti tam něco uteče
Přesnost regulace - když máš vyzkoušené, že papiňák na nějaké plotýnce třeba „na trojku“ drží tlak ale nepouští páru, tak se na to můžeš stoprocentně spolehnout a nechat ho tam třeba dvě hodiny bez hlídání. S plynem to není tak snadné. Prostě je to celé takové čistší a jednodušší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hapolda píše:
A proc ne plyn? Nevari se ti na nem dobre? Ja jen ze zvedavosti, moje mama vari na obojim, doma elektrika, u dedy plyn a elektriku ma raci, jen neumi rict procja varim na plynu leta. S elektrikou neumim
jinak k dotazu, asi zalezi v cem je elektrika vedena, jak moc je stara. Je dost mozny, ze to neutahne
Nevím, no, vařím na plynu čtyři roky a nějak jsem mu nepřišla na chuť.
Předtím jsem měla 14 let elektriku, tak bych ji chtěla znova. Nebo teda tu indukci, no.
Asi bude opravdu nejlepší, zeptat se elektrikáře, jak to vidí přímo v mým bytě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně indukci, už nic jinyho nechci. Elektrika mi víc zrala energii, trvalo než se to nahřálo, pak zas než to vychladlo, s malým dítětem v kuchyni to bylo o nervy aby na to nesah atd. Indukce je v tomhle lepší, třeba i v čištění, stačí otřít vlhkým hadříkem a je to. Co se týče těch technických parametrů moc neporadím, ale pokud jistič utáhne elektrický vařič měl by utáhnout i indukci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vařila jsem na elektrice, plynu i indukci. Za mě rozhodně indukce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hapolda
Indukce = opravdu pohodli, udrzba, hezci to vypada, nenapadne na te lince. Vse vestavne vypada hezci. Ale ty plynove trci a uz to narusuje. Ja varim na navsteve u nasich na plynu a je to drina. Clovek si rychle odvykne. Sundam panvici a je plotna okamzite studena. Nehrozi, ze decka neco zapali, ze to zapnou.
My nemame v baraku vubec plyn nastesti, takze jina moznost neni. Mela jsem kombinaci pul elektricka plotna a pul indukce a elektricka se hur udezuje. Indukci setres mokrou houbickou a neni treba drhnuti, nasili. Takze uz mam koplet Ind..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z hlediska pohodlí - jednoznačně indukce, bez debat. Jedinou nevýhodou je, že to nebere všecko nádobí.
Z hlediska elektriky - konzultovala bych daný spotřebič s elektrikářem, ona i obyč el. deska je žrout a pokud tam byl doteď plyn… My v rámci rekonstrukce jističe navyšovali dost, protože holt před třiceti rokama to bylo nadimenzovaný na dost jiný parametry a spotřebiče než dneska, takže používat všecko, co tu mám, mám každou chvíli vyhozený pojistky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrušila jsem plynovou varnou desku a přešla na indukci. Rychlost vaření je u plynu i indukce stejná. Ale vařím 2× denně a čištění plynového sporáku bylo prostě otravné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jednoznačně indukce, co se týká elektriky, tak vybrat takovou dle možností, např. s 16A regulací pro jednofázové zapojení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Omlouvám se za stočení diskuze trochu jinam, snad prominete - jaké nádobí na indukci doporučujete?
Mám objednanou novou kuchyň, a indukci a ráda bych vhodné, ale za rozumnou cenu.
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jste li zvyklá na plyn, nejlepší volba je indukce.. jsem super spokojená..vše rychlé, korigování stupně ohřevu snadné a přesné.. za mě TOP.. mám i místo rychlovarky pískačku na indukciy to vaření vody 2× rychleji a přesně takové množství, jaké potřebuji..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poměr cena/výkon, klidně bych šla do Ikea. Mám tu nějakou dost drahou sadu nerez hrnců s hodně tlustými dny (přesnou značku si nepamatuju, byl to dárek), vaří se v tom výborně, na druhou stranu stejně ráda používám klasické smaltované hrnce po babičce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit