Indukční sporák

56
8.8.09 20:01

Indukční sporák

Ahoj holky, máte některá zkušenosti s vařením na indučkní varné desce?

Napište mi, prosím, výhody a nevýhody (ovládání, údržba apod.)

Moc děkuji. Mějte se hezky.

Ahoj Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3894
8.8.09 20:52

Ahoj, svoji zkušenost nemám, ale má ho kamarádka a nemůže si ho vynachválit. Plotýnky nejsou horké když dáš hrnec pryč, dá se rychle ztlumit (a prý opravdu rychle mění teplotu - rychleji než elektrika), a údržba je asi jako u sklokeramické desky - jen se to utře. Jako nevýhoda je vysoká cena a taky to, že na to nejde dát jakékoliv nádobí - musí mít rovné dno a musí být magnetické (tj. plechové) - dá se to vyzkoušet přiložením magnetu. Jsem technický laik, tak mě překvapilo, že některé „kovové“ směsi, ze kterých se vyrábí nádobí nejsou magnetické. Jo a prý na to musí být zásuvka na 380 (a předpokládám vlastní jistič).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
8.8.09 21:18

Ahojky, mám indukční desku a jsem s ní strašně spokojená, varný zóny hřejí tak, že se na nich dá udržet ruka, měla jsem plyn a byl na vaření rychlý, ale proti tomu je indukce super rychlá, co se týče údržby, zatím jsem nic nepřipálila, a ono to vlastně ani nejde, takže já mám jen a jen pro, jediná nevýhoda je cena, ale asi se to vrátí na spotřebě elektriky, jo a nádobí na to koupíš za normální cenu, jen je třeba ohlídat, zda je i na indukci, ale dražší rozhodně není, tož asi tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.8.09 22:16

Indukci vychvaluju, kde můžu, je opravdu superrychlá, na plotýnkách se i po vaření dá udržet ruka, takže pro děti, které se motají po kuchyni, určitě bezpečnější, než jakýkoli jiný druh vaření.
Nádobí používám naprosto obyčejné smaltované, funguje na tom.

Jen mám zatím jediný problém za dlouhá léta používání - neumím na indukci usmažit palačinky!!! :( Nevím, jestli je to špatnou pánví, ale prostě se mi usmaží jen taková kolečka (zřejmě v místě, kde probíhá to magnetické pole) a zbytek je jakoby syrový - nemáte někdo nějakou fintu? Jestli smažit pomalu nebo rychle nebo s tím nějak neustále hýbat? Anebo je opravdu chyba v té pánvi?

V pořizovacích cenách jsou obrovské rozdíly, dá se pořídit deska za 9 tisíc, ale také za dvacet. Netroufám si říct, v čem jsou tak odlišné.

Zapojovat by ji měl odborník!!! Jsou tam potřeba jiné fáze, tuším. Když se připojí někam, kde to nebudete mít připravené na ten vysoký výkon, bude vám to zřejmě vyhazovat pojistky. Dá se o tom dost najít na netu.

Tak ať se vám na indukci dobře vaří, pokud se pro ni rozhodnete.
a kdybyste měl někdo „vychytávku“ ohledně palačinek, bramboráků, prostě placek obecně,uvítám, když poradíte! Díky.

• Citovat
  • Upravit
16118
8.8.09 22:27

já mám indukci a moc velká spokojenost. je to super rychlé. ruku jsem na to teda nikdy nedávala :lol: . jsem srab.

nádobí jsem musela koupit nové, mám tulip od tescomy a ingenio od tefalu. nevýhoda je, že nádobí musíš vybírat, většinou je trošku dražší, např. tefal. zatím nevyrábí pánev na lívance, což mě štve.

palačinky dělám normálně, problém nemám, používám pánvičky ingenio velkou i malou a tohle se mi nikdy nestalo. smažím cca na 5 - mám to do devítky.

jediné co se nesmí, říkal pán, co zapojoval - spadnout na to cukr. že by to prasklo.

a cena - deska byla drahá, ale koupila jsem loňskou kolekci fagor a stála před třemi roky 18tis., nová kolekce 35 - záleží ale i na značce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.8.09 22:46

kitty, tak pak je taky možné, že ta moje indukce, díky nižší ceně, má prostě to smažení horší.. nebo nevím. Pánev mám tuším Tefal.

• Citovat
  • Upravit
5579
8.8.09 22:57

Tak ja indukci pouzivam zatim asi necely 2 mesice a jsem maximalne spokojena :lol: chtela jsem ji pac plynovej sporak v novym nesel a ja se nechtela ucit varit na elektrice.
Vari se na tom stejne jako na plynovym, jen je to o hooodne rychlejsi (vyrok, ze kdo ma indukcni sporak muze zahodit rychlovarnou konvici je temer pravdive :wink: ). Je potreba s tim pocitat (treba tchyne, kdyz obcas hlida a neco detem vari, to ze zacatku nezvladala, nejak ji nedochazelo, ze kdyz ji to na stupen 7 jede moc rychle muze to ztlumit klidne na 4). A reaguje na ztlumeni ci zesileni stejne rychle jako klasickej plyn.
Jinak nadobi mame Tulip od Tescomy a v pohode (nejaky mouchy by se nasly, ale bylo za normalni penize). Panve od Tefalu a ty uz teda byly o dost drazsi. Tam jsem hodne premyslela kterou opravdu potrebuju a kterou ne.

Jo a znacku mame Whirpool, 4 plotynky, stala kolem 13.-15-tis. Nevim presne typ, ale kupovali jsme ji cca pred 4 mesici a zas tolik jich Whirpool za tu cenu nedela. Me se na te nasi libi funkce detskyho zamku, kdyz dovaris a vypnes vsechny plotynky deska se do pul minuty vypne cela, jenom pipne, ze se vypina a pak casovac (u nas se denne delaji testoviny, takze fakt ocenim, ze nemusim sledovat hodiny, proste naklapu 8 minut a jak to piskne jdu to slit :lol: ).

anonymni Me se taky zdalo, ze mi to nejak spatne smazi, ale vyresilo to dat tu panvicku na vetsi plotynku (prestoze to byla mala panev, logicky na mensi plotnu), nejak se to teplo do ty panve rozklada vic stejnomerne na vetsi plotne a treba na palacinky z litru mlika mi panev staci tak cca 3× natrit maslem behem smazeni a nelepi se to ani nepripaluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16118
9.8.09 09:26

jojo s tím vypnutím to máme taky. jen jsme s kamarádkou probírali, že dětská pojistka je fajn, akorát u toho svítí červené světýlko, které dost láká k mačkání co? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.8.09 16:06

taky me dela problem smazeni palacinek a to mame ...........sla sem se podivat............Whirpool.....mame ale kombin. s elektric.sklokeramikou,takze palacinky delam na elektrice
 Ela

• Citovat
  • Upravit
2724
10.8.09 09:33

Už 5m vařím na indukci (Amica, 2×buster, pořizovací cena 13.000, max příkon tuším skoro 7kW) a jsem naprosto nadšená.
Máme připojeno na 400V, vodu v konvici ohřeje rychleji než rychlovarná konvice. Ovládání jednoduché, odezva výkonu okamžitá. Geniálně jednoduchá údržba, hladká skleněná deska.
Zatím jediná „podivnost“, když vařím na všech čtyřech plotýnkách a chci použít buster (zdvojnásobení vyýkonu pro rychlý ohřev) tak je slyšet jemné vrčení a energie se dodává v takových kvantech, pár sekudn to jede pak jemné cvak a tak pořád dokola (asi ochrana před přetěžováním). Jo a když nevařím a něco na desku položím (třeba chleba) tak to ta chytrá potvora pozná a každých 30s žalostně pípne.
Nádobí mám nerezové z IKEA, ale nejlíp se mi vaří v klasických smaltovaných hrncích a pánvičkách. Se smažením nemám problém, provedla bych test feromagnetičnosti pánve, vem si magnet a pokud se k pánvičce „nepřilepí“, tak je pánev ne příliš vhodná na indukci (dělají to hliníkové a některé málo železné nerezy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16118
10.8.09 10:27

Báro nějak jsem asi nepochopila jak to myslíš s testem, dyť na indukci jiné nádobí vůbec nejde. Nebo teda aspoň mě se vůbec sporák nespustí, pokud nemám nádobí s magnetickým dnem. Takže žádný smalt používat nemůžu.a v Ikei jsem zatím na nádobí, které by šlo na indukci nenarazila, ale je pravda, že jsem hledala jen pánve.

a s tou energií - mě pán řekl, že pokud budu dělat na jedné straně na nejvíc, druhá plotýnka ta pod ní už na nejvíc nemůže jít, tak asi proto, že plný výkon nemůže být na některých plotýnkách dohromady

ohledně pípání to mám taky, potvora jedna :lol: někdy mi to leze na nervy, stačí tam třeba hodit utěrku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.8.09 10:43

Kitty, aby nádobí šlo na indukci, musí se na jeho dno chytit magnet - což se na smaltované chytne, teď jsem to pro jistotu i empiricky ověřila :lol: Né, že to dno je magnet, stačí, aby se chytal… :lol:

Na hrnec ze sérky Ikea 365+ se mi magnet taky chytá, na 2 ikeácké pánve ne… Možná na ty litinové???

Akorát si teda myslím, že když se na nádobí magnet nepřilepí, tak to neznamená, že je „ne příliš vhodné na indukci“, ale že to nebude fungovat vůbec :nevim: Ale to ověřené nemám, jenom jsem to tak vždycky chápala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.8.09 10:47

Teď se na to dívám, od Ikey jde na indukci nádobí ze série Favorit, přímo to tam píšou a ta 365+. U každého jsou asi 2 pánve :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
10.8.09 12:19

Ja jeste nekde vycetla k tomu vykonu plotynek, ze neni dobry mit primo v supliku pod indukcni deskou nejaky kovovy veci, ze je to pak nekdy zmateny a hreje to dolu na pribory misto nahoru na hrnce… ale co je na tom pravdy nevim, je fakt, ze veci co mam v supleti pod deskou jsou po velkym vareni vetsinou pekne ohraty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16118
10.8.09 19:05
Angua píše:
Kitty, aby nádobí šlo na indukci, musí se na jeho dno chytit magnet - což se na smaltované chytne, teď jsem to pro jistotu i empiricky ověřila :lol: Né, že to dno je magnet, stačí, aby se chytal… :lol:

Na hrnec ze sérky Ikea 365+ se mi magnet taky chytá, na 2 ikeácké pánve ne… Možná na ty litinové???

Akorát si teda myslím, že když se na nádobí magnet nepřilepí, tak to neznamená, že je „ne příliš vhodné na indukci“, ale že to nebude fungovat vůbec :nevim: Ale to ověřené nemám, jenom jsem to tak vždycky chápala…

já to bohužel ověřila, musela jsem nádobí komplet vyměnit. sporák vůbec nezareagoval, ale třeba to závisí na značce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí