Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potrebuju poradit. V kvetnu byl syn po dlouhem rozhodovani ockovan Pediacelem. V te dobe mu bylo necelych 15 mesicu. Verila jsem, ze jsem vybrala tu nejsetrnejsi vakcinu. Bohuzel to nebyla pravda a syn se nezadoucim ucinkum nevyhnul. Hned druhy den po naockovani si prestal rikat, ze chce na nocnik (pred tim si sam nosil nocnik, aby mi ukazal, ze potrebuje) - to po dvou mesicich nastesti odeznelo a na konci cervence uz byl pres den bez plen. Dald po ocko prestal zvatlat a zacal kricet. Proste jen hulakal a rval, ale snaha o mluveni zadna. To take trvalo nekolik tydnu. Treti vec byla, ze ackoliv od 11 mesicu chodil a nikdy nemel problemy s rovnovahou, zacal najednou padat a jakoby zakopavat. To opet trvalo nekolik tydnu. A posledni vec byla, ze dostal Sestou nemoc. Vim, ze to souviset nemusi, ale do te doby mel jen jednou lehkou rymu, jinak byl naprosto zdravy. A ted k problemu - po vyse uvedenych kontraindikacich jsem byla rozhodnuta, ze uz ho ockovat nenecham. Tedy urcite ne ted (je mu 19 mesicu). Bohuzel mam manzela, ktery i pres mou vytrvalou snahu zapojit ho do tohoto tematu, stale odolava a odmita cokoliv cist, zjistovat a proste vubec nechce shanet jakekoliv info o ocko. Jelikoz jsem byla v minulosti jednou velmi moudrou zenou poucena, ze pokud mezi rodici nevladne podpora a soulad v nazoru na ockovani, je to spatne a musi se vzdy hledat kompromis. Tak jsem si rekla, ze za mesic bych syna dala ockovat Infanrixem (zaskrt, tetanus, cerny kasel). Cim dal vice se mluvi o zruseni obrny, tudiz nepredpokladam, ze bude za tech par let nutne ni doockovat. Stejne tak neresim hemofila a zloutenku - zbytecne. Rada bych se vas. proto zeptala, jestli si myslite, ze po Pediacelu muzu dat druhou davku Infanrixem. Dekuji vam za odpovedi ![]()
@sipulik myslím že by to mělo jít, ale být tebou tak obhlídnu v okolí nějakýho homeopata, pro případ že by zas byly nějaké nečekané vedlejší účinky. U nás se vyskytl po Pediacelu exém, čekala jsem na radu pediatričky až vymizí. Ale po dvou měsící kdy se mu čím dál víc rozlízal jsem to už nevydržela a zašla za homeopatem, za další dva měsíce je exém pryč, po příštím očku a jakýchkoliv reakcí jdu za homeopatem hned.
Dekuju moc za radu
Ted jsme se vratili od doktorky a za 14 dni (s ohledem na uplnek) pujdeme ten Infanrix. Je tam nastesti skvela a rozumna sestra. Nebyt ji, pocitala doktorka s ockovanim Pediacelem bez predchozi domluvy rovnou dnes, ackoliv jsem ji rikala, ze ma malej kvuli rustu spicaku uz nekolik dni prujmy a horecky… Takze jsme meli proste stesti ![]()
@sipulik uf, to mě mrzí, že člověk chce fakt to nejšetrnější a udělá to tohle, my bychom měli něco očkovat teď 18 měs., ten PEdiacel se mi líbil, že má málo hliníku, ale viditelně ani to nemusí znamenat, že nebude reakce, taky uvažuji o Infanrixu, ohledně úplnku, očkovat se má až po něm?
Nema se ockovat +- 10 dni pred a to same po. Jistota je stihnout to ted napr. do novoluni (bude v sobotu 5.10.)
Ahoj, taky si myslim, ze neni problem ockovat Infanrix po Pediacelu. Asi nepomuze ani mensi mnozstvi hliniku, mozna je vice rozhodujici mnozstvi antigenu ve vakcine, tj. ockovani proti 3 nemocem muze byt setrnejsi nez proti 5. Urcite je to i individualni a zalezi na mnoha dalsich faktorech.
My nakonec nebudeme ockovat vubec, maly bude mit v zime 3 roky, samozrejme resime skolku apod., ale alespon se s muzem na neockovani shodujeme, coz je skvele.
Myslim, ze je rozumne ockovat v souladu s lunarnim kalendarem, podavat vitaminy, omega3 apod. (tedy tlumit reakci na vakcinu), pripadne vyhledat dobreho homeopata… pokud tedy neni mozne se ockovani vyhnout. Ale taky si myslim, ze zhoda partneru je jeste dulezitejsi. Budeme drzet palce
.
@Lut píše:
Ahoj, taky si myslim, ze neni problem ockovat Infanrix po Pediacelu. Asi nepomuze ani mensi mnozstvi hliniku, mozna je vice rozhodujici mnozstvi antigenu ve vakcine, tj. ockovani proti 3 nemocem muze byt setrnejsi nez proti 5. Urcite je to i individualni a zalezi na mnoha dalsich faktorech.
My nakonec nebudeme ockovat vubec, maly bude mit v zime 3 roky, samozrejme resime skolku apod., ale alespon se s muzem na neockovani shodujeme, coz je skvele.
Myslim, ze je rozumne ockovat v souladu s lunarnim kalendarem, podavat vitaminy, omega3 apod. (tedy tlumit reakci na vakcinu), pripadne vyhledat dobreho homeopata… pokud tedy neni mozne se ockovani vyhnout. Ale taky si myslim, ze zhoda partneru je jeste dulezitejsi. Budeme drzet palce.
Taky nebudeme očkovat vůbec, tada jestli se nezblázním a nedám tetanus. Nevím proč, ale to je tak nějak jediné, čeho se bojím. ![]()
@marca46 já ještě nikdy nedošla k úplnému závěru neočkovat, ještě jsem se ani nerozhodla očkovat
, ale chci to dořešit teď do prohlídky a Infanrix na roce a půl zvažuji
@verusav aha, to já jsem rozhodnutá do dvou let vůbec nic. Hodně mi pomohla ta přednáška v Břeclavi.
A pak budu zase vařit mozek a šílet. ![]()
@marca46 mě právě moc nepomohla
jakože nic nového jsem se nedozvěděla, ale každopádně hexa ani omylem, MMR do 10 let taky ne, taky uvažuji, že to odložím do dovu let, zase jsem četla, že čím silnější imunita, tím silnější reakce, takže neívm, co je lepší
@verusav píše:
@marca46 mě právě moc nepomohlajakože nic nového jsem se nedozvěděla, ale každopádně hexa ani omylem, MMR do 10 let taky ne, taky uvažuji, že to odložím do dovu let, zase jsem četla, že čím silnější imunita, tím silnější reakce, takže neívm, co je lepší
Může být, sílu reakce organismu na očkování nedokáže nikdo odhadnout. Co je mi ale na posunutí věku očkování sympatické - že od určité chvíle už ti dítě dokáže sdělit, co ho trápí, takže, když by došlo k něčemu vážnějšímu, už to doktoři nedokážou smést stylem „některé děti jsou plačtivější“.
@Damael píše:
Může být, sílu reakce organismu na očkování nedokáže nikdo odhadnout. Co je mi ale na posunutí věku očkování sympatické - že od určité chvíle už ti dítě dokáže sdělit, co ho trápí, takže, když by došlo k něčemu vážnějšímu, už to doktoři nedokážou smést stylem „některé děti jsou plačtivější“.
Pravda, pravda ![]()
@sipulik ahoj, můžu se zeptat, zda jste nakonec doočkovali ten Infanrix?