Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kačus82 ja bych se raději dozvedela neco u hodin vyučování nez co jedl
ale tak treba se casem k tomu dopracujeme
![]()
Tak všude stejně, mladší syn měl půl roku k obědu kaši a rybu, a druhý půlrok polívku
Joo, z toho jsem byla loni, když syn začal chodit do školky, taky nemile překvapena. Když jsem si pro něj přišla, mezi dveřmi mi ho předali a nashle. Čekala jsem, že aspoň ty první dny se dozvím od učitelek pár slov, jak to zvládá, jestli plakal, co snědl, jak se zapojuje do kolektivu..Ale to vůbec. Když jsem se zeptala, třeba jestli jedl, tak prý „něco jo“…a jestli brečel, tak:„méně než včera“..Přitom syn mi pak řekl, že plakal skoro celý den, že snědl dvě lžíce polévky, jeden brambor a jeden kousek masa…
jako vůbec prostě, rodič úplně bez informací. Ale syn mi na otázky trpělivě odpovídá, kolik toho snědl (je nejedlík, tak se ptám),jestli byli na zahradě nebo na procházce, co dělali, případně s kým si hrál (většinou sám, nebo s cca dvěma stejnými dětmi - očividně se do kolektivu moc nezapojuje, ale nikomu to nepřijde hodné oznámení rodičům…
)…No prostě, netušila jsem, že to chodí takhle.
Brzy budeme z důvodu stěhování měnit školku, tak budu mít na porovnání přístup další školky, ale obávám se, že to asi bude dost podobné. Nezbývá, než si zvyknout a ptát se dítka…
edit.:čekala jsem, že budou párkrát do roka třeba „rodičáky“,kde se rodiče dozví, jak to jejich dítě zvládá a jak se chová, protože se může ve školce chovat úplně jinak, než doma.Ale je akorát jedna info schůzka o provozních záležitostech MŠ na začátku roku…
Příspěvek upraven 10.09.19 v 08:56
U nás také žádné info, obrázky a výkresy většinou nechány k vyzvednutí v šatně, při předávání maximálně pár zběžných slov od učitelky. Výslech syna většinou přinesl jen strohé informace
. Brala jsem to tak, že je vše ok, a vadilo mi to jen první rok, kdy jsme museli poprvé přetrhnout pupeční šňůru
. Co si chlapeček ve školce zvykl, i se sám rozhovořil a začal mluvit i o dětech, které jsme pak doma identifikovali podle společné fotky.
Jen ta „nekomunikace“ s sebou nesla i zádrhely - třeba když jsem ho přišla vyzvednout a měl sedřenou půlku obličeje a těla, a učitelka lakonicky řekla, že „spadnul z klouzačky“. Nikdo mi domů nevolal a později jsem se dozvěděla, že ho z té klouzačky někdo strčil dolů…
A druhý důsledek - letos na nás školka udělala docela habaďůru s tím, že syn, ač předškolák, musí zůstat zařazen mezi mladšími dětmi, protože školku nezvládá, nezapojuje se, neprospívá a musí ho aktivizovat asistent pedagoga. Dozvěděli jsme se to náhodou dva dny před začátkem školky, když jsem tam volala, jakou bude mít v šatně starších dětí značku. Když jsme pak s manželem oponovali, proč se o problémech dozvídáme až nyní, jeden z argumentů byl, že když ho tatínek ráno přivede, hned utíká do práce, a když ho vyzvedávám, hned pospíchám domů, takže neměli kdy nám to říct… Lež jako věž. S tím přeřazením je to celé jinak, a od téhle chvíle se každý den ptám, co dělal, jaké pokroky, co s ním přesně asistent pedagoga prováděl, apod. A prudím a prudím
.
@spiritt kdyz zacal muj kluk chodit do skolky, tak jsem se dozvedela, ze chudinka cele dny proplakal, ze tam jeste nikdy nemeli takove uplakane a nezrale dite a nic obdobneho nezazili a vlastne vubec nevedi, jak to bude dal. No ja malem spachala sebevrazdu z pocitu viny. Za mesic do teze skolky sel synek me kamosky a dozvedel se uplne totez, vcetne hlasky, ze nekoho takoveho jeste NIKDY nevideli a nezazili
![]()
Zkratka, uci ve skolce beru s rezervou ![]()
U nás informují prakticky každý den. Vždy když si vyzvednu děti, tak mi v rychlosti poví vše, na co se zeptám. Pokud se rodič nezeptá, tak učitelka neinformuje.
@sweetpuppy Kdyz byl nejaky problem, vedela jsem to hned. Takze pokud s Tebou nechteji nic resit, tak bud rada. Urcite vim, ze u nas ve skolce par deti navrhovali rodicum do ppp, kdyz se jim neco nezdalo. Se dcerou se ptali, zda chodime na logo. Takze si myslim, ze prumerne ucitelky si vsimaji a zasadni veci sdeli. Pokud jsem se na deti ptala, tak odpoved taky vzdy v pohode, max jsem se dozvedela, ze pomalu jedi.
@žampion píše:
Tak všude stejně, mladší syn měl půl roku k obědu kaši a rybu, a druhý půlrok polívku
u nás zase mají pořád jenom „masiko“ a nevím ![]()
@Kačus82 taky uplatňuji metodu konkrétního vyptávání se a opravdu funguje a dokonce povzbuzuje dítě k tomu říct i to, na co se člověk neptá ![]()
Já mám zkušenost, že ve státní školce bud neříkaly nic (nic nevěděly při tom množství dětí)a když už byl nějaký „problém“, tak přišla řada nic neříkajících frází „my za to nemůžeme“, „my jí tady nic neděláme“, „tady se nic špatného neděje“ a " je opožděná, dejte jí odklad a běžte do PPP"
řešit nic nechtěly ![]()
Tak já mám se státními školkami stejnou zkušenost jako soukromou. Záleží na učitelce. Jsou učitelky co informují a takové co je jim to putna a mluví „univerzálně“
A děti mi informace ne/dávají, občas přibarvují.
Já se moc nevyptávám, děti mi něco vždycky sami zdělí. A pak se to dozvídám postupně jak si na co vzpomenou ![]()
@sweetpuppy
U nas zadny problem. Spokojenost. Ale my bydlime na velke vesnici, kde vetsina lidi se zna, takze panuji pratelske vztahy, hodne lidi si s pedagogy tyka.
Je to sice velka skolka, ale takova rodinna atmosfera. Kdyby to sledoval odmereny clovek, tak bude mozna pohorseny
.
Kdyz se mi neco nezda, tak se otevrene zeptam. E-maily informacni chodi, kdyz maji vylet, kdyz jsou tr. chuzky, aby je clovek nezazdil. Vse ostatni komunikujeme osobne.
Pravidelne delaji dilny pro rodice a deti odpoledne.
Ze začátku mezi dveřmi řekli šikovná, jedla, zvládá atd. Teď je predskolacka a neříkají nic, jen když se zeptám. Nedávno hlásily vztekani, to jedině. Z mladé občas něco vytáhnu, ovšem k obědu mají už třetí rok polívku a druhý.
Starší chodila do lesní a Montessori, tam byl dvakrát ročně pohovor s učitelkou o pokroku. To bylo fakt super.
My jsme v zahranici, skolka polostatni polocirkevni. Celkem je tam kolem sedmdesati deti ve trech tridach. Vyzvedavam deti mezi dverma jako jedny z poslednich a informace zalezi na ucitelce; kdyz se zeptam, odpovi kazda, ale jedna aktivne rekne par vet i s cim si hrali, jaky byl program. Jednou rocne je planovana schuzka asi ctvrthodinova s psanym posudkem. Kdyz je problem, pozadaji o schuzku ucitelky nebo rodic.
Maji strach z rodicu, takze kazdy skrabanec a bouli hlasi, tedy jen jejich existenci, maji pravidlo, ze jejich vznik se resi vyhradne ve tride. A rodice naopak maji hlasit poraneni pri predavani rano, aby se vedelo, ze se to nestalo ve skolce.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat… Syn chodí od září do školky a dokud chodil dopo, tak dobrý. Od 2 let nespí po O ani doma a jakmile začal chodit do školky na celý den, tak přišly problémy. Ve školce je nutí ležet a nehýbat se přes polední klid. Dočetla jsem se, že je to proti regulím, že ve školce musí mít možnost tiché aktivity pro nespavé děti (kreslení, čtení,…).
Nechci, aby si udělal ke školce odpor a navíc potřebuju den skloubit s prací, takže nelze neustále chodit po O domů.
Poradíte? Vedení školky se ke změně nemá a nechce se mi dělat problémy.
Děkuju moc za rady ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ja zas vyslejcham v aute. To je nejlepsi soustredeni
Me to prijde dokonalé, ty ruzne verze jsou super
ale to je presne videt, ze ve skolce jeste nevedi a je jim to jedno a ve skole uz ma ten pribeh a jede. Dekuju, za me jsi potvrdila mou verzi o letite snaze a sklizenem ovoci