Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Odložíte problém, ale za rok už do práce budeš muset, takze se adaptace podaří. Je to podle mě v drtivé většině o matce. Je normální, že dítě z počátku pláče, nez si zvykne. Vzdyt nezná nic než maminku. Ta je středobod. A ta navíc na pláč reaguje a vezme si ji domů, když dcera pláče hodně (tím myslím Tebe). Podle mě nejsi připravená Ty a víš o té možnosti být doma..Můj syn plakal první týden a pak v průběhu prvních 2 let jeste párkrát v různých obdobích. Pravidlo je neprodlužovat loučení, být pevná, dát pusinku a papa. Doma mluvit o školce jen pozitivne a třeba se i sejít s nejakou maminkou, která tam má dítě, aby si holky pohrály i mimo školku a mela se tam na koho nafixovat. Syn šel do skolky ve 2 a 3/4 a byli tam i mladší děti v menším kolektivu. Max 5 detí. Byl na mě hodne fixovaný. Nikdo ho do té doby nehlídal, max 4× babicka s dedou.
A to ji takhle ustupujes ve vsem? Tak to budes mit velky problem, je uplne evidentni, ze si s vami dela, co chce. Je nejvyssi cas s tim neco delat, nech ji ve skolce.
Tak pokud do práce nemusíš, nechala bych si ji rok doma.. jestli tím odložíte/neodložíte problém ti teď nikdo neřekne, ale většina tříletých děti nejsou psychicky zralé na školku.. třeba Matějček tvrdí že tříleté dítě by si školku nevymyslelo, že je školka spíš pomoc pro rodiče, aby se mohli vrátit do práce. A teprve až kolem 4 let je vlastně dítě zralé na školku a už samo ji vyžaduje.. Každé dítě je samozřejmě jiné, ale já bych si ji prozatím nechala doma.. pokud ji necháte ve školce teď, tak si taky zvykne. Každé dítě si časem zvykne, nebo alespoň přestane plakat.. nic jiného mu vlastně ani nezbyde
@Online to je zajímavé, že v jiných státech děti chodí do školky od roka neli dřív a nikdo v tom nevidí problém
být doma s dítětem 4 roky tak si hodím brzo mašli, asi nejsem ta příkladná matka, moje chodilo už v 1,5 roce do dvou a pak znovu před třetím rokem a nikdy problém nebyl.
Dle me spatny pristup. Jasne ze bude delat hysterak kdyz vi ze tim dosahne sveho. U nas tak 8z 10 novych deti prvni dny probreci, je to uplne normalni! Syn chodil taky s brekem, nechtel, drzel se me. Ale musela jsem do prace. Temer vzdy to bylo tak ze po tom co jsem odesla se tak do 10 minut uklidnil a pozornost upoutaly hracky a deti a zbytek dne byl uplne v pohode, ani si na me nevzpomnel, pak jsem ho zas nemohla dostat ze skolky domu. Je treba vydrzet, s takovou se ti do skolky nenauci chodit nikdy. I pani ucitelky u nas rikaly ze nikdy neustupovat, pokud rano reknes ze do skolky jde, opravdu ji tam dat. A zadne cekani v satne, to je jasne ze kdyz vas tam uvidi tak tam pobezi. Problem z toho delate vy.
Vydrz ji tam davat, vydrz jeste tyden a uvidis. Pokud za tyden jeste bude blbnout, neni proste zrala. Jestli blbnuti vzda, jses za vodou.
Podle me svami princezna pekne cvici. Pokud do prace nemusis, stanovila bych jasne dana pravidla. Treba skolka po-st do obeda, aby se neco naucila, pohrala si s kamarady a jinyma hrackama. Ct a pa doma, aby jste mohli zase podnikat neco spolu. Na tom se s ditetem jasne dohodnout a neustupovat.
Já takhle ustoupila, chodila do soukromé a dělala scény, tak mi přišlo zbytečné platit školku, když jsem doma. Rok na to dělala ještě větší, pravda úplně si nesedly s učitelkou, ale i tak věděla, že jsem doma… do Vánoc to byl očistec. Druhá dcera šla na 2,5 letech, nastupovala jsem do práce a doma byla nemohla. Chodila a chodí ráda, naopak je smutná, že jen dopoledne, ale s její imunitou je i dopoledne moc 😂
Je to normální, dítěti dochází, že je to definitivní a do školky se bude chodit každý den, že to nebylo jen jednou, dvakrát… hodně dětí mívá přesně tenhle průběh, naprosto ukázkový
V první chvíli je natesene dítě, kterému de ve školce první den/dva libi, někomu to vydrží i týden… a pak to začne, dítě se uvědomí, že už to tak bude každý den. Mám za sebou pět let praxe ve školce v oddělení těhle nejmenších nově přijatých dětí, takže mi rukama prošla dost velká spousta dětí a muzu tě ubezpečit, že si KAŽDÉ dítě zvyklo. I to, co sebou hazelo vzteky o zem, kopalo, chtělo utéct, brecelo až zvracelo.. jen měl každý svůj čas, někdo si zvykal par dni, někdo týdnů, někomu to trvalo do Vánoc.
Důležité také je, jak se chová, když ji ve školce necháte. Hodně děti pláče jen při loučení, ale co se děje, kdyz odejdete? Nechá se učitelkou utěšit? Nechá si nabídnout nějakou činnost, hraje si, zabaví se, má zájem o ostatní děti, jí, komunikuje? Nebo jen pláče a všechno odmítá?
Ve třech letech je velká část dětí na školku opravdu nezralá, ale to rozhodnutí je na tobě… pokud ale ty váháš a nejses si jistá, tak to z tebe cítí a bude se snažit toho využít. Takže bych se být tebou rozhodla rychle, jestli ji můžeš/chceš mít ještě rok doma s tebou a nebo si myslíš, že školka je pro ni lepší
Rozhodne nedoporučuju nepravidelnou docházku, kort teď v začátcích, důležitý pro rychlou a snazší adaptaci je pravidelná docházka.. není nic horšího, než takhle v začátcích dva dny jít, pak ráno dítě dva dny pláče, necháme si ji raději doma, pak paty den už zapomněla, tak se těší, pak je víkend je to dobrý a v pondělí znovu vše od začátku…
takže pokud chceš, aby tvá dcera chodila do školky a chceš ji ten nástup co nejvíce usnadnit tak: odvadej dceru pravidelně do školky každý den, v prostorách školky se nijak výrazně nezdrzujte, proste prevlect v šatně a odvést do třídy, ve třídě mezi dveřmi obejmout, dat pusu, ujistit, ze si pro ni prijdes a odejít. To loučení je fakt důležitý, žádný srdceryvny několika minutový scény nikomu nikdy nepomohli, ba naopak, je to po nich ještě horší. U nás mohli pak rodiče ještě dětem zamavat přes okno. Když ráno reknes, ze prijdes ty pro ni po obědě, neexistuje, že přijde táta/babička nedej bože, že ji tak necháš po spaní. Na začátku je strašně důležitá důvěra, když bude vědět, že ti muze věřit, tak to pro ni bude mnohem snazší. Takže dodržet, co slibis. V začátcích docházky opravdu nekompromisně. A hlavně nesmis pochybovat ty, nebuď z toho smutná nebo nešťastná, dítě to vyciti a emoce se na ne hrozně snadno přenáší. O školce mlute pozitivně, jak je to tak fajn, jsou tam kamarádi, spoustu novych hraček, velká zahrada, hřiště…
Vím, že to zní možná krutě a nebude se ti to všechno líbit, ale tohle je opravdu ta správná cesta, jak to zvládnout společně co nejlépe ![]()
Nebo se na to vyprdni a dej ji až za rok, ve čtyřech letech už to bude zase o kus lehčí ![]()
Tak hodně zdaru a pevné nervy! ![]()
@ivoulin Já osobně bych pokud bych nemusela, dítě násilím do školky necpala. Moje dcery zvládly nástup do školky bez jediného fňuknutí, ale těch ostatních plačících děti mi bylo vždycky hrozně líto.. Zase na druhou stranu, pokud vidíš ve školce, přínos, například dite se doma nudí, je společenské, vyhledává kolektiv, tak bych to vydržela, nastavila nějaký režim třeba chodit do školky jen 3× týdne do oběda.
Nechala bych ji.rok doma, pokud jsi doma i ty. Za rok udela neuveritelny posun a vice vyzraje. V tomto veku je rok hodne znat. Skolka ma byt pro radost a ne velky stres, uz v tomto veku.Na co, pokud je matka doma?
@Alušáček píše:
@ivoulin Já osobně bych pokud bych nemusela, dítě násilím do školky necpala. Moje dcery zvládly nástup do školky bez jediného fňuknutí, ale těch ostatních plačících děti mi bylo vždycky hrozně líto.. Zase na druhou stranu, pokud vidíš ve školce, přínos, například dite se doma nudí, je společenské, vyhledává kolektiv, tak bych to vydržela, nastavila nějaký režim třeba chodit do školky jen 3× týdne do oběda.
Presne, me deti byly take v pohode, nikdy jsem je nikam necpala rvouci.
@sediza píše:
Odložíte problém, ale za rok už do práce budeš muset, takze se adaptace podaří. Je to podle mě v drtivé většině o matce. Je normální, že dítě z počátku pláče, nez si zvykne. Vzdyt nezná nic než maminku. Ta je středobod. A ta navíc na pláč reaguje a vezme si ji domů, když dcera pláče hodně (tím myslím Tebe). Podle mě nejsi připravená Ty a víš o té možnosti být doma..Můj syn plakal první týden a pak v průběhu prvních 2 let jeste párkrát v různých obdobích. Pravidlo je neprodlužovat loučení, být pevná, dát pusinku a papa. Doma mluvit o školce jen pozitivne a třeba se i sejít s nejakou maminkou, která tam má dítě, aby si holky pohrály i mimo školku a mela se tam na koho nafixovat. Syn šel do skolky ve 2 a 3/4 a byli tam i mladší děti v menším kolektivu. Max 5 detí. Byl na mě hodne fixovaný. Nikdo ho do té doby nehlídal, max 4× babicka s dedou.
To je důležitá poznámka. Najít si ty kamarády mezi dětmi. A na to potřebuje čas. A odkladem o rok se to nespravi, za rok tam zase nebude nikoho znát, zase bude brečet…
Nicméně, za rok jí to lépe vysvetlis ![]()
Příspěvek upraven 07.09.19 v 08:10
@Online píše:
Tak pokud do práce nemusíš, nechala bych si ji rok doma.. jestli tím odložíte/neodložíte problém ti teď nikdo neřekne, ale většina tříletých děti nejsou psychicky zralé na školku.. třeba Matějček tvrdí že tříleté dítě by si školku nevymyslelo, že je školka spíš pomoc pro rodiče, aby se mohli vrátit do práce. A teprve až kolem 4 let je vlastně dítě zralé na školku a už samo ji vyžaduje.. Každé dítě je samozřejmě jiné, ale já bych si ji prozatím nechala doma.. pokud ji necháte ve školce teď, tak si taky zvykne. Každé dítě si časem zvykne, nebo alespoň přestane plakat.. nic jiného mu vlastně ani nezbyde
Souhlas 3 lete a 4 lete dite je velky rozdil v psychice.Na co to lamat pres koleno, kdyz matka sedi doma?
Zkusila bych to třeba za pár měsíců, půl roku.
Pokud nemusí a po kolektivu zatím až tak netouží, tak proč se trápit? Syn šel ve 4 a dcera ve 3a třičtrvtě a ani nemukli. Před tím jsme ještě trénovali semtam v lesní školce u mateřského centra, nebo párhodinové hlídní v MC. Prostě postupně.
Takhle bych dala dítě které se s mámou už nudí, vyhledává děti atd.
edit - Já teda nerozumím té snaze dát za každou cenu dítě do školky ve 3 letech, protože tlačí okolí, rodina, ženy na emiminu? jako proč přesně ve 3 letech, pokud do práce ta ženská nejde? pak dochází k takovým situacím a diskuzím. Já jsem dala na svoji intuici a to jak jsme svoje děti viděla a ve 3 letech by školku ořvali.
Každé dítě je zralé jindy, jestli na ní vidíš, že ještě ne, společenská třeba není, je spíš introvert, tak bych počkala. Školka může být samozřejmě přínos, ale záleží na dítěti a jeho zralosti a taky na kvalitě učitelek a školky, an tom kolik je tam dětí atd.
Můžeš to ještě chvíli zkusit a jestli to nevyjde, tak později. Řeči že si pak vždycky něco vynutí jsou nesmysl. Pokud budeš nastavovat hranice a neustupovat vždycky, tak se nic takového nestane, výchova nekončí u jedné situace..
A u nás ve školce byla možnost zvykání, nejdřív třeba s rodičem na pár hodin, to bylo super. Byla jsme tam tak pár dní, v jedné školce to mají dokonce i 14 dní. Jako když naráz strčíš dítě do cizího kolektivu k cizím ženským, tak je jasné, že budou spíš řvát ![]()
Příspěvek upraven 07.09.19 v 08:29
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.