Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dala bych ji ted rok do skolky a vyzvedavala po obede, nebo se domluvila na 3 dnech v tydnu. Nesmis ji ustoupit. Pro ty triletaky je to velka zmena. Jsem asistentka ve skolce a ve velky vetsine se ty deti uklidni jak za rodicema zaklapnou dvere. Hrajou si s detma a 4 hodiny utecou jako nic. Nikdo je tam nenecha rvat, snazime se je zapojit, vymyslet, co by je bavilo. Mit ale celou tridu triletaku, tak by mi hrablo…
Dobrý den.Tak opět téma, u kterého je jasné, že co člověk, to jiný pohled na věc. Někteří se budou pohoršovat, že je dítě stresované, zvláště, když máma přiznává, že ji do školky dávat nemusí, jiní to uvidí opačně. V principu, podle popisu situace, si myslím jedno. I velmi malé dítě je chytré a dokáže respektovat pravidla.Tady ale evidentně velí holčička. Našla způsob, jak dosáhnout svého. Co v budoucnu? Až se jí třeba nebude chtít jít do školy? Ano, to už bude starší, ale jestli si myslíte, že díky tomu otočí a změní přístup, pletete se. Pravdu mají paní učitelky, je to jen odklad problemu o rok. Holčičce se ve školce neděje nic zlého a vůbec není na škodu, když je dítě v dětském kolektivu, naučí se existovat samo, rozhodovat samo, řešit různé situace. Jak bylo zmíněno v příspěvcích uvedených přede mnou, v zahraničí se běžně vrací matky do práce podstatně dříve, jejich děti jsou v zařízeních určených pro jejich věkovou kategorii a nikdo se nad tím nepozastavuje.Tady je pořád zažité, že dítě má být s mámou. Opravdu si myslíte, že je-li matka s dítětem doma, krouží kolem něj s maximální péčí o jeho rozvoj 24 hodin denně? To by musela být supermatkou a platit lidí, co jí zatím doma uklidí, nakoupí, navaří a udělají další potřebné práce.
Neustupuj jí - ty jsi rodič. Ona zkouší, co si k tobě může dovolit. I moje dcerka občas mívá svoje nálady- ale já ji předám ucitelkam a jdu do práce. Věř tomu, že to děti hrají na nás- na rodiče a pak si vesele hrají a jsou s kamarády.
![]()
@Online píše:
Tak pokud do práce nemusíš, nechala bych si ji rok doma.. jestli tím odložíte/neodložíte problém ti teď nikdo neřekne, ale většina tříletých děti nejsou psychicky zralé na školku.. třeba Matějček tvrdí že tříleté dítě by si školku nevymyslelo, že je školka spíš pomoc pro rodiče, aby se mohli vrátit do práce. A teprve až kolem 4 let je vlastně dítě zralé na školku a už samo ji vyžaduje.. Každé dítě je samozřejmě jiné, ale já bych si ji prozatím nechala doma.. pokud ji necháte ve školce teď, tak si taky zvykne. Každé dítě si časem zvykne, nebo alespoň přestane plakat.. nic jiného mu vlastně ani nezbyde
Tohle je výstižné a hezky napsané. Moje děti taky ještě nebyly ve 3 letech na školku zralé. Taky bych ji raději nechala doma až na školku dozraje. Můžeš to zkusit za půl roku, za rok, určitě to bude lepší.
No já bych jí nechala doma. Zkušenost s oběma dětma, šly ve čtyřech a v pohodě, s úsměvem, nadšené a spokojené. Ve třech na to nebyly zralé. Já nejsem zastáncem zvykání si za řevu a nechtění. Pokud to není nutné. Za rok může a pravděpodobně bude někde jinde. A kdyby ne, bude si muset zvyknout a bude o rok starší. Mám v rodině učitelky v mateřinkách, taky jsem to s nimi probírala, člověk se snaží dělat to nejlepší pro své dítě. Prý čtyřleté brečí málokdy, jsou většinou všechny v pohodě. U tříletých je to přesně obráceně, málokteré je v pohodě. Jít do školky ve čtyřech je v pohodě. Kdybych já byla v tvé situaci, nechala bych si ji doma, pokud tam nechce.
Dat ji tam na adaptaci 2tydny na 2h 8-10:00 jako se to dela vsude by neslo? Jento velkej rozdil. V jedne skolce, kde deti hned prvni den sly po O, byl fakt problem po par dnech. Bude to stejny i za rok. Odkladem se podle me nic nezmeni, spis oddali
Co platit skolkovny, ale prdnout ji tma treba az za 2-3mesice?
Jinak já bych to po jendom tydnu nevzdavala, spis jak uvidi ze hned ustoupis tak to bude jeste horsi.
@Micaella22 píše:
Co platit skolkovny, ale prdnout ji tma treba az za 2-3mesice?
Co to vyresi? Vsechny deti se budou znat a ona tam bude jak nahy v trni. Sceny bude delat stejne, protoze vidi, ze mama nevi a neni presvedcena, ze ji tam ma nebo chce dat. Kdyz se jednou se rozhodla, ma si stat za svym, nakonec, uz jednou se skolkou ustoupila, vloni, proc ceka, ze to bude pristi rok nejak jinak?
@pikola píše:
@Online to je zajímavé, že v jiných státech děti chodí do školky od roka neli dřív a nikdo v tom nevidí problémbýt doma s dítětem 4 roky tak si hodím brzo mašli, asi nejsem ta příkladná matka, moje chodilo už v 1,5 roce do dvou a pak znovu před třetím rokem a nikdy problém nebyl.
A některé dítě má problém ještě ve třech a půl. To máš těžké. Kamarádky dcerka první týden ve školce place, place i doma, vubec tam nechce a začala se pocuravat. Já bych řekla, že nejlepší je to udělat podle dítěte, pokud je ta možnost. Odložit i na ty 4 roky, dítě bude zralejsi. A ani v zahraničí to nemají tak, že by od roku matka šla na plný úvazek.
Staršího jsem dala do školky až ve 4 letech a byl v pohodě. Menší šel v necelých 3 a moc se mu nechtělo, pokud to šlo nechávali jsme ho doma, spával ve školce minimálně. Když chodil druhým rokem, už to bylo lepší, a le pozorovala jsem, že zase až tak po tom 4. roce ho to začalo docela bavit a neměl se školkou problém. Pokud jsi doma a nevadí ti, že ji máš pořád za zadkem, klidně bych ji dala až příští rok, dozraje a bude líp
.
@belladonna Ano ve spoustě zemí v zahraničí jde matka na plný úvazek už po 6 týdnech.
Jinak k zakladatelce, z toho co píšete je dcerka zdatná citová vyděračka. Pokud jste se rozhodla, že je pro ní do školky nutné jít tak to dodržte. Já teďka do školky dávala syna ve 4 letech, narodila se mu sestřička a pro všechny bylo lepší že doma ještě zůstal (ve třech letech odmítal jít na hřiště kde bylo víc než 3 další děti) teď zatím chodí na dopoledne a ve středu měl krizi že už do školky nechce a ze školky jsme šli úprkem. Ve čtvrtek a v pátek jsem už čekala než si dokreslí obrázek abychom mohli jít a v pátek se dokonce už rozloučil s paní učitelkou, což předtím odmítal.
Třeba neteř zase do školky chtěla už ve dvou letech (nemohla kvůli imunitě) a když ve třech nastoupila tak pro ní přišel táta po obědě tak ho poslala domů že bude ve školce spinkat (švagr zamáčkl slzu a odešel). Neteř spíš obrečí každou nemoc a a rekonvalescenci že nemůže do školky.
@Aqualinea naprostý souhlas, hlavně neprotahovat a přesně jak říkáte i mě syn nechce chodit domu, protože si ještě nestihl pohrát a protože se zamiloval do paní učitelky. Takže chce to jen vydržet, vždycky dítě neuchranis od něčeho nepříjemného, musí si tím projít každé dítě. Jak to pak bude ve škole, tam se pak dětem taky nechce chodit, takže tam taky nebude chodit? ![]()
Dceru jsem dala ve čtyřech, ve třech byla nezralá, a úplně v pohodě, šla s úsměvem, těšila se, bez jediné slzičky a zádrhelu. Nesouhlasím s tím, že jako teď jí ustoupíš, bude vidět, že si s tebou mává. Podle mě úplně zcestná úvaha. U nás ve školce tříleťáci problémy, brečeli, a to i v průběhu dne ( měli jsme smíšenou třídu, dcera vždycky vyprávěla). Čtyřleťáci v pohodě. neplatí to univerzálně, ale většinově ano. A jestli ve čtyřech nebude připravená na školku a bude si muset zvykat i jako čtyřleťák, i to je možný, furt bude o rok starší. Nevidím ve třech letech ve školce takové pozitivum, aby ta dítě muselo, když nechce. Pokud musí, protože musí být hlídáno, když rodič nemůže být doma, tak musí. Pokud nemusí a nechce, tak proč to hrotit. Všechna pozitiva školky mu stačí i od čtyř.
Pokud do školky nemusí a pokud tam být nechce, odložila bych o rok. Řeči o tom, že velí holčička a že je to citová vyděračka apod., mi přijdou mimo.
Syna (3 roky) budeme dávat do školky na 2 dopoledne v týdnu, nastupuje za týden. Chodit tam nemusí, ale zajímá ho to a chtěl by. Pokud se po pár dopoledních ukáže, že se mu tam nelíbí a chodit nechce, tak ho ze školky odhlásím a půjde za rok. Prostě počítám i s touto variantou. A nepřijde mi na tom nic divného. Je to moje dítě, které miluju, a nebudu ho nechávat někde, kde bude řvát a nebude se mu tam líbit. A to i přesto, že by si nakonec zvyklo, protože by mu ani nic jiného nezbývalo.
Buď na to zralý je a kolektiv chce, anebo na to zralý není a chodit tam nebude. Fakt mi tohle nepřijde vůbec těžká situace ohledně rozhodování.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.