Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Moje děti hlídané babičkami nebyly nikdy, ani nikým jiným. Šly ve čtyřech letech a obě s úsměvem, problém s adaptací nebyl absolutně žádný.
Moje hlidane deti to ale zvladly bez scen uz ve dvou letech.
@mroe píše:
Moje hlidane deti to ale zvladly bez scen uz ve dvou letech.
tak super, my babičky nemáme, takže smůla. Nicméně to zvládly i tak, do školek se těšily a měly to tam rády, jen šly prostě ve čtyřech.
Děláte z toho pěkné divadlo a holka si vyřve co chce. Pokud bych byla doma tak o nic nejde a pokud to nepůjde tak se nic neděje. Ale nevzdala bych to hned nebo tam řve celý den? vyzvedávala bych po obědě, to dopoledne dětem uteče a ví že se nají a jdou domů
Pokud by to nedávala a fakt brečela dlouhodobě uvolnila bych místo někomu jinému ale spíš zkouší co může
Hlavně neprotahovat loučení
Poptala bych se učitelek jak se chová a jestli brečí dlouho ![]()
Co člověk, to názor. Stejně se budeš muset rozhodnout sama. Moc dobře znám ten pocit, kdy na jedné straně chceš udělat to nejlepší pro dítě, ale na druhou stranu přemýšlíš, jestli s tebou to děcko jen „neorá“. Já teď zkouším s dcerou (2r9mes) státní školku, protože brzy půjdu do práce a taky jsem přemýšlela, jestli bych pustila práci, když by malá do školky nechtěla…
Nedávala bych, chodila jsem do školky od necelých tří let a celou docházku každé ráno probrečela, dodnes na to mám špatné vzpomínky.
No ja bych zkratka nedelala zavery po pouhem jedinem tydnu…;) Je treba vydrzet dele, jen tak prijdes na to jestli to na tebe jen „hraje“ a po odchodu bude v pohode anebo jestli na to fakt neni zrala a prorve cely den. Podle toho bych se rozhodovala. Ale tyden je fakt malo.
Ahoj, no, rada na můj problém možná neexistuje, ale třeba na ni někdo přijde. Synovi jsou tři a půl. V září začal chodit do školky. Hrozně se těšil, až tam půjde. Zezačátku chodil po obědě a vše bylo ok. Jenže teď už tam musí spát. Teď teda 14 dní marodi, ale ten předposlední týden v září chodil do školky s brekem. Ne vztekanim, ale fakt brekem. Potom u babičky onemocněl, tak tam pár dní byl, abychom nemuseli odejít z práce. Když pro něj manžel pak jel, ani nechtěl jet domů, musel mu slíbit, že nepůjde do školky. On není kolektivní typ, skupiny dětí nevyhledava, dokonce když se sejdeme s kamarádkami, stane se často, že ostatní děti lítají spolu a on sám. Od paní učitelek vím, že nechce spát (to nechce ani doma) a jakmile vidí pyžamo, je zle. Potom, dokud čtou pohádku, je to ok, ale pak odmítá ležet, pláče a budí ostatní, když mu pak dají třeba stavebnici, je už naštvaný a už to jede. Prý ve školce moc nemluví, zatímco doma mele furt. Tuším, že v hrubé motorice bude trochu pozadu, je to spíš klidové dítě, rád něco staví, montuje. Jinak bych řekla, že až na tu introverzi úplně běžné dítě. O školce říká, že už tam nikdy nepůjde. A že nemá rád spaní a malování. Zato třeba z ničeho nic řekne, že ve školce má krásný zubní kartáček, nebo že teď je po obidku a Sebik půjde domů. Manžel pracuje na krátký dlouhý týden, takže některé dny ho může brát po obědě. Já půjdu v půli ledna opět na mateřskou, takže pak může chodit po obědě třeba pořád. Já ho rozhodně nechci nějak lámat, vím, jak se s tou jeho povahou žije, v dětství jsem byla stejná. Spíš nějaké rady, aby se mu tam začalo aspoň trochu líbit…
Zmenit skolku?
Promluvit s ucitelkami, aby ho nenutili spat. To bude kamen urazu.
Zazitky z nuceneho spani ve skolce mam doted
.
Az budes na materske, nechala bych ho doma, pripadne nasla nejakou alternativni skolku, kde na nej budou brat ohled.
Nebo bez na rizikovku a mas vyreseno.
@Lucie_Sx
Změnit školku v průběhu roku je tady asi nemožné. Loni v únoru jsem namátkou poptavala místa ve školkách a beznaděj. Soukromou bychom si celé tři toky dovolit nemohli a zase ho nechci někde zvyknout a pak měnit. Rizikovka mě taky napadla, jenže já jsem se vrátila do staré práce, kam mě vzít už nemuseli (neměla jsem už smlouvu) a přesto vzali - takže to nechci kolegynim teď podelat. A zatím náhradu nemají, jak se někdo najde, už bych mohla. Navíc teda teď bylo velké neplanovane vydání, tak bych to ráda dosetrila, na mateřské to bude tak tak. Já jako dítě jsem taky ve školce nespala, vždycky jsem se musela prevlect, poslechnout pohádku a pak se prevlect zpět a jít si třeba malovat (já malování milovsla, on ho nesnáší). Ještě mě napadlo se zeotat, jak to mají s povinným odpočinkem předškoláci, jestli by na tu dobu nemohl k nim.
Teď mě tu asi ukamenujete, ale až časem řekne, že nechce do školy, tak prostě zůstane doma?
O školce bych s ním příliš nediskutovala. Je to prcek, je začátek října, 14 dní byl nemocný, je v adaptační fázi a je celkem běžné, že špunty v této fázi pláčou.
Paní učitelky mu vycházejí vstříc, že nemusí spát a může si stavět, to je fajn a svědčí to o dobrém přístupu školky.
Je to introvert má a bude to mít v životě těžší, ale právě proto je potřeba, aby se Otakal a neumetaly se mu cestičky. Přeji klid a pevné nervy.
@Tojsemja3 píše:
Teď mě tu asi ukamenujete, ale až časem řekne, že nechce do školy, tak prostě zůstane doma?
O školce bych s ním příliš nediskutovala. Je to prcek, je začátek října, 14 dní byl nemocný, je v adaptační fázi a je celkem běžné, že špunty v této fázi pláčou.
Paní učitelky mu vycházejí vstříc, že nemusí spát a může si stavět, to je fajn a svědčí to o dobrém přístupu školky.
Je to introvert má a bude to mít v životě těžší, ale právě proto je potřeba, aby se Otakal a neumetaly se mu cestičky. Přeji klid a pevné nervy.
Co na to rict.
Rocni dite taky nenutis cist a psat, protoze at si zvyka na skolu
.
K nekterym vecem je potreba nejdriv dozrat.
@lalaláček a já bych zase řekla, že si to rodiče dělají tak trochu sami. I vy. Žádná školka nikdy nemůže a nebude ideální. Nechávají si ho hrát, takže dohoda existuje.
To dítě vždy pozná, když rodič není zásadový a prostě zkouší.
Je pravda, že některé dítě to snáší lépe jiné hůře.
První dceři se nelíbilo ve školce vůbec. Celé to bylo utrapene. Nezměnilo se to za celou dobu, byl to absolutní očistec pro všechny, celé tři roky. Zato už ve třech letech velmi dobře chápala, ze rodiče musí do práce vydělat peníze, které se použijí na jídlo, bydlení, aby se mohla umýt, svítit, aby maminka mohla vařit a v neposlední řadě výlety, které rovněž něco stojí, ale i hračky a její zábava.
Nikdy nedostávala naděje, že maminka je těhotná, takže se možná školce vyhne. Nebo slib, ze od babičky nepůjde do školky-to je velká hloupost.
Pokud víš, že musíš, tak to dítě si prostě zvykne. Nezanechalo to na ní žádné následky a škola byla a je v pohodě. Sama mi nikdy pořádně nedokázala vysvětlit, co jí ve školce vadilo.
Já byla úplně stejná a navíc v jeslích. Ale v okamžiku, kdy jsem cítila i malý ústupek jsem měla naději, která stejně nic neřešila, protože neměla dlouhodobé trvání. A čím víc naději a ústupků bylo, tim více jsem školku nesnášela. A pak už jsem neměla ráda ani tu naději. A tahle nejistota v jakémsi řádu mě stvala mnohem víc, než celá školka. Proč to 2× jde a pak ne?
Tohle jsem zajistila a uměla pojmenovat až jako dospěla. Protože výchova takto malých dětí je postavená nejen na lásce od rodičů, ale i výchově, systému a pravidelnosti. Pravidelnost a řád vyžaduje většina dětí. Dává jim totiž jistotu a pomáhá budovat sebevědomí.
S tím slibem to bylo tak, že by stejně nešel, protože byl nemocný. Jinak nikdy neslibuju nic, co nemám v plánu splnit, to považuji za nefér. Vlastně ani nevím, jestli je lepší, aby šel pokaždé po spaní, nebo na střídačku. S tím, že mu vždycky ráno řekneme, jak to bude. Nechci ho v tom lednu ze školky vzít, to by muselo být fakt špatné, jen uvazuju, že to ulehčím jemu i učitelkam a bude chodit domu po o. Nicméně jemu samotnému tohle neříkám.
@Lucie_Sx píše:
Co na to rict.
Rocni dite taky nenutis cist a psat, protoze at si zvyka na skolu.
K nekterym vecem je potreba nejdriv dozrat.
Tříleté dítě je zralé do kolektivního zařízení, narodil od ročního dítěte na čtení a psaní. Viz. Vývojová psychologie.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.