Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Kdo mu návrh psal, že byl zamítnut pro formální nedostatky!? to je trestuhodné, protože ANO - zveřejněním ins. návrhu se úroky stopují i penále a příslušenství!
A ANO - soud některé (ne všechny) úroky upraví (nejdříve se ale věřitelé musí přihlásit a svůj nárok zdůvodnit)
od chvíle zveřejnění neroste nic, nemůže na něj exekuce a dalších x let (dle doby splácení a pak dalších pět) má stopku u bank a většiny nebankovních společností…
pokud už má pracovní smlouvu, tak IHNED podat návrh!
není zač… ![]()
Trochu mi není jasné, proč by dluh u každé společnosti měl být max. 20-30k… bez ohledu na původní jistinu. Půjčím si 50, vrátím 20. Pujčím si 200, vrátím 30? Tím vůbec neřeším nesmyslné úroky, kdy se z 10 udělá 120 (ale pořád jim to někdo podepsal, že).
Insolvence je úplně v pohodě. Základem je nebýt zaměstnanec, ale OSVČ. V takovém případě vám totiž zbyde mnohem více. Když budete zaměstnání, tak se s vámi nikdo párat nebude a ještě budete mít ve firmě z ostudy kabát.
Jako OSVČ si výši splátky řídíte sami - dle toho, jaký přiznate příjem. Jednou za rok děláte vyúčtování insolvenčnímu správci a do té doby můžete se vším, co vám přijde na účet, volně nakládat.
Doporučuji si zvolit takový obor, ve kterém musíte denně jezdit po zakázkách - kurýr, taxi, servis všeho druhu, prodejce, atd. Čím víc kilometrů denně, tím lépe. A s insolvenčním správcem se domluvit tak, že budete uplatňovat kilometrovné. Trik je v tom, že odpočet amortizace je 5,60 Kč / km, kdežto skutečné náklady u nějaké staré plečky mohou být třeba jen 1,60 Kč / km. Rozdíl je nezabavitelny a je jen váš. Měsíčně klidně dalších 15-20 tisíc k dobru. Palivo se započítává samozřejmě také, dle hodnoty v techničáku.
Další krok je žádost o příspěvek na bydlení. Jako OSVČ jste opět ve výhodě a jelikož máte nízký základ daně, tak příspěvek na nájem v Praze bude klidně přes 10.000,– měsíčně. I ten je nezabavitelný.
Když to všechno sečtete, tak se měsíčně můžete dostat na nějakých 50 tisíc čistého. Z toho se celkem žít dá a ani nemusíte dělat na černo. Navíc vás papírově klidně můžou živit a šatit rodiče, případně partner. Proto je výhodné nemít společnou insolvenci. Za 5 let je konec a jste z dluhů venku. Od letoška by to měly být pouze 3 roky. Pokud máte vyživovací povinnost, tak se splátka ještě snižuje o ní. O to méně dostanou věřitelé. Je tam strop, v závislosti na přiznaném příjmu.
Rozhodně doporučuji kvalitního právníka, který se specializuje na insolvence. S ním je žádost hračka. U mě došlo k zásadnímu zlepšení životní úrovně. Předtím jsem splácel přes 50.000,– Kč měsíčně a nevěděl jsem, kam dřív skočit, abych to utáhnul. Teď splácím 5000,– a nemusím se bát exekutorů. Většina věřitelů byli různí lichváři, těch mi opravdu líto není. Když měli přihlásit pohledávky, tak sklopili hlavu a přihlásili pouze jistinu, bez nesmyslných úroků. Moc dobře věděli, že by jim tu lichvu soud neschválil.
Držím palce.
Ahoj. Obracím se na vas s žádosti o radu.
Člen mě rodiny se dostal do insolvence. Klasicky hloupým způsobem. Půjčil si u nejmenované společnosti kde se platí šílené nesmyslné dluhy.
V době kdy neměl práci ale věděl ze další mesic nastoupí do dobre placené práce. Jenže omarodil, nevyšel Jsk myslel. Dluh lepil dluhem atd atd.
Postupně si půjčil cca 200K s tím ze jak mu postupně skákali úroky dluží 600K.
Je to teda ať neuvěřitelně. Například půjčka 8 000 je teď už skoro 112 …
Situaci resi s poradcem který podal zadost o insolvenci. Zamítli mu to s tím, ze chybí nějaké náležitosti které prokáží ze není schopen splácet. Musí ji tedy podat znovu. Během toho ten dluh samozřejmě roste a roste. Poradce mu tvrdí ze po zahájení insolvence mu dluh seskrtaji o ty nesmyslné úroky a max výše dluhu u každé společnosti muže být tak 20k-30k…? Společnosti je asi 7
Mě otázky zní :
Předem se omlouvám pokud se ptám nesmyslné. Cely život jsem nedluzila ani korunu.
Je to mladý jelito. Šel do první práce hned po škole a asi si ani nepředstavil jak to muže nárůst …
Zamotal se kluk. Je jinak celkem šikovný. Práci má slušnou a plat také.
Deluji moc za jakoukoliv zkušenost