Intolerance na vajíčko

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5889
20.7.24 20:04

Případně si můžeš někde objednat tričko s vlastním nápisem a na na takové akce ho dítěti dát. Třeba tady https://www.puppynator.cz/…ction-potisk?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
20.7.24 20:05

@Fiveone mě jde i hodně o děti, dospělým to řeknu a pochopí, ale ty děti se občas rozdělí nebo tak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28779
20.7.24 20:09
@Sarka.951 píše: Více

Pisu o klasickych rohlicich z tesca, lidlu, ne z mensich pekaren O houskach jsem nemluvila, ale bez vajec se daji sehnat (jen tam byva soja), i sypane. Francouzske bagety jsou taky bez vajec.

Mame doma dva na bezmleku a bez vajec, tak mam predstavu, co kupovat. Samozrejme se musi cist slozeni, v obchodech ba melo byt k nahlednuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76526
20.7.24 20:10

ale 16měsíční dítě prostě není nikde samo přece, tak mu nemůžou ostatní děti nic dávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
20.7.24 20:11

Děti od cca 3 vejš to pochopí taky. Syn měl reakci, když mu bylo 6 týdnů (během kojení se začal osypávat a mít v puse něco, co vypadalo jako afty). Tříletá dcera byla schopná pochopit o pár měsíců později, že něco nesmí. Dnes ho hlídá i čtyřletý, tomu byl v té době rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28779
20.7.24 20:11

@Sarka.951 a ve skolce se da domluvit, ze si bude rodic pro dite nosit vlastni stravu, skolky pozaduji potvrzeni lekare.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
20.7.24 20:17

@Sarka.951 tak to bych ještě neplašilatakhle nějak to mamka.
Než půjde do školky určitě udělat testy z krve, nejlépe b nějakém centru, nebo v nemocnici, mi měly super z Motola, ale bylo to přes známého :oops:
A pak uvidíš…
A jak říkám, pokud se potvrdí, všude hlásit, úplně všem, co jsou s dítětem pak v kontaktu.
Učitelky, asistentky, kuchařky, každý…jeden nemusí zachytit, další třeba ano.
Ale u nás šlo fakt o život, měli jsme i adrenalin v injekci, kdyby došlo na nejhorší.
U nás to ví snad i starosta :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
20.7.24 20:54

@stinga ano, ale ten problém přeci nezmizí přes zimu :)
@Stevia no, tak to jste měli hodně nepříjemný teda… A testy jsou normálně zr žíly ne? Museli jste mít doporučení? Pediatrička totiž je laxní docela v tomhle ohledu. Být na ní, tao razí metodu, ať si pomalu zvyká. Říkala mi, ať zkouším každý měsíc, dva zavádět. Alergolog řekl, že v žádném případě, že mám dva roky vynechat, podporovat mikroflóru probiotikx, jogurty, kefíry a před třetími narozeninami buď test a nebo vyzkoušet postupně v bezvaječných těstovinách, pak vaječných,… :)
Můžu se zeptat ještě třeba jak to funguje na Vánoce? Mám v plánu všude nosit vlastní cukroví a sice, je ještě čas, ale je někde stránka na pečení bez vajec? Občas s tím bojuju, banán a chia semínka všechno nespojí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24245
20.7.24 20:57

My máme s potravinovými alergiemi zkušenosti. Vajíčko vadilo druhému do dvou let, ročnímu vadí také ples další alergie. V rodině máme pak dítě se silnou alergií na vejce a drůbež. Rodina u nás taky byla problém. Prostě hlídat a hlídat. Mít dítě pod dozorem. A pak to prostě všude říct. Takže všechny kamarádky, známí hned věděli, že je dítě alergik. Když jsem měla pocit, že by mohlo dojít k nabídnutí nějaké potraviny, tak jsem to hned zdůraznila na začátku setkání. Dítě poučovat. Ve dvou letech už si může uvědomovat co smí a co ne. Třeba první dítě mi bylo schopné v 2,5 letech hlídat alergeny u bratra. Prostě se orientoval. Hodně jsme chodili spolu nakupovat a já mu to vysvětlovala. A to dítě nesmělo bílkovinu kravského mléka, sóju, hovězí, vejce, drůbež. To ani ne tříleté dítě to umělo i vyjmenovat. Kolem toho roku a půl mi syn uměl vrátit i potravinu do ruky, když jsem mu řekla, že je v tom mléko. Vždy jsem mu říkala, že toto nemůže, protože pak mu je špatně. Hrozně dobře to chápal. Chce to opravdu hodně s dětmi komunikovat, nakupovat a vařit. Na hřištích hlídat a vysvětlovat. Dietní chyba se mi nikdy nestala. Ono ani nemůže. Tomu dítěti po požití alergenu je opravdu hodně zle ( představ si to jako hodně škaredou střevní chřipku). U dítka z rodiny už by šlo o život. Bacha i na kontaminace - nabrání jednou naběračkou, použití stejného nádobí. Tam se stává nejvíc chyb od příbuzných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
celkemspokojena

Ne, většina rohlíků vejce opravdu neobsahuje. A sušenky, co jsem namátkově koukala, také ne ;)

• Citovat
  • Upravit
24245

Vysvětlit i dětem. Ono je to většinou hodně zajímá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24245
20.7.24 21:01

Testy by byli super. Dítko d. z rodiny mělo pozitivní vejce v roce a půl. Určitě nezavádět a nechat co nejdéle bez. Konzultovat zavádění z alergologem. Pro takové reakci už může jít o život. Manžel musí dítě hlídat. Vysvětli mu o jak moc závažný problém jde. Ale chápu, že je to těžké. Ty zkušenosti mám taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24245
20.7.24 21:08

@Sarka.951 vzhledem k tomu jakou má tvou syn reakci, tak bych byla velmi opatrná. Dietní chyba se v podstatě stát nesmí. Vymizet alergie může a nemusí. To uvidíš časem. Ve školce budou normálně informováni. Co zvládnou uvařit bez vejce, tak dají a nebo budeš dítěti vařit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28779
20.7.24 21:11

Dcera má non - IgE alergie, které nejsou poznatelné z krevních testů, reagovala ale poměrně silně horečkou a průjmem. Nyní je už dva roky na přísné dietě a postupně zkoušíme, zrovna vejce, tak jednorázově už zvládá… má ale daleko víc alergií…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
20.7.24 23:31

@Sarka.951 pediatr je někdy problém, prostě je to tvé dítě a musíš si to * nějak udělat* je to tvé dítě…
Oslov třeba svoji obvodní, každého, kdo tě může nějakým způsobem pomoci…nevím…
Jinak ještě moje dítě po ATB jeden čas bylo alergik i na stopové prvky na mléko…
Každý obchod ti musí poskytnout papíry k pečivu, na jiných produktech máš složení.
Jo, je to pruda, ale vyplatilo se to..
Přidám foto alergie po ATB na mléko..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek