Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký večer, syn má intoleranci na vajíčko. Doma ho tedy vynecháváme, to problém není. Co je ale problémem - okolí. Rodina to tak nějak respektuje, ale bydlíme na vsi a né každý si uvědomí, že je vejce všude a v dobré víře mu dá například rohlík, sušenku,… Syn má pak problém se stolicí, zda ho i bolí břicho nevím. Pokud podávám napřímo, tak zvrací a má průjem dva dny. Myslím, že i když mu budou dva, tak mu nevysvětlim, že to nemůže, protože mu to vadí a obávám se, aby zakázané ovoce nechutnalo nejlépe. Nicméně proč tenhle příspěvek. Když mu někdo podsoupne něco, co nesmí, ale jinak budeme dodržovat, může se mu zničit či narušit mikroflóra natilik, že by z toho mohly být jiné problémy, jak by hrozilo, kdybych dietu nedodrzovala vůbec? Nemáte zkušenosti? Nejhorší to bude v létě. Selský rozum mi říká, že snad by to být problém neměl, ale alergolog mi říkal, ať jsme tvrdý dva roky a ve třech letech je po problému.
Děkuji za zkušenosti a názory. ![]()
@Sarka.951 píše: Více
hm, léto už je,
a nechápu, jak může někdo dvouletému podat něco, co ty neschválíš - ty ho necháváš někde hlídat a nemáš nad ním dozor?
@stinga ano, léto už je a samozřejmě pod dozorem je také, ale například dneska byla dětská zahradní party, děti měly BeBe sušenky a v dobré víře synovi nabidly. Děti byly na druhé straně zahrady. Viděla jsem to, zakročila jsem, ale příště můžu být na záchodě a sní to. ![]()
aha, no tak dětská party není každý den, prostě ho budeš muset hlídat, a je to blbé, ale když půjdeš na wc, bude muset s tebou - protože on je ještě malý na to, aby věděl, že něco nesmí - ty jsi matka, ty musíš být ta zodpovědná
@stinga další věc je, že chce to co mají ostatní ne to, co jsem mu udělala já a zná to z domu
není to snadné uhlídat, ale to pozná asi jen ten, co má podobný problém ![]()
@stinga to samozřejmě… Je mi ho i tak líto. Spíš mě i zajímalo, jestli když se sem tam stane, tak jestli je to takový problém, jako kdybychom to spíš nedodržovali ![]()
no, to je jasné, budete to mít těžké, přesně - bude chtít to, co ostatní, ale zase když si uvědomíš, že když to budete striktně dodržovat, tak tahle alergie odezní - to je fajn, protože většina alergií je na vždy
to nevím, zkušenosti nemám, ale tak, pokud něco s vejcem sní a pak mu bude zle - to úplně nechceš
@Sarka.951 Hlídat, hlídat, hlídat, všem to říkat..
Můj syn má taky potravinovou alergii, hodně velkou.
Hlásím všude, učitelkami, na táborové papíry červené vykřičníky…
A pak zjistím, že si na oběd ve škole objedná něco, co vůbec nesmí ![]()
Tak mu musím teď v telecím věku, když jsem si myslela, že už ok kontrolovat i tohle ![]()
Nic jiného se nedá dělat… ![]()
@Sarka.951 ještě - mně přijde, že je ti ho líto a že bys mu ráda občas dopřála tu sušenku, co mají ostatní - chyba,
právě v zájmu toho malého musíš být tvrdá a nepovolovat a hlídat a hlídat
Tak muj syn ma na vajicko alergii a malem jsme i skoncili v nemocnici, takze proste hlidat co mu kdo dava musim.. jeste se mi nestalo ze by to nekdo nerespektoval.. i rodina se me pta na vsechno co mu dava
a to je co rict ![]()
V klasických rohlících ani chlebu vajíčko není
jinak to holt musíš hlídat ty, dítě z toho nemá rozum… a ostatní to taky většinou dělají z nevědomosti, popř si řeknou, že troška neva…
@Sarka.951 a máš to potvrzeno z krve a testů od lékaře?
Nebo jen vypozorováno?
Já třeba na vajíčko taky reaguji všelijak, asi jak se vyspím ![]()
Toto já vždy řešila předem. Například, když jsme jeli na vodu, předem jsem poslala kamarádce, která to organizovala mail a požádala ji o předání zprávy( syn nesmí ořechy, citrusy a rajčata). Když jeli třeba k dědovi, psala jsem to předem. Teď to budu připomínat znova.
@Margery v rohlíku i housce vajíčko je. Dává se do těsta a když jsou sypané něčím tak i nahoru
@stinga určitě nejde o to, že já bych chtěla, nechci aby mu bylo špatně, ale například když je s manželem, tak ten mu nevěnuje vždy 100% pozornosti. O tohle mi jde.
@Stevia mohu se zeptat, jak to pak fungovalo třeba ve školce? Bezlepkovou dietu má hodně lidí, ale tu na vajíčko málo kdo
z krve to nemám, alergolog tvrdí, že je brzy na testy, protože mu je 16 měsíců. Ve 2 letech kdyžtak půjde, ale prý někdy ta intolerance je a není na testu vidět i tak. V každém případě když je vajíčko napřímo, tak zvrací a má brutální průjem prakticky hned po tom, co to sní a když je to právě třeba z rohlíků nebo bezvaječných testovin, kde jsou stejně stopy vajec, tak má zácpu