Investice do akcií

414
17.8.23 12:20

Investice do akcií

Zdravím všechny, ráda bych rozpoutala debatu o investicích, konkrétně do akcií. Mám teď nějaký volný kapitál, tak přemýšlím, jestli už nakupovat nebo čekat na recesi :think:. Ono je to asi celkem jedno, mým cílem je budování portfolia z dividendovych akcií a ty nejsou tak volatilni. Ocenim tipy na konkrétní akcie, popř. vaši investiční strategii (pro inspiraci). Za mě je z českých dobrý např. ČEZ a Komerčka, z amerických Mekáč, Coca-cola, Johnson & Johnson. Prosím o příspěvky lidi, kteří tomu aspoň trochu rozumí :mrgreen:.
@Zumpa @brisco

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10244
17.8.23 13:57

Ahoj, základem je diverzifikace :-), to je asi nejcennější rada.
V tom výčtu bych byl u některých opatrný. ČEZ je teď v zájmu politických her (jak dostat co nejvíc peněz do státní kasy, aby se očůrali právě drobní investoři), u bank čekám zavedení sektorové daně (a následný vznik vnitrovlastnickýc transferů, které část možných zisků odkloní pomocí servisu, plateb za užití značky, plateb do vlastního realitního fondu a co já vím co ještě)… a možná spíš než KB bych volil Monetu, když už jednu banku.
I přes rozmlouvání odborníky jsem před časem nakoupil Phillip Morris a nemohu si stěžovat :-).
Zauvažuj nad Kofolou. Ono na našem akciovém trhu nic zázračného díky malému mnořství dividendových titulů nevymyslíš…
McD, CC nevím, sám v portfoliu nemám, JaJ mám, why not…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
17.8.23 14:34
@Premek_Orac píše:
Ahoj, základem je diverzifikace :-), to je asi nejcennější rada.
V tom výčtu bych byl u některých opatrný. ČEZ je teď v zájmu politických her (jak dostat co nejvíc peněz do státní kasy, aby se očůrali právě drobní investoři), u bank čekám zavedení sektorové daně (a následný vznik vnitrovlastnickýc transferů, které část možných zisků odkloní pomocí servisu, plateb za užití značky, plateb do vlastního realitního fondu a co já vím co ještě)… a možná spíš než KB bych volil Monetu, když už jednu banku.
I přes rozmlouvání odborníky jsem před časem nakoupil Phillip Morris a nemohu si stěžovat :-).
Zauvažuj nad Kofolou. Ono na našem akciovém trhu nic zázračného díky malému mnořství dividendových titulů nevymyslíš…
McD, CC nevím, sám v portfoliu nemám, JaJ mám, why not…

Díky za reakci. Situaci s ČEZem sleduji. Nad Kofolou jsem uvažovala, ale moc mě nezaujala. Chci spíše amer. akcie, dividendove krale ;). S PM jsi se trefil, já přemýšlela nad Altrií, ale nechci podporovat tabákových koncern :lol:. A co tedy celkový trh? Půjde ještě dolů? Vytas křišťálovou kouli :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
17.8.23 14:45
@xantypa80 píše:
Díky za reakci. Situaci s ČEZem sleduji. Nad Kofolou jsem uvažovala, ale moc mě nezaujala. Chci spíše amer. akcie, dividendove krale ;). S PM jsi se trefil, já přemýšlela nad Altrií, ale nechci podporovat tabákových koncern :lol:. A co tedy celkový trh? Půjde ještě dolů? Vytas křišťálovou kouli :mrgreen:

Taky mi tohle téma vrtá hlavou ;)
Nejsem si jistá, jak je to pak s danemi, když vlastnis zahraniční akcie?
Možná tu někdo bude vědět

• Citovat
  • Upravit
10244
17.8.23 15:02

@xantypa80 Pohyby trhu mě moc nezajímají, nekupuji to na spekulaci nebo krátké termíny. V dlouhodobém horizontu akcie rostou tak, jak bohatne společnost jako celek.
Upřímně teď moc nevidím prostor investovat do nemovitostí (samozřejmě vyjma nějakých mimořádných jednotlivostí ale to jsou fakt výjimky), žádná akcie na mne také nekřičí,,kup mě" :-), komodity, kovy atd. jsem nikdy nejel (na tom zaručeně vydělá jen prostředník), co dává smysl, ale je to jiný druh investice, tak je koupě firem v CZ a SK (ale to je zase úplně jiný a hodně pracný druh investice).
Docela bych věřil indickým a polským akciím, kde čekám výhledově vyšší růst, než USA či ČR. Nějaké mám, ale už také delší dobu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
17.8.23 15:06
@Anais Brno píše:
Taky mi tohle téma vrtá hlavou ;)
Nejsem si jistá, jak je to pak s danemi, když vlastnis zahraniční akcie?
Možná tu někdo bude vědět

Dividenda přichází na akciový účet zdaněná, zatím jsem se setkal pouze s tím, že tuším zrovna u akcií držených v USA jsem vyplňoval nějaký papír pro finanční úřad, že výnos by zdaněn v srážkou v USA. Nebo se to možná týkalo obecně akcií mimo eu? Teď si fakt nevybavím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
17.8.23 15:08

@xantypa80 mám tuzemské diví akcie, do zahraničních zatím nejdu ze dvou důvodů: daňové přiznání, které si na ně nedokážu sama udělat, kurzové riziko. Pohyb dvou korun znamená pohyb 10% plus je tam pohyb na samotné akcii. Možná časem. Tuzemské jsou přivýdělek, hýbu s nimi minimálně, nemám tam miliony, abych na tom zbohatla. Kdybych tomu věnovala víc času, prodávala a kupovala dokola, dalo by se vydělat víc. Je fajn hlídat si IPO

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30389
17.8.23 15:11
@xantypa80 píše:
Zdravím všechny, ráda bych rozpoutala debatu o investicích, konkrétně do akcií. Mám teď nějaký volný kapitál, tak přemýšlím, jestli už nakupovat nebo čekat na recesi :think:. Ono je to asi celkem jedno, mým cílem je budování portfolia z dividendovych akcií a ty nejsou tak volatilni. Ocenim tipy na konkrétní akcie, popř. vaši investiční strategii (pro inspiraci). Za mě je z českých dobrý např. ČEZ a Komerčka, z amerických Mekáč, Coca-cola, Johnson & Johnson. Prosím o příspěvky lidi, kteří tomu aspoň trochu rozumí :mrgreen:.
@Zumpa @brisco

Mám klasický S&P 500, ale posledni roky jdou obecně většiny akcii celkem dolů. Do českých bych určitě nešel :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
17.8.23 15:35
@smile_xxx píše:
Já mám možnost kupovat firemní akcie, a ještě nám k tomu přidají 50% navíc toho, co koupíme my. Uvažovala jsem, že využiji časový test - akcie, které máš víc jak 3 roky nemusíš danit. Jinak nedaníš jen to, co je pod 100k za rok. Teď nám trošku spadly, ale pořád jsou dost vysoko.
Jinak mám akcie přes Conseq, A tam mám dlouhodobo strategii. Na ty pracovní mám kratší, v případě, že bych odešla nečekaně, musím je prodat do 3 týdnu a nejenže mohou být zrovna na svém minimu, ale platila bych i dost na daních. Tak spekuluji, co je lepší.

Akcie, nebo akciové fondy?

• Citovat
  • Upravit
16125
17.8.23 15:47
@xantypa80 píše:
Díky za reakci. Situaci s ČEZem sleduji. Nad Kofolou jsem uvažovala, ale moc mě nezaujala. Chci spíše amer. akcie, dividendove krale ;). S PM jsi se trefil, já přemýšlela nad Altrií, ale nechci podporovat tabákových koncern :lol:. A co tedy celkový trh? Půjde ještě dolů? Vytas křišťálovou kouli :mrgreen:

Já mám akcie PM jako zarytý nekuřák, vždycky když nám sousedka hulí do oken, tak si říkám, že si z dividend alespoň užijeme pár pořádných výletů s dětmi. Stejně tak dividendy ČEZu nám pokryjí nárůst energii a Zbrojovku jsem nakoupila druhý den po napadení Ukrajiny a prodala se slušným ziskem, ten jsem poslala na zbraně na Ukrajinu. U akcií mám jediné pravidlo, vrazit do nich jen to, co mě nebolí a s čím aktivně nepočítám. Průměrný zisk mám dvouciferný, takže za mě dobrý, ale je to gambling.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brouček Pytlíček
17.8.23 17:41

Jednotlivé akcie nekupuj. Pro drtivou většinu lidí jsou nejlepší ETF.
Udělal bych to následovně:

1. rozpouštět hotovost např. v horizontu nízkých let (2,3 roky?)
  2. základ, např. 60% koupit index sledující široký trh (celosvětový, rozvinuté trhy nebo jen SP 500, příp. Nasdaq)
  3. cca 30% dát do sektorových ETF, ideální je teď kupovat bankovní ETF, příp. nemovitostni
  4. nech si cca 10% na „hraní“ - jednotlivé akcie, spekulace atd.

Hlavně se vyprdni na dividendy, při budování bohatství úplný nesmysl. Smysl to má např. až na důchod, postupný přechod
Také určitě nekupuj CocaColu ani McD. To jsou výborné firmy, ale špatné investice. Budeš dosahovat podprůměrných výnosů oproti trhu. Jinými slovy budeš platit za bezpečnost.
Nemáš zač

• Citovat
  • Upravit
414
18.8.23 10:28
@Brouček Pytlíček píše:
Jednotlivé akcie nekupuj. Pro drtivou většinu lidí jsou nejlepší ETF.
Udělal bych to následovně:
  1. rozpouštět hotovost např. v horizontu nízkých let (2,3 roky?)
  2. základ, např. 60% koupit index sledující široký trh (celosvětový, rozvinuté trhy nebo jen SP 500, příp. Nasdaq)
  3. cca 30% dát do sektorových ETF, ideální je teď kupovat bankovní ETF, příp. nemovitostni
  4. nech si cca 10% na „hraní“ - jednotlivé akcie, spekulace atd.

Hlavně se vyprdni na dividendy, při budování bohatství úplný nesmysl. Smysl to má např. až na důchod, postupný přechod
Také určitě nekupuj CocaColu ani McD. To jsou výborné firmy, ale špatné investice. Budeš dosahovat podprůměrných výnosů oproti trhu. Jinými slovy budeš platit za bezpečnost.
Nemáš zač

Moc díky za rozbor. Bohužel jsem ve věku, kdy už nějaké veliké budování bohatství asi nestihnu :mrgreen:. Jde mi právě o ty dividendy, beru je jako pasivní příjem, o který se nemusím starat. Až někdy v důchodu bych popř. uplatnila pravidlo 4% při prodeji, v nejbližších letech prodávat ani spekulovat nechci. Říkáš 2-3 roky? Takže čekáš, že půjdeme ještě níž?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
18.8.23 10:30

Díky vsem

Jinak všem děkuji za odpovědi a jsem ráda, že investování začalo pronikat i mezi Čechy. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat