Investice do akcií
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Premek_Orac píše:
Dividenda přichází na akciový účet zdaněná, zatím jsem se setkal pouze s tím, že tuším zrovna u akcií držených v USA jsem vyplňoval nějaký papír pro finanční úřad, že výnos by zdaněn v srážkou v USA. Nebo se to možná týkalo obecně akcií mimo eu? Teď si fakt nevybavím…
Já jsem přímo u brokera vyplnila formular o zamezení dvojího zdanění a dividendy mi přicházejí už zdanene.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenkalin píše:
@xantypa80 mám tuzemské diví akcie, do zahraničních zatím nejdu ze dvou důvodů: daňové přiznání, které si na ně nedokážu sama udělat, kurzové riziko. Pohyb dvou korun znamená pohyb 10% plus je tam pohyb na samotné akcii. Možná časem. Tuzemské jsou přivýdělek, hýbu s nimi minimálně, nemám tam miliony, abych na tom zbohatla. Kdybych tomu věnovala víc času, prodávala a kupovala dokola, dalo by se vydělat víc. Je fajn hlídat si IPO
Jo, to bys musela dělat trading, ten ja delat taky nechci. Kde zjišťujes a nakupujes IPO?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xantypa80 píše:
Moc díky za rozbor. Bohužel jsem ve věku, kdy už nějaké veliké budování bohatství asi nestihnu. Jde mi právě o ty dividendy, beru je jako pasivní příjem, o který se nemusím starat. Až někdy v důchodu bych popř. uplatnila pravidlo 4% při prodeji, v nejbližších letech prodávat ani spekulovat nechci. Říkáš 2-3 roky? Takže čekáš, že půjdeme ještě níž?
No pokud máš kapitál alespoň 1mil a je ti jiz kolem 50 let, tak ok, klidně si kupuj dividendovky. 2-3 roky je kvůli rozložení rizika proti poklesu, pokud má člověk velký kapitál a bojí se investovat vše naráz.
Ale nejdůležitější otázka je, jaké dividendovky?
- dividendovy aristokraté typu CocaCola? Zapomeň na vyšší výnos. To je v podstatě takový lepší spořicí účet.
- ostatní dividendovky v rámci individuálních akcií. Pokud jsi začátečník, tak vysoké riziko. A upřímně to platí i pro profesionály
- kompromis je distribuční ETF, ale tam je VŽDY min. dvojí zdanění
Nejlepší cesta prostě je akumulační ETF a v případě potřeby si něco málo vždy odprodat
- Citovat
- Upravit
@xantypa80 občas nějaký obchod udělám, ale minimálně a spis s ipo. Hlídám ho na stránkách fio ve zpravodajství
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xantypa80 píše:
Já jsem přímo u brokera vyplnila formular o zamezení dvojího zdanění a dividendy mi přicházejí už zdanene.
Já myslím, že to mám také, přesto se mi za 15 let jednou nebo dvakrát ozval finančák, kde jsem ještě něco vyplňoval (ale nic neplatil).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše:
Já mám možnost kupovat firemní akcie, a ještě nám k tomu přidají 50% navíc toho, co koupíme my. Uvažovala jsem, že využiji časový test - akcie, které máš víc jak 3 roky nemusíš danit. Jinak nedaníš jen to, co je pod 100k za rok. Teď nám trošku spadly, ale pořád jsou dost vysoko.
Jinak mám akcie přes Conseq, A tam mám dlouhodobo strategii. Na ty pracovní mám kratší, v případě, že bych odešla nečekaně, musím je prodat do 3 týdnu a nejenže mohou být zrovna na svém minimu, ale platila bych i dost na daních. Tak spekuluji, co je lepší.
Tady bacha, ty co dostaneš od firmy ještě daníš jako příjem. Ale to asi víš.
- Citovat
- Upravit
@Premek_Orac píše:
Já myslím, že to mám také, přesto se mi za 15 let jednou nebo dvakrát ozval finančák, kde jsem ještě něco vyplňoval (ale nic neplatil).
No jo, naši byrokrati ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Brouček Pytlíček píše:Úplný začátečník nejsem, začala jsem s investování před dvěma lety. Bohužel jsem zrovna zachytila vrchol trhu, takže většinu tehdejšího kapitálu jsem investovala úplně blbě. Teď pořád čekám, i když vím, že „time in the market beats timing the market“
No pokud máš kapitál alespoň 1mil a je ti jiz kolem 50 let, tak ok, klidně si kupuj dividendovky. 2-3 roky je kvůli rozložení rizika proti poklesu, pokud má člověk velký kapitál a bojí se investovat vše naráz.
- dividendovy aristokraté typu CocaCola? Zapomeň na vyšší výnos. To je v podstatě takový lepší spořicí účet.
- ostatní dividendovky v rámci individuálních akcií. Pokud jsi začátečník, tak vysoké riziko. A upřímně to platí i pro profesionály
Nejlepší cesta prostě je akumulační ETF a v případě potřeby si něco málo vždy odprodat
Ale pořád si chci držet strategie dividendovek, abych prostě měla nějaký menší pasivní příjem a mohla pracovat jen na částečný úvazek. S odprodejem bych pak začala popř. až v důchodu.
Ale mám samozřejmě i nějaké růstovovky. Teď začíná mánie s AI, nemáš nějaké tipy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Brouček Pytlíček píše:
Jo, a distribuční ETF jsem měla, než je Degiro zariznul. Ale chci nakupovat akumulační u jiného brokera (pro syna, misto stavebka
) Máš ty konkrétně nějaké oblíbené? Vanguard nebo něco z emerging markets?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď to nemyslím vůbec urážlivě. Nemám potřebu si zde honit triko. Ty sice píšeš, že nejsi úplný začátečník, protože investujes 2 roky, ale jako začátečník minimálně uvazujes, promin. Jak můžeš napsat, že začala mánie okolo AI? Resp. napsala jsi to správně, již ZAČALA. Už je pozdě. Samozřejmě, že i teď se logicky najdou firmy, které za 10 budou díky AI na vrcholu, ale garantuji ti, že ty je nenajdeš. Nenajde je ani drtivá většina profesionálů.
Za růstem celého trhu stojí za nějakou dekádu vždy jen určité malé procento firem. Je velmi naivní až hloupé si myslet, že ty je najdeš, stejně jako já ne a drtivá většina profesionálů. Podívej se na žebříček nejhodnotnějších firem v roce 70, 80, 90, 00, 10. Ty firmy jsou dávno mimo. To je tvrdá realita.
Kupuj to, o čem se nepíše anebo o čem se píše špatně.
Nyní nakupují např. IUS2, IPRE, 36BZ. Naopak jsem hodně v minulosti nakupoval NASDAQ, který jsem nedávno odprodal a inkasoval slušne zisky. Investování je hodně o psychologii, lidi nechtějí investovat do toho, co klesá a naopak investují tak jako ty, tj. v době kdy je nejvíc vyhipovana AI, tak o ní přemýšlí jako o dobré investici.
Já ti dividendovky neporadím, protože to je matematický nesmysl. Jediné, co by dávalo smysl je SCHD, ale bude to dvakrát zdaněno.
Neber ten příspěvek špatně, investuj si sama jak chceš, aspoň že jsi začala, ale pokud budeš uvažovat tak, jak uvazujes, budeš dosahovat nižších výnosů.
- Citovat
- Upravit
Ale zase tě musím pochválit za to, že máš ztráty, ale přesto chceš dále investovat. Dobrý investor se mj. pozná, že poklesy mu přináší radost a růsty starost. Jak jsem psal je to o psychologii. Samozřejmě to neplatí pokud člověk plánuje odprodej během 5 let např. před důchodem, to chce logicky největší růst
- Citovat
- Upravit
@Brouček Pytlíček píše:
Teď to nemyslím vůbec urážlivě. Nemám potřebu si zde honit triko. Ty sice píšeš, že nejsi úplný začátečník, protože investujes 2 roky, ale jako začátečník minimálně uvazujes, promin. Jak můžeš napsat, že začala mánie okolo AI? Resp. napsala jsi to správně, již ZAČALA. Už je pozdě. Samozřejmě, že i teď se logicky najdou firmy, které za 10 budou díky AI na vrcholu, ale garantuji ti, že ty je nenajdeš. Nenajde je ani drtivá většina profesionálů.
Za růstem celého trhu stojí za nějakou dekádu vždy jen určité malé procento firem. Je velmi naivní až hloupé si myslet, že ty je najdeš, stejně jako já ne a drtivá většina profesionálů. Podívej se na žebříček nejhodnotnějších firem v roce 70, 80, 90, 00, 10. Ty firmy jsou dávno mimo. To je tvrdá realita.
Kupuj to, o čem se nepíše anebo o čem se píše špatně.
Nyní nakupují např. IUS2, IPRE, 36BZ. Naopak jsem hodně v minulosti nakupoval NASDAQ, který jsem nedávno odprodal a inkasoval slušne zisky. Investování je hodně o psychologii, lidi nechtějí investovat do toho, co klesá a naopak investují tak jako ty, tj. v době kdy je nejvíc vyhipovana AI, tak o ní přemýšlí jako o dobré investici.
Já ti dividendovky neporadím, protože to je matematický nesmysl. Jediné, co by dávalo smysl je SCHD, ale bude to dvakrát zdaněno.
Neber ten příspěvek špatně, investuj si sama jak chceš, aspoň že jsi začala, ale pokud budeš uvažovat tak, jak uvazujes, budeš dosahovat nižších výnosů.
Asi to tak nevypadá, ale já všechno, o čem píšeš, vím (hype, ETF táhne jen pár firem, etc.). Já jsem ale ochotna „platit“ za pocit bezpečí a menší pasivní příjem z dividend nižším výnosem v budoucnu. (pokud bych např. investovala jen do akumulacnich ETF). Já ty peníze prostě potřebuji teď, abych nemusela tolik pracovat, a zároveň ještě nechci rozprodavat portfolio. Asi se chci řídit řadou W. Buffeta - kupujte akcie, jako byste je nikdy nechtěli prodat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spíš bych investoval do kryptoměn, které mají neskutečnný potenciál a budoucnost, ale chce to alespoň mega kapitál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fl.49 píše:
Spíš bych investoval do kryptoměn, které mají neskutečnný potenciál a budoucnost, ale chce to alespoň mega kapitál.
O těch toho vím bohužel víc než dost. Taková lepší loterie (Bitcoin a Ethereum nepocitam). Bitcoin halving příští rok by mohl pomoct, ale pokud budeme stále v recesi, tak nevím, jestli předčí své ATH.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit