IQ TYQE - jak ho šetrně a ekologicky vyčistit

23968
17.3.20 17:58

IQ TYQE - co s tím???

Nechal jsem plastový kanystr na pitnou vodu /plný/ cca 4 týdny na světle, takže se mi v něm samozřejmě vytvořila zelená řasa, která je usazená i na stěnách kanystru… :zed:
Nevíte někdo, prosím, jak ho šetrně a ekologicky vyčistit??? :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
452
17.3.20 18:00

Nasypat něco drsného napadá mě kamínky nebo něco podobného a protřepat s trochou vody. Postup několikrát opalovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
17.3.20 18:01

Použila bych Savo, nalila do Wc a pak vypařila vřelou vodou, klidně i víckrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
17.3.20 18:04

@pufik20 Písek taky není špatný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
17.3.20 18:06

@pufik20 To mě taky napadlo, ale mám trochu obavy, abych ho nezmařil, třeba ucpáním kohoutku… :nevim: 8)
Jsem tukan, jakožto bývalý akvarista vím, co se při nadbytku světla ve vodě děje a udělám takovou krávovinu… Asi mi kačkavirus rozežral mozkové buňky… 8o :? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
17.3.20 18:08
@laducha píše:
Použila bych Savo, nalila do Wc a pak vypařila vřelou vodou, klidně i víckrát.

Savo se mi používat nechce, ani žádnou jinou chemii, v kanystru si vozím vodu na pití ze studánky. Savo se sice používá ve vodárnách, ale tím bych kvalitní vodu znehodnotil na úroveň kohoutkové… :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
17.3.20 18:12

Napadlo mě, jestli by to nešlo třeba jedlou sodou, nasypat do vysušeného kanystru, že by působila v podstatě jako jemný brusný prášek, třepat a třepat a třepat a třepat… :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
17.3.20 18:14

Nasypej tam rýži a třepej s tím. To vždy na usazeniny pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
17.3.20 18:21
@Le_lenaz píše:
Nasypej tam rýži a třepej s tím. To vždy na usazeniny pomohlo.

Jo, to je dobrý i nechat přes noc, s trochou vody. Já tak léta čistím vázy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
17.3.20 18:26

Na cisteni a castecnou dezinfekci je dobry i ocet. Zkusila bych vycistit octem se sodou, melo by to pomoct.

• Citovat
  • Upravit
23968
17.3.20 18:29

@Le_lenaz @ropucha 02
Díky za tip, zkusím to… Asi před měsícem jsem koupil v Lidlu 4,5kg balík rýže na krmení pro ptáky, tak udělám pokus… :pankac: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23968
17.3.20 18:31
@ontarova.stara píše:
Na cisteni a castecnou dezinfekci je dobry i ocet. Zkusila bych vycistit octem se sodou, melo by to pomoct.

Díky za pokus, ale ocet nebrat… Zažral by se do pórů v plastu a dlouho by to smrdělo… Mě jde jen o odstranění mechanické nečistoty - řasy - ze stěn a pak to pořádně propláchnu… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
17.3.20 18:44

Když ti to nevyjde s rejží a pískem, tak se sava bát nemusíš. Když pak ten kanystr vymeješ normální vodou a necháš stát na sluníčku, tak to savo zoxiduje a studánkovou vodu ti kazit nebude. Ostatně se tím omyvaj i rybičkám šutry do akvárka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
17.3.20 18:51

Savo v předepsané koncentraci - tak pár hodin. Potom je třeba mechanicky působit - naházet např. houbičky na nádobí rozstřihané na menší kousky, dolít vodu (i trochu sava) a intenzivně třást. Pak bych to ještě jednou vydensifikoval. Nakonec vypláchnout a pro jistotu bych to naplnil čistou vodou a nechal v chladnu a temnu stát pár hodin otevřené. Chlor je velmi těkavý, případný zbytek se rozpustí do té poslední vody. Chlor navíc i z vody vyprchává poměrně snadno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
17.3.20 19:11

Koupit novej?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat