Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nechal jsem plastový kanystr na pitnou vodu /plný/ cca 4 týdny na světle, takže se mi v něm samozřejmě vytvořila zelená řasa, která je usazená i na stěnách kanystru… ![]()
Nevíte někdo, prosím, jak ho šetrně a ekologicky vyčistit???
![]()
Nasypat něco drsného napadá mě kamínky nebo něco podobného a protřepat s trochou vody. Postup několikrát opalovat
Použila bych Savo, nalila do Wc a pak vypařila vřelou vodou, klidně i víckrát.
@pufik20 To mě taky napadlo, ale mám trochu obavy, abych ho nezmařil, třeba ucpáním kohoutku…
![]()
Jsem tukan, jakožto bývalý akvarista vím, co se při nadbytku světla ve vodě děje a udělám takovou krávovinu… Asi mi kačkavirus rozežral mozkové buňky…
![]()
@laducha píše:
Použila bych Savo, nalila do Wc a pak vypařila vřelou vodou, klidně i víckrát.
Savo se mi používat nechce, ani žádnou jinou chemii, v kanystru si vozím vodu na pití ze studánky. Savo se sice používá ve vodárnách, ale tím bych kvalitní vodu znehodnotil na úroveň kohoutkové…
![]()
Napadlo mě, jestli by to nešlo třeba jedlou sodou, nasypat do vysušeného kanystru, že by působila v podstatě jako jemný brusný prášek, třepat a třepat a třepat a třepat…
![]()
Nasypej tam rýži a třepej s tím. To vždy na usazeniny pomohlo.
@Le_lenaz píše:
Nasypej tam rýži a třepej s tím. To vždy na usazeniny pomohlo.
Jo, to je dobrý i nechat přes noc, s trochou vody. Já tak léta čistím vázy.
Na cisteni a castecnou dezinfekci je dobry i ocet. Zkusila bych vycistit octem se sodou, melo by to pomoct.
@Le_lenaz @ropucha 02
Díky za tip, zkusím to… Asi před měsícem jsem koupil v Lidlu 4,5kg balík rýže na krmení pro ptáky, tak udělám pokus…
![]()
@ontarova.stara píše:
Na cisteni a castecnou dezinfekci je dobry i ocet. Zkusila bych vycistit octem se sodou, melo by to pomoct.
Díky za pokus, ale ocet nebrat… Zažral by se do pórů v plastu a dlouho by to smrdělo… Mě jde jen o odstranění mechanické nečistoty - řasy - ze stěn a pak to pořádně propláchnu… ![]()
Když ti to nevyjde s rejží a pískem, tak se sava bát nemusíš. Když pak ten kanystr vymeješ normální vodou a necháš stát na sluníčku, tak to savo zoxiduje a studánkovou vodu ti kazit nebude. Ostatně se tím omyvaj i rybičkám šutry do akvárka.
Savo v předepsané koncentraci - tak pár hodin. Potom je třeba mechanicky působit - naházet např. houbičky na nádobí rozstřihané na menší kousky, dolít vodu (i trochu sava) a intenzivně třást. Pak bych to ještě jednou vydensifikoval. Nakonec vypláchnout a pro jistotu bych to naplnil čistou vodou a nechal v chladnu a temnu stát pár hodin otevřené. Chlor je velmi těkavý, případný zbytek se rozpustí do té poslední vody. Chlor navíc i z vody vyprchává poměrně snadno.