Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím všechny ![]()
Před pár dny jsme s partnerem byli na konzultaci v CAR kde mám i svoji gynekoložku již od 15 let. Příteli vyšla špatná morfologie na spermio (1,3% zdravých) bez jakýchkoliv dalších návrhů nám řekli, že jediná cesta je IVF. Já žádné vyšetření udělané neměla. Zeptala jsem se tedy na hormonální profil. Tak to nebyl žádný problém, odběr udělali přímo ten den po konzultaci. Později jsem se dočetla, že se ale dělá zhruba 2. Den cyklu. Jenže já ten den měla několik dní po ovulaci 24. den cyklu. Nikdo se mě na to neptal.
Mohou být výsledky zkreslené? Jaké máte zkušenosti? Dělali vám i jiné vyšetření?
Budu ráda za jakoukoliv reakci na toto téma
Děkujuu
@luci.stx píše:
Zdravím všechny![]()
Před pár dny jsme s partnerem byli na konzultaci v CAR kde mám i svoji gynekoložku již od 15 let. Příteli vyšla špatná morfologie na spermio (1,3% zdravých) bez jakýchkoliv dalších návrhů nám řekli, že jediná cesta je IVF. Já žádné vyšetření udělané neměla. Zeptala jsem se tedy na hormonální profil. Tak to nebyl žádný problém, odběr udělali přímo ten den po konzultaci. Později jsem se dočetla, že se ale dělá zhruba 2. Den cyklu. Jenže já ten den měla několik dní po ovulaci 24. den cyklu. Nikdo se mě na to neptal.
Budu ráda za jakoukoliv reakci na toto témaMohou být výsledky zkreslené? Jaké máte zkušenosti? Dělali vám i jiné vyšetření?
Děkujuu
Záleží, co v tom hormonálním profilu zjišťovali. Pokud Fsh, tak tam je opravdu den cyklu důležitý. Ale mě třeba měřili jen Amh, a tam je to jedno. ( tedy merili jeste prolaktin a štítku). Vyšlo první IVF a to jsem fakt stará bába.
FSH taky
Posílám foto. Má to být komplexní horm. profil + imunologie a choroby. Ale AMH jsem z toho neidetifikovala ![]()
@luci.stx do jakeho caru chodite a kolik ti je? Udelaji i tobe tedy normalne ostatni vysetreni? Partnera doporucuju objednat k mudr. Zamecnikovi, je v Praze v Iscare. Manzel pred 2 roky cekal 2 mesice na vysetreni, vzali mu krev a udelali ultrazvuk koulicek
Stalo to 1500kc, pak komunikovali pres email. Bral vitaminy (reproman),to uz kupte ted a on mu poslal erecept, bral 1 prasek denne 2 mesice a z lenivych spermii bylo najednou skoro 70% aktivnich
Toto urcite doporucuju, protoze i kdybyste sli do ivf a vzali ty nejlepsi spermie, tak porad s lecbou mohou byt rychlejsi, muze se vybirat mezi vice spermiemi apod. Jsou celkem vycurani, kdyz hned resi IVF, nenechala bych se. Ps: pan doktor zamecnik byl i u Show Jana Krause, bylo to docela vtipny
anonym kvuli manzelovi.
@Anonymní píše:
@luci.stx do jakeho caru chodite a kolik ti je? Udelaji i tobe tedy normalne ostatni vysetreni? Partnera doporucuju objednat k mudr. Zamecnikovi, je v Praze v Iscare. Manzel pred 2 roky cekal 2 mesice na vysetreni, vzali mu krev a udelali ultrazvuk koulicekStalo to 1500kc, pak komunikovali pres email. Bral vitaminy (reproman),to uz kupte ted a on mu poslal erecept, bral 1 prasek denne 2 mesice a z lenivych spermii bylo najednou skoro 70% aktivnich
Toto urcite doporucuju, protoze i kdybyste sli do ivf a vzali ty nejlepsi spermie, tak porad s lecbou mohou byt rychlejsi, muze se vybirat mezi vice spermiemi apod. Jsou celkem vycurani, kdyz hned resi IVF, nenechala bych se. Ps: pan doktor zamecnik byl i u Show Jana Krause, bylo to docela vtipny
anonym kvuli manzelovi.
Moc děkuji za vyčerpávající zprávu! ![]()
Mě je 25 let a jsme z Brna, taky se mi do toho nechce hned, aniž bychom neměli aspoň vícero názorů. Přítel má špatnou jen tu morfologii a i na minulém spermio byl pohyb počet v pořádku a teď díky vitamínům i hodně hodně nad normou, ale morfologie pořád hrozná. Tak řeším co dál, to stejné i u mě až budou výsledky toho horm. profilu.
@luci.stx
No s tím fsh je to zvláštní. Kolikátý den cyklu jsi byla na krvi. Obecně myslím, že se of Fsh spíše ustupuje a je preferované amh.
Jinak v tvém věku máš čas. Já byla stará baba a tak jsem na ivf šla hned a hned se povedlo a ještě mám v mrazáku školku. V tvém věku bych asi nespechala ale zas to není nic hrozného.
Ono taky všechny problémy nejsou detekovatelne a při některých stejně skončí s na ivf. Mě se líbí doktor Barták, který ženský pohlavní trakt popisuje jako černou skříňku, do které když padají vajíčka a spermie a nepadají z ní děti, tak je lépe ji obejít pomocí ivf.
@luci.stx zkuste ssi přečíst něco o mudr. Zamecnikovi a třeba se objednat. Podle me bx se s tim mohlo něco dělat. A ty se nech vyšetřit celkove - imunita, hormony, folikumetrie a další. V 25letech je ještě čas. Jak dlouho se snažíte?
Kouknu určitě, snažíme se něco málo přes rok z toho jednou jsem měla biochemické těhotenství. Jinak nic…Děkuju moc za tip, už vím o co si říct 🙏
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.