Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, mam nadváhu celkem dost, ted podstupuji první IVF a jsem 8 dni po prvním KET - test budu delat v pondělí, takze zatím výsledek nevim, nicméně doktor za celou dobu procesu ani jednou mou váhu nezmínil, ze by to mohlo mit negativní vliv na úspěch ![]()
Jee tak to moc držím palce. Můžu se prosím zeptat na průběh? Co mě čeká?
Moje lékařka moc z mé váhy nadšena nebyla, když jsem se vážila kvůli těm injekcím, aby spočítala. Ale ona je jak citron vždycky. Možná si to moc beru..
Určitě i váha má vliv na početí, ale rozhodne bych kvůli tomu nebyla zklamaná nebo zoufalá… teď je důležité, aby si byla v psychické pohodě a pozitivně naladěna.
Takže žádný strach. Držím palce ať se brzy povede 🍀
Pro mě je všechno nové. ![]()
Aha, já myslela, že transfer se dělá ještě ten samý cyklus ![]()
Z odběru mám trochu nahnáno. Bolí to po odběru nebo se to dá vydržet? Pracuji ve zdravotnictví, kde nám pacoši donesou kdeco denně. Tak si říkám, jestli pak raději nebýt doma od odběru. Ale zase aby to nebylo zbytečné. Jen bych nerada, kdyby se to nepovedlo si pak říkat.. měla jsem být doma.
Jak jste to měla s práci vy?
Já neměla nadváhu, ale mám obezitu. Neměla jsem ovulaci a mám syndrom polycystických vaječníků.
Do IVF jsme šli, když jsem měla necelých 90 kg při výšce 160 cm. Rizika tam jsou rozhodně vyšší než u žen s normální váhou, ale byla jsem ochotná to podstoupit.
Provedl se KET, protože mi kvůli PCOS hrozil hyperstimulační syndrom a odběr vajíček byl pro mě docela náročný.
KET se zdařil naštěstí na první dobrou a jsem za půlkou těhotenství. Mám přes 100kg, ale žádnou cukrovku, oba velké screeningy dopadly dobře, preeklampsie mi vyšla jako hodně malé riziko a mám takové normální neduhy, které provází těhotenství…
Kdybys měla nějaké dotazy, klidně se ptej. ![]()
@Anonymní píše: Více
Urcite to muze probíhat i v tom samém cyklu, záleží, jak se dohodnete s doktorem. Me doporučil nedělat transfer čerstvého embrya, ale počkat až na další cyklus na KET. Tělo prý je víc odpočinuté od hormonů a víc ready a nehrozí hyperstimulacni syndrom.
Po odběru mi nic nebylo, jen druhý den trochu bolel podbřišek, jak to tam bylo podrážděné z odběru. Normalne jsem do prace hned druhý den šla (ale mam sedavé zaměstnání v kanceláři). Ale myslim, ze i pro tebe to bude ok, to si spíše vezmi volno po transferu
ale kazdy proste reaguje jinak, tak uvidis, jak se budes citit ![]()
Moc drzim palce
Já byla po odběru vajíček pár dní v háji. Jíst jsem nemohla, byla jsem na tekuté stravě, všechno mě bolelo a musel se o mě starat manžel a ten, když byl v práci, tak přijela mamka. Dokonce mě doprovázeli na WC a i vlasy mi po pár dnech pomohl manžel umýt.
Na tohle fakt každé tělo reaguje jinak a nedá se to odhadnout.
Po KET jsem se trošku víc šetřila, ale pak jsem normálně všude lítala, po kámoškách, hernách s dcerou a úplně v pohodě.
Ty jo, tak to je mazec, ze te to takhle skolilo, to sis teda hezky užila
a jak dopadl transfer?
Pokud je špatně spermio, tak doporuc partnerovi brat vitaminy (manzel bral Reproman) a hned v pondělí se objednejte k andrologovi. Spermio mu může rapidně zlepšit a vy můžete mit pěknou sanci na přirozené otehotneni nebo pokud ivf s vyberem těch nejlepších spermii, tak bude tech super spermii vice na vyber. Manžel byl před lety u mudr. Zámečníka v pražském Iscare, zaplatil 1500Kc za prohlídku (ta obsahovala odber krve a ultrazvuk „koulicek“. Ted bude ta cena asi jina a může být už jinde, ale googluj) a pak mu na email poslal erecept, lek (1 prasek denne) bral 2 měsíce a po 2 měsících s vitaminy mel úplně v pohodě spermio. Neříkám, že vyléčí všechno, ale určitě by se spermio měl řešit stejně jako v případě ženských problémů. Mudr. Zamecnik byl dokonce v Show Jana Krause, je to fajn člověk a velký profesionál. Zkuste ho.
A první ivf je vždycky takova zkouska, i když nam se zadarilo a jedno vajicko se rozdělilo na 2, takže my mame z 1.ivf jednovaječná dvojčata
A k dotazu ohledně nadvahy - začni hned dneska tim, že si zajdes na prochajdu, vice pravidelně se stravuj a behem chvile může být nějaké kilo dole. Nemusi byt problém ani s ivf a nadvahou jako takovou, ale to těhotenství pak bude zahul na telo, když ještě o 10kg ztloustnes a tak..ale nestresuj se tim, jen bych byt tebou se nad tim celkove zamyslela a zacala nenásilně, klidně hodinkovou volnou prochazkou.. držím palce.
V době ivf jsem vážila cca 78kg na 165cm… mou nadváhu vůbec žádný doktor v žádném Caru neřešil, nezmiňoval.. (problém byl zcela jinde)… podle mne vadí už velká obezita např. 100+ - tam už je hodně břišního tuku, může být náběh na cukrovku, vysoký tlak, špatná fyzická kondice, málo pohybu…
takže pokud nejsi v takovém extrému, tak klid ![]()
Myslim si, ze takovych zen je dneska spousta. Ikdyz se nam to doktori snazi porad naznacovat, ze nadvaha nebo obezita je problem, tak to neni tak uplne pravda. Urcite to neni ten hlavni problem, to v zadnem pripade.
Na prvnim miste musi byt v poradku rozmnozovaci ustroji. U zen musi fungovat vajecniky, vejcovody a deloha + musi byt v poradku hormonalni hladiny estrogenu a progesteronu. Pokud i v „tlustem tele“ tohle vsechno funguje, pak se tehotenstvi podari.
To vim jednak z vlastni zkusenosti a jednak ze zkusenosti zen v mem okoli. Ja jsem otehotnela v pohode s vahou kolem 95+ kg. Pritelkyne bratra taky otehotnela s vahou kolem 100 kg a dalsi znama v rodine ted taky otehotnela s podobnou vahou kolem 100 kg.
Ja jsem ted uz myslim ve 14 tt a odhaduji, ze mam tak kolem 104 kg. Urcite se tim nijak netrapim. Manzel ma taky pres stovku, takze jsme oba plnostihli lide a porad se sobe navzajem libime. Chci si proste svoje tehotenstvi uzivat a radovat se z nej ![]()
Už před OPU jsem sotva chodila, jak mě bolelo břicho a pak mě to dorazilo, no… Tak jen zkušenost zase z druhé strany.
Naštěstí se KET povedl, už jsem to psala v prvním příspěvku.
Měli jsme jediné embryo a dalšího IVF cyklu bych už nešla.
no, stokilová ženská a stokilový chlap je celkem rozdíl, ale když je vše ostatní zcela v pořádku a vyhovuje vám to oběma, tak ok ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj holky,
rozhodli jsme se s partnerem pro IVF kvůli velmi špatnému spermiogramu. IUI jsme zkoušeli a 4× neúspěšně. Mám už doma injekci, protokol a čekám na ms. Čtu dnes hodně diskuze i na internetu, protože jdeme do toho poprvé a zarazil mne jeden článek ohledně nadváhy x IVF.
Je tu někdo, kdo s nadváhou skrz IVF otěhotněl? Trochu mě to vyděsilo. Druhým rokem stavíme svépomocí dům a popravdě jsem v tomhle na sebe nemyslela