Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo, sepíšou papíry, nic strašného v tom není. Pokud rodiče spolupracují, je to značka ideál.
Syn má. IVP sepíše školka, vy se k tomu můžete vyjádřit. Vy pracuji ho podle doporučení z poradny. Mělo by tam být např. v kterých oblastech je potřeba největší rozvoj.
Mám ve školce dítě s IVP konkrétně s vývojovou dysfazii. Diagnostikováno bylo v SPC, doporučení IVP, PO 2. SPC vypracovalo zprávu, já nejsem speckar, jsem obyčejná učitelka, tak proto zprávu vypracovává SPC a já tu zprávu přepsala do tabulky na IVP ( univerzální tabulka), v ní je popsán problém, postupy, pomůcky, hodnocení pokroku…pak jsem to poslala mailem na kontrolu do SPCčka. Po odsouhlasení odborníkem, jsem s IVP seznámila rodiče, ti to přečetli a podepsali. Podpisem ztvrzuji srozumění s obsahem IVP. Vyhodnocení je za 6 měsíců. Opět k přečtení a podpisů rodičů. IVP je pro školku, samozřejmě pokud ti v poradně řekli, co máš s dítětem procvičovat, tak to procvicuj. My tam máme třeba mimo jiné „zážitkový deník“…tam vlepujeme fotky, tak 2-3 týdne z toho co dělal, zažil ve školce, doplníme pár vetama…on dokresli obrázek. A na víkend si deník vezmou domu a s rodiči si vypráví co dělal ve školce podle fotek. V pondělí ho přinesou a v něm jsou fotky z víkendu s rodiči…kde byli, obrázky, popis. A zase my se ho ptáme a on vypráví podle fotek. To je příklad spolupráce školky a rodiny u dítěte s IVP.
No podle popisu, co v ppp navrhují se mi zdá dost nereálné většinu věcí uskutečnit, ale třeba to nějak učitelky vymyslí. Malý moc dobře nepracuje ve velkém kolektivu a nejlépe spolupracuje „jeden na jednoho“, což ve školce nejde a taky moc nekomunikuje, když náhodou projeví nějaké přání, nebo sám od sebe promluví, tak to učitelka hlásí téměř jako, že se stal zázrak. Procvičovat se snažím, ale netuším, zda to dělám dobře. Zatím nemá úplně ideální zrakové a sluchové vnímání. Mě se zdá, že rozdíly slyší, tak nevím přesně jak to dělat. Úkoly na rozeznávání obrázků jsou na jedno brdo a už ho nebaví. Ještě by potřeboval cvičit grafomotoriku, ale kreslit ho nedonutím ani za zlaté prase. Když mu něco nejde tak se mi šprajce a nedělá to, ale pro cizího se překoná (učitelka, návštěva). Tak to řeším tím, co ho baví - bludiště, spojování obrázků, osmisměrky, tam alespoň vezme tužku dobrovolně do ruky,
@Anonymní píše:
No podle popisu, co v ppp navrhují se mi zdá dost nereálné většinu věcí uskutečnit, ale třeba to nějak učitelky vymyslí. Malý moc dobře nepracuje ve velkém kolektivu a nejlépe spolupracuje „jeden na jednoho“, což ve školce nejde a taky moc nekomunikuje, když náhodou projeví nějaké přání, nebo sám od sebe promluví, tak to učitelka hlásí téměř jako, že se stal zázrak. Procvičovat se snažím, ale netuším, zda to dělám dobře. Zatím nemá úplně ideální zrakové a sluchové vnímání. Mě se zdá, že rozdíly slyší, tak nevím přesně jak to dělat. Úkoly na rozeznávání obrázků jsou na jedno brdo a už ho nebaví. Ještě by potřeboval cvičit grafomotoriku, ale kreslit ho nedonutím ani za zlaté prase. Když mu něco nejde tak se mi šprajce a nedělá to, ale pro cizího se překoná (učitelka, návštěva). Tak to řeším tím, co ho baví - bludiště, spojování obrázků, osmisměrky, tam alespoň vezme tužku dobrovolně do ruky,
Na skolku vubec nespoleham. Se synem skoro kazdodene makam sama. Syna jsem rozkreslila tak behem mesice. Malovani do mouky prstem, vybarvovani korkovych omalovanek, vybarvovani v ramci vetsich vytvarných del spolu se strihanim a lepenim, foukaci fixy, razitka, tempery, samolepky, detske casopisy, kridy. Delame knizky na rozvoj zrakoveho poznani, sesity pro predskolaky, pexesa, domino, puzzle. Na kresleni nam hodne pomohly sesity, kde se procvicovaly kruhy, vlnovky, spiraly a obsahovaly i trojhranne tuzky. Kazdy mesic kupuji 1 spolecenskou hru na rozvoj. Nakreslim kolecko syn dokresli paprsky, nakreslim dum a syn dokresli okynka, kreslime kridami panaka na skakani atd. atd.Kdyz to nejde samo musi se to vydrit. Inspiruji se i u logopedky.Pro predskolaky si lidi chvali kurz Maxik.
Sešity pro předškoláky ho bavily tak před rokem, tedy kromě vybarvování a malování, to nechtěl nikdy. Omalovánky jsou sci-fi, kdysi dávno vymaloval jednu s čísly jako návod pro barvy stylem dvakrát čmrknout a je vybarveno od té doby nic. Zkoušíme velké spirály, kruhy obtahovánky na velkých formátech, to docela jde. Pexeso, domino a puzzle taky nerad hraje. To ještě tak mastit karty, to jo. Do puzzlí byl blázen před dvěma lety, to jsem pořídila spousty, od té doby skládat nechce, jen výjimečně. Dětské časopisy se mu nelíbí.
@Anonymní píše:
Sešity pro předškoláky ho bavily tak před rokem, tedy kromě vybarvování a malování, to nechtěl nikdy. Omalovánky jsou sci-fi, kdysi dávno vymaloval jednu s čísly jako návod pro barvy stylem dvakrát čmrknout a je vybarveno od té doby nic. Zkoušíme velké spirály, kruhy obtahovánky na velkých formátech, to docela jde. Pexeso, domino a puzzle taky nerad hraje. To ještě tak mastit karty, to jo. Do puzzlí byl blázen před dvěma lety, to jsem pořídila spousty, od té doby skládat nechce, jen výjimečně. Dětské časopisy se mu nelíbí.
Tak zkusit ten kurz, kdyz je ochotny pracovat spis s cizima. Poradit se v PPP, co by vam nabidli.Ve spouste skolek je kurz Predskolak, ale uroven bude asi vselijaka. Zjistit si aby ten kurz vedl specialni pedagog. A spis toho Maxika.Nam ve skole rikali, ze kazde dite by melo zacit hodne kreslit nejpozdeji mezi 4 a 5 rokem. Mam mladsi ditko, ale se zavaznymi problemy, tak my musime pracovat, ikdyz se synovi taky vubec nechce.To ze se nauci delat i to, co ho nebavi se mu bude ve skole hodit. ![]()
Taky vubec nechtel omalovanky, tak jsem nakoupila plastickou korkovou omalovanku ve tvaru auta a k tomu krasne drahe trojboke pastelky a jeli jsme stylem, ze jsem u nej sedela a on 2 carky, ja dve carky.Nez jsme vybarvily kolecko, tak 15 minut pryc a 2 vztekle sceny. Dalsi den uz jsme zvladly kolecko za 10 minut. Spousta trpelivosti a spousta mravenci prace a ted uz vybarvi jednouduchou omalovanku a ani u nej nemusim porad sedet. Uz staci ho 3krat nejak namotivovat, hoodne chvalit. Porad omalovanka vypada mnohem hur nez u vrstevniku, ale pro nas uspech.
@Oriseka píše:
Taky vubec nechtel omalovanky, tak jsem nakoupila plastickou korkovou omalovanku ve tvaru auta a k tomu krasne drahe trojboke pastelky a jeli jsme stylem, ze jsem u nej sedela a on 2 carky, ja dve carky.Nez jsme vybarvily kolecko, tak 15 minut pryc a 2 vztekle sceny. Dalsi den uz jsme zvladly kolecko za 10 minut. Spousta trpelivosti a spousta mravenci prace a ted uz vybarvi jednouduchou omalovanku a ani u nej nemusim porad sedet. Uz staci ho 3krat nejak namotivovat, hoodne chvalit. Porad omalovanka vypada mnohem hur nez u vrstevniku, ale pro nas uspech.
Omalovánky nechce ani když u něj sedím a maluji s ním. Když mu něco nejde tak mám problém namotivovat, prostě se sekne a nejde to. Trochu ho baví spirály a jedním tahem, tak to využíváme. Spojovačky pode čísel miluje, tak to beru jako náhražku vybarvování.
@SIMONA1234
K ivp zatím nemám nic. Ve školce zatím ticho. Myslela jsem, že se budou vyptávat třeba jak na něj, nebo co ho baví, kde začít, ale nic. Možná, že jsou prázdniny a je tam málo lidí. Ještě tomu dám pár dní a začnu se vyptávat já. ![]()
@Anonymní píše:
Omalovánky nechce ani když u něj sedím a maluji s ním. Když mu něco nejde tak mám problém namotivovat, prostě se sekne a nejde to. Trochu ho baví spirály a jedním tahem, tak to využíváme. Spojovačky pode čísel miluje, tak to beru jako náhražku vybarvování.@SIMONA1234
K ivp zatím nemám nic. Ve školce zatím ticho. Myslela jsem, že se budou vyptávat třeba jak na něj, nebo co ho baví, kde začít, ale nic. Možná, že jsou prázdniny a je tam málo lidí. Ještě tomu dám pár dní a začnu se vyptávat já.
Omalovanky jsou jen grafomotoricke cviceni, kdyz se bude delat dost ruznorodeho grafomotorickeho cviceni, tak se omalovavat nutne nemusi. Zajimalo by me, kdyz mate ten IVP, jestli mate ve tride asistentku pedagoga? Nedovedu si predstavit, jak ma ucitelka pracovat individualne s 1 ditetem, kdyz ma dalsich 20 na starosti.
Koukam, ze podle toho, co pisete, tak asistentku asi nemate, ze? A uz ji asi ani neziskate.Pak bych se asi na skolku moc nespolehala a nasla ten kurz.Tam je i kontrola, ze to clovek dela dobre.
Ivp není kvůli grafomotorice. I když to byl jeden z důvodů, proč jsme tam šli. Ivp je spíš pro sociální začlenění do kolektivu - nehraje si s dětmi, nekomunikuje, když není donucen plus věnovat se mu v oblastech, kde potřebuje individuální přístup. Taky si myslím, že to moc reálné není bez asistenta.
Kurz v okolí bohužel nemáme. Ale snad to zvládneme. Dnes jsem koukala se rozkreslil sám os sebe. Sice jen na magnetickou tabulku, ale nakreslil tramvaj, náklaďák, bagr a jeřáb rychle za sebou a bylo i poznat co to je. Tak se to snad hnulo kupředu.
A ma nejakou diagnozu? A je uz posledni rok ve skolce? Existuji i pripravne tridy ve skole, kde je jen 12 deti a mohou se jim vic venovat a rezim uz je jak ve skole. Hodne tam chodi deti s odkladem. Jestli uz je v poslednim roce, tak pak nechat posoudit skolni zralost v PPP a pak se rozhodnout o pripadnem odkladu. Socialni vyspelost je prakticky to nejdulezitejsi do 1. tridy. Muj syn je v zari, tak bude mit odklad prirozeny, ale jinak bych mu ho dala. Nejslabsi je taky v socialni oblasti.
Školní zralost byla tak na hranici, (jen ta grafomotorika a trochu zrakové a sluchové vnímání, ale prý to není moc a nejspíš to dožene, na jaře se uvidí.) Pozornost prý udrží dlouho, ale bylo to v ppp jeden na jednoho, žádní další lidí kolem. Třída s malým počtem dětí by byla fajn, ale kde ji vzít. Jestli u nás jsou přípravné třídy nevím, spíš bych brala ten odklad, kde bude stejný kolektiv. Ale nevím jestli to nebude na škodu, když se moc dobře ve školce necítí.
Mám synka v předškolácích. Na popud školky jsme šli do ppp. Ve zprávě máme PO2 a IVP. Vůbec nevím, co mám čekat. IVP sestaví školka a já mám nějak souhlasit, že podle něj budou něco dělat? Vůbec mě nenapadlo, že IVP může být ve školce. Moc si to nedovedu představit, jak s jednotlivým dítětem pracuje učitelka, když tam má dalších 20 raubířů. Budou chtít nějakou moji spolupráci, nebo to jen tak pode výsledků vymyslí? Ze školky zatím nikdo nic nechce, ani o tom jak vyšetření dopadlo nikdo nemluvil, jen, že jim přišla zpráva. Mátě někdo zkušenost s IVP ve školce?