Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vim, ze podobnych temat je tu jiz spoustu, ale muzete mi poradit? Mam skoro 16 mesicniho chlapecka a ze sveho okoli(hlavne od rodiny) porad posloucham narazkky, ze jeste nechodi na nocnik… jsem zoufala. Malej moc nechape co po nem chci a posazovat ho co ctvrt hodiny kdyz se stejne sebere a utece mi prijde zbytecne. Myslim, ze je to stres pro nej i pro me… jenze kdyz ho poslu babickam tak ty okamzite zavedou nocnikovou metodu a malej se brani. A pokazde slysim jen… ty jsi se po… jakto??? Mas rikat, ze chces na nocnik… atd:-( Jenze oni mi porad argumentuji, ze nas posazovali od roka… Jak jste deti naucili? Dekuji
Našemu je 21 měsíců a na nočník nechodí. Na přesně tyto řeči z vysoka kašlu. V létě nechápal co po něm chci, vyčůral se spíš na wc na redukci, ale s nočníkem si jen hrál. Teď v zimě by to možná šlo, ale máme celkem studený byt, všude táhne a já nebudu riskovat, že kvůli nočníku bude furt nemocnej. Takže zloušíme na redukci. Vím, že my už čas máme, ale stejně ze všech stran od kámošek slyším, že plně to chápou a ví co mají dělat kolem druhého roku. Tak uvidíme. Každopádně, dělej jen podle vlastních pocitů a na ostatní se vyprdni, každej ať si dělá podle svého. Asi mě tady pošlou do háje
neva
![]()
Taky máme 21 měsíců a z nočníku má pořád panickou hrůzu. Nemůžu mu ho ani ukázat, protože jsem jednou udělala chybu a snažila se za každou cenu ho na něj posadit a takhle to dopadlo
takže čekám, až na něj sám dozraje a hotovo. ![]()
Jo tak tohle já poslouchám taky.
A aktuálně se hájím tím, že je zima, takže mi tu nemůže běhat bez plínky a vysvětlovat mu, že se čurá do nočníku a pak mu dát plínku je pro něj zmatečný. Rejpou stále.
Ono když ho posadím na nočník, tak sice neprostestuje, ale vyčurá se mi tak 1 za den. Pochválím a zase třeba zkusím znovu. Čistě proto, aby si na ten nočník zvykal, neodplenkovávám.
A pokud máš pocit, že na to malej ještě není připravenej, tak si dle mě zaděláváš nucením na to, že se zabejčí a bude hůř. Počkala bych, až bude připravenej. Náš taky pochopí okamžitě lecos, ale je prostě rozdíl mezi ukázáním, kam si má přes dávat flašku s pitím a vysvětlováním, co je čůrání, kam se čůrá a kam pak nesmí čůrat. To je složitější.
Nás posazovali od roka, ano, ale my jsme měli permanentně zadky v mokru, dnešní děti maji kilovou plínku, ale zadek suchej, nemaji nepohodlí a potřebu se ho zbavit. ![]()
Dcera 16,5 na nočník taky nechodí. Posledních pár dní, když se jí chce na velkou, tak řejne ble, dám jí na nočník a nic, dostane plenu a je to tam. Říkám si, že má ještě čas. Jo, taky mi v okolí říkají, že u nich už od roka…dlabu na ně a jedu si po svém.
Hele máme 25 měsíců a na nočník chodíme/nechodíme na nočník asi tak půl roku a stejně pořád nejsme plně bez plen, minulý měsíc jsme se dokonce vrátili na úplný začátek když prostě nočním regulerně sabotovala, takže rozhodně malý nenuť to se ti spíš zasekne ![]()
Tak synovi bude za chvilku rok a půl a z nočníku má hrůzu. Řve na něm, utíká mi z něj, takže to zkouším a nijak na něj nechvátám. Jsem si jistá, že do školky s plenama nepůjde, takže má ještě čas. Někdo chodí na nočník v roce, někdo se to naučí až před třetími narozeninami. Dej tomu čas a na okolí se vyprdni.
Počkala bych, syn á teď 28 měsíců..na nočník chodí dva týdny a je bez nehody i v noci. Před tím to byly jen marné pokusy, prostě to nechápal a teď mu v hlavě přecvaklo a bylo to rychlé ![]()
Syna jsem posazovala od 6 mesicu, co si sedl sam - na radu babicek. Slo mu to, byly uspechy. Od 10 mesicu do dnes si klidne na nocnik sedne, ale pak vstane a pocura se vedle. Naposled ho babicka nutila chodit bez pliny a on 2 hodiny necural ![]()
Takze za me: na babicky kasli, uklid nocnik a vytahni ho za nejaky cas. Jeste k tomu nedozral. Babickam bych podobne veci durazne zakazala s tim, ze ty jsi rodic a vychovavas podle sveho.
A az ti budou tvrdit, ze to je proto, ze ma jednorazove pliny a neciti mokro, tak bud v klidu, mam syna v latce a mokra plina mu fakt nevadi.
@nunik123 píše:
Vim, ze podobnych temat je tu jiz spoustu, ale muzete mi poradit? Mam skoro 16 mesicniho chlapecka a ze sveho okoli(hlavne od rodiny) porad posloucham narazkky, ze jeste nechodi na nocnik… jsem zoufala. Malej moc nechape co po nem chci a posazovat ho co ctvrt hodiny kdyz se stejne sebere a utece mi prijde zbytecne. Myslim, ze je to stres pro nej i pro me… jenze kdyz ho poslu babickam tak ty okamzite zavedou nocnikovou metodu a malej se brani. A pokazde slysim jen… ty jsi se po… jakto??? Mas rikat, ze chces na nocnik… atd:-( Jenze oni mi porad argumentuji, ze nas posazovali od roka… Jak jste deti naucili? Dekuji
Ahojky, klid!!!Na babičky nedej. S těma bych vyběhla. Malej má nárok na plínu klíďo do 3-5let. Když ho nikdo nebude tlačit a znásilňovat a nutit přijde na to sám.
Já radím vyčkávat.
U nejstarší dcery jsem se zachovala jak po tobě chce rodina a dcerka se mi počůrávala hrozně dlouho.
U druhé dcerky to bylo snazší tak pochopila velice brzy-ve 2 a půl letech byla bez plíny ve dne i v noci.
Třetí dcerka vypadala, že se odplínkuje ani ne ve dvou letech, nestalo se tak. Plínku jsem jí vrátila.(teď jí je 27m a začínáme od začátku).
A 13m synek, tak ten má tuplem čas.
Takže klid. Nenech se vystresovat a malého braň
.
Příspěvek upraven 14.01.13 v 09:15
malemu je 20mesisicu a chodi jen cirat kakat mu nejde jeste to nechape mam kamaradku ma 8mesicni holcicku a uz ji uci na nocnik veliice nesmyslne
Klukovi bude 19měsíců. Na záchod ho posazuji, on říká že dělá čííí a bek a nikdy nic. Přitom vím, že se mu kadit chce. Takže ho po hvilce sundám ze záchodu, dám plínku a do minuty je pokaděnej. Prostě to do wc ani na nočník udělat nechce. Sám si neříká vůbec, maximálně když už čůrá tak si drží plínku mezi nohama a říká číííí. Jenže to je pozdě, dopředu nehlásí, nechápe co po něm chci. Takže čekám na jaro a pak se uvidí. Prostě nenásilně občas zkoušíme, ale je to spíš jen aby si zvykal.
Neřeš to…
Já jsem to taky poslouchala, že bude mít plenu do tří atd atd. ![]()
Je červnovej, takže jsme začali po 2.roce,přes léto běhal nahatej a na konci prázdnin byl bez plen i v noci. ![]()
Ahoj my jsme zavedli kdysi u dcery drastickou metodu, začali jsem po roce, šlo jí to dobře, jenže vždy když byla nemocná zapomněla to, pak vůbec nevěděla co se po ní chce…a jednou už jsem se fakt naštvala, a dala jsem jí na nočník nemocnou, a ejhle, v noci už chtěla čůrat na nočník, a další den v noci a přes den byla bez plenky…každý si musí najít svůj způsob
jsem si vědoma že tohle byla docela drašťárna ale bylo to účinné!