Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
no tak možná sestřička má také dyslexii a dysgrafii a možná trochu i ADHD, a proč tě to znepokojilo? na to se neumírá
anebo je „jen“ nepozorná, každopádně pokud by byla možnost těchto diagnóz, asi by řešení s rodiči iniciovala učitelka
Určitě bude dobré jít s ní do pedagogické psychologické poradny. Bratr měl v tomto věku podobné problémy, zjistilo se, že jde o dys poruchu.
@stinga píše: Více
jo, většinou se chodí do poradny na popud školy. Takže spíš to bude nedostatek pozornosti doma. I když se všichni rozčilují, že učitelé nesmí úkolovat rodiče domácími úkoly, prvňáčci a určitě i druháci to prostě potřebují procvičovat.
Mám syna ve druhé třídě, kter je na tom prakticky stejně. Paní učitelku jsem poprosila, aby jej pozorovala a zatím hodnotila ve psaní a čtení mirněji. Paní učitelka mi vyhověla. Je to i speciální pedagogoška a ví na co dávat pozor. V listopadu na schůzkach mi řekne více. Manžel je totiž těžký dyslektik, dysgrafik a dysortografik. Dědičnost je 50% příčina dys u děti. To že má syn potíže, víme od první třídy. Ale na určení diagnozy potřebuje umět číst a psát, aby šlo co posoudit.
Je důležité komunikovat s učitelkou, aby dítě mělo oporu i ve škole a nebálo se, že něco dělá jinak či pomaleji než ostatní. ![]()
@vokishka píše: Více
jo přesně, souhlasím, mám druhačku a když nedá úkol paní učitelka a já po ní chci nějaké procvičování, tak se jí nechce, když zadá úkol paní učitelka, tak přes to nejede vlak, určitě jsem pro domácí úkoly aspoň na prvním stupni
Ahoj, holky. Jdu si sem pro radu, jakožto starší sestra a neodborník a snad mi něco poradíte.
Studuji VŠ mimo své město, již bydlím s partnerem a domů jezdíme pouze párkrát do měsíce. Mám mladší sestřičku, která je teď ve druhé třídě.
Jelikož jsem mimo domov, nemám šanci se ji skrze učení věnovat. Když dojedeme, tak jdeme na výlety a nebo máme společné rodinné chvilky, kam se učení už moc nevleze.
Ale jde mi o to..teď jsem byla doma o víkendu a chtěla jsem s ní udělat úkoly. Bohužel jsem se trochu polekala toho, že ségra četla velmi, velmi sekaně. Opravdu jako formou má-m-do-ma-p-sa.
Vybavuji si to, že já jsem ve druhé třídě takto nečetla.
Také jsem zjistila to, že se ji hodně pletou písmenka, především b, d, p, n, h aj.
Píše velmi pomaloučku a kolikrát místa psacího “a” napsalo “o” atd.
Prostě mi přišlo, že dělala opravdu velké zmatky. Do toho byla i dost nepozorná..nedokázala v klidu sedět, stále si s něčím hrála a opravdu jsme ty úkoly dělaly spolu dlouho a pomalu.
I to písmo je “jak když naškrábe”. Když to opravdu srovnám s tehdejší mnou, je to jinde..
Ptala jsem se na to mamky, ale prý s ní čtou..
Rodiče jsou oba celkem pracovně vytížení, určitě se ségře věnují, ale asi ani né tolik
Jelikož v okolí nemám žádné jiné dítě pro srovnání, tak se ptám tady.
Malá je jinak šikovná, chytrá, zručná…krásně kreslí i modeluje v keramice.
Nedá mi to i skrze to, že partnerovi se také pletla písmenka (b, d…) a také četl/čte “nic moc” a má diagnostikovanou dyslexii a dysgrafii. Proto mě to skrze ségru lehce znepokojilo.
Prosím vás, jak tedy čtou/četly vaše děti? A byl také “boj” s písmenky?
Chápu, že po první třídě nebude asi vše tak moc ustálené…ale i tak.
Mamce jsem tak lehce nastínila, že by se o tom měla pobavit s učitelkou…
A prosím o anonym, chodí zde rodinní příslušníci a nerada bych, aby si nás nějak spojili.
Děkuji a hezký večer.