Nešťastný prvňáček

Anonymní
15.10.24 20:42

Nešťastný prvňáček

Ahoj,

chtěla jsem se zeptat, zda jste s něčím podobným setkali. Syn chodil do logopedicke tridy, kde následně přestoupil letošní rok v 6 na spádové ZS a bohužel kvůli ATB o týden později. Ve třídě jsou 85% holky a už od počátku měl problémy s chlapcem, který ho kousal/bouchal. Nyní to tedy ustalo, řešila jsem s učitelkou ale stále nechce chodit.dnes dokonce 1,5 plakal, že tam nechce. Učení mu jde, jen je popleta, dnes si např. Zapomněl vzít tenisky do TV a hrozně se bojí, že např. List nedal do správné učebnice, učitelka ho napomene apod. Dřív seděl v lavici ve 3, ale nyní už sedí celý říjen sám, protože jsou lichý počet. :( vsichni kluci (6) a holky spolu. Dokonce říkal, že nám kamarády, že je z toho smutný a prosil ať ať nemusí.
Ve školce jsme tohle nikdy řešit nemuseli, kamarády tam měl. Já do práce chodit musím a snažím se ho chlacholit, že když udělá něco dobrého, učitelka ho určitě pochválí, že kamarádů má hodně venku ale je mi z toho opravdu smutno.
Dnes jsme měli společnou akci, kam přišlo pár rodičů a opravdu byl jen u mě a ne u deti. Dokonce ho jeden chlapeček solidně sjel, že mu šlápl omylem na hračku. Nevím kde se to v těch dětech bere.

Řešili jste něco podobného? :(

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24632
15.10.24 20:52

Syn je zkrátka úzkostný a neprůbojný. Těžko dětem nařídíte, aby se s ním kamarádily. Řekněte tohle všechno paní učitelce a poproste ji, aby ho více zapojovala do kolektivu. A snažte se na něj nepřenášet svůj smutek z toho. Potřebuje si zvyknout a otrkat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65091
15.10.24 20:54
@Anonymní píše: Více

tak já tam nevidím u ostatních nic tak strašného, kromě toho jednoho, ale toho jste vyřešili a klidně to může být problémové dítě, nějaké je asi v každé třídě. Můžeš zkusit napsat učitelce, jestli by je nemohla přesadit, aby se o samotě střídali. Ale to je taky běžné, že někde sedí nějaké dítě samo, bohužel, když je jich lichý počet. Zdá se, že je docela úzkostlivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
15.10.24 21:09

Tak napůl. Mé dcery jsou spíše introvertky po mně, já nikdy moc kamarádek, hlavně ve třídě neměla, až na VŠ. Pomohlo dětem uspořádat nějakou mimoškolní aktivitu. Třeba oslava narozenin - to je sblížilo aspoň s nějakou kamarádkou. Je mi líto, co prožíváš se synem. Moje třeťačka mi občas vypráví, jak ve škole nemá kamarádku, protože ji nebaví třeba stejné věci, jako je. Další důležitá věc: dceři jsem říkala, vždycky když si posteskla, že má nás, rodinu a sourozence, a my ji budeme milovat vždy a za všech okolností. Za další: učitelce, zvlášť v první třídě, by mělo záležet na tom, jak se tam děti cítí. Jestli mají kamarády, případně co jim brání. U nás se učitelky tedy zajímaly, a snažily se, když to tak nebylo, třídu stmelit a „vyřazené“ dítě zapojit. Zkusila bych promluvit s učitelkou, mezi 4 očima, že toto řešíš se synem a jestli si ona ve třídě něčeho nevšimla - o přestávkách jestli se straní ostatních, sedí sám atd.. Od toho by měla být pedagogem, aby situaci zvládla a dítě se cítilo dobře mezi ostatními. A naposledy, syn už je přeci jen prvňák, a ikdyž je to pro nás mámy hrozně těžké, nějaké nepohodlí a diskomfort naše děti musí zvládnout a čelit mu a snažit se samy. Mluvte o tom, hlavně mu dávej najevo lásku co nejvíc|!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
15.10.24 22:03
řeš to s třídní učitelkou, vidím tu u ní velkou chybu, že úzkostlivého chlapce ještě separuje od ostatních tím, že chlapec sedí sám,
učitelka tam není jen od učení, ale i kvůli práci s kolektivem, aby se všichni žáci cítili ve škole pokud možno fajn, já tady vidím velké špatné a snad i by to mohl být zárodek budoucí šikany,
na té akci, když ho sjel kluk, ses ho měla zastat ty,
a ty tenisky to tv si zapomněl vzít kde? doma? prvňáčkovi v říjnu je nutné kontrolovat aktovku, je ještě malý na to, aby si všechno ošéfoval sám
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
15.10.24 22:10
@stinga píše: Více

Já vím, že máš potřebu se vyjadřovat k hodně věcem, ale víš co - to školství snad raději nech ležet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
15.10.24 22:12
@hanka.br. píše: Více

o. k. ale je správné, že úzkostlivý kluk, který nemá kamarády je ještě vyčleněný tím, že sedí sám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.24 22:38

@stinga

Ano, syna jsem se slušně zastala. Tenisky si zapomnel ve třídě, protože je mají zvlášť a domů si nosi oblečení na vyprání ve vaku. Doma chystáme a kontrolujeme každý den.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.10.24 22:43

@lucad77 @vokishka @teroonka

Přesně tak. Ve školce jsme žádné problémy neměly a měl tam spoustu kamarádů. Bohužel ani jeden z nich nepatří k nám do spadovky/případně mají odklad.

To že sedí sám mi řekl až dnes a docela mě to také překvapilo. Myslím, že ani jemu samotnému to není příjemné. Bohužel kluci už tam po dvojicích sedí a vyloženě kamaráda tam nemá.

Vím, že se musí otrkat, nicméně teď začátek byl tezky (to kousani/bouchani ze strany lchlapce) nicméně mám strach, jelikož úplně nenapadl, zda se to vůbec ještě spraví, kd, z je právě takhle zvlášť jediný sám v lavici.

Školu bych případně změnila, ale nejsem si jistá, zda by to pomohlo.

• Citovat
  • Upravit
30408
15.10.24 22:44

Nevíme vůbec, proč sedí sám a jestli to má nějaký důvod. Když je lichý počet dětí, z toho dvojici fakt neuděláš. A ta moudra internetových znalců na téma „mohla by to být šikana“, to je teprve peklo. Zacházejme s tím slovem, jako se slovem Vražda. Když na tebe v autobuse někdo vyjede, protože jsi mu šlápla na nohu, tak si řekneš - hulvát, má blbou náladu, bolí ho noha…ale ne, že je to zárodek tvojí vraždy. Šikana je, když opakovaně, úmyslně a naprosto záměrně ubližuje silnější slabšímu. Ten nepoměr sil je důležitý. Ale fakt ne případ, kdy jeden prvňák sjede druhého, že mu pošlapal autíčko. Třeba pro něj mělo hodnotu, měl ho rád - co my víme. Jsou to dvě šestileté děti šest týdnů ve škole, co se učí své emoce vyjádřit, krotit, učí se je i přijímat. Učí se to. Nikdo dřív to mnoho z těch dětí neučil. V tom balastu nadužívání slova šikana se pak už dnes ta skutečná prostě ztrácí. Zatímco úzkostné matky ji vidí všude a svoje úzkosti přenášejí na své bázlivé a těžce neprůbojné děti. Pochopitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
15.10.24 22:48
@hanka.br. píše: Více

o. k. školství nerozumím, ale mám holku v druhé třídě a jejich učitelka je stále občas přesazuje, neexistuje, aby jeden ze třídy seděl pořád sám, takže naše učitelka zřejmě školství také nerozumí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
15.10.24 22:50

Máme půlku října. Takže o nějakém „pořád sám“ asi nemůže být řeč. Navíc - jak říkám - může to mít svoje důvody. zakladatelka se tady nedozví nic, musí se obrátit na paní učitelku a řešit to s ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
15.10.24 23:53

Já bych zkusila změnit školu, pokud to jde. Možná si prostě nesedl s dětmi a učitelkou a je dobrá šance, že jinde to bude lepší. Pokud by měl kamarády a problém jenom s učitelkou nebo naopak hodně rád učitelku ale problém s kamarády, tak bych to nejdřív zkusila řešit. Ale takhle nic neztratíte - pokud jiná škola není moc daleko nebo něco.

• Citovat
  • Upravit
44193
16.10.24 06:07

A co jste s tou učitelkou vyřešili, k čemu jste se dopracovali a na čem jste se domluvili?
Od toho by se odvíjel další postup.
Agresi ze strany spolužáka bych nebrala na lehkou váhu. Myslím to kousání a bití, ne šlápnutí na hračku, která se mmch ale nemá válet na zemi.
Vím o případu z loňska, kdy rodiče u dítěte zatajili poruchy chování, ještě jinou diagnózu a medikaci, aby ho dostali na preferovanou školu k preferovanému učiteli. Samozřejmě se to řešilo a poslali je jinam, že to dítě za podmínek, jaké škola má, nemůžou zvládnout.

Myslela jsem si, že jsou už běžnou součástí výbavy školních tříd lavice pro jednoho žáka. Mají je moje děti, máme je v práci. Maximálně se osvědčují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30931
16.10.24 06:22
@Leontodon píše: Více

Cože? Měnit školu, když v te první neprobehlo několik bezvyslednych konzultaci s učitelkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí