Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vždy jste mi tu poradili..mam dceru, narodila se o 2 měsíce dříve..dikybohu vše v pořádku a už je jí 12 let.Mam strach zda ji funguje dobře paměť, přijde mi že si vše musí psát a nic si nemapatuje;( manžel říká, že jen nevnímá, ale mám strach abych něco nezanedbala.Ale zbytečně tahat po doktorech se mi taky nechce:(
Co třeba zkusit doma nějaké paměťové hry? Nebo si ji zkus nenápadně “otestovat” pokud máš pochybnosti.
A ve škole je vše v pořádku? Učitelé si nestěžují,…? Přeci jen by si toho taky všimli, kdyby něco….
Jinak pokud se ti cokoliv nezdá, tak konzultuj s doktorem.
@zuzanka320 ve škole vše zvládá i paměťové hry jsou v pohodě…nevím třeba nevěděla od kolika má kroužek…že má vyzvednout brášku..a tak..
Hele ono to bude možná i o tom jak ji danna informace zaujme…já mám taky pocit že si vše musím psát a co si nenapíšu to nevím…na druhou stranu když mě něco fakt zajímá a sama si informací vyhledám nebo mě něco zaujalo ve výkladu učitele tak jsem byla schopna třeba slovo od slova zopakovat co nám učitel o danne látce navykladal, nebo při vhodné příležitosti vykutam z paměti takovou informaci o které ani nevím že ji znám a sama jsem překvapená že si to pamatuju…na druhou stranu běžné záležitostí jako nákupní seznam moc nedávám a musím si to prostě napsat a pak zase na seznamu odskrtavat…jinak půlku věci zapomenu koupit…případně mi to pro co jsem do obchodu šla vyžene z paměti nějaký momentální nápad na nějaké jídlo…😂 ![]()
Přesto jsem normální, zdravá, schopna vykonávat docela náročné povolání ke kterému jsem se kvalifikovala studiem na univerzitě… ![]()
Tak ji nastav na mobilu upomínku, že má vyzvednout bratra nebo něco udělat, jít na kroužek. Dokud nebude mít činnost automaticky zafixovanou.
@zabicka123 píše: Více
tak jestli se dobře učí, tak musí mít paměť dobrou,
jak píšou ostatní - asi je roztržitá, má toho v hlavě moc, co třeba jí raději kroužek a vyzvednutí bratra připomínat
Možná máte pravdu..moc vám děkuji, je pravda že i já mám popsány kalendář jinak nic nevim ![]()
Měla jsem to stejné, mám lehčí poruchu pozornosti. Prostě jsem často lelkovala a některé věci mi unikly nebo šly jedním uchem tam a druhým ven ![]()
@zabicka123 poruchu pozornosti má tolik lidí a tolik dětí.. Myslím si, že je potřeba s tím umět jen pracovat. Bratrovi to diagnostikovali v pedagogicko-psychlogické poradně, když byl malý, doporučili jen častější pauzy během učení. Ve škole mu občas pomohla asistentka, která tam teda byla kvůli jinému dítku. Postarala se jen o to, aby si vše skutečně napsal do notýsku. U něj se to projevovalo tím, že nedával pozor, často vyrušoval, dělal něco jiného, ale ADHD prý neměl. Já ve škole nezlobila, nevyrušovala jsem, ale často jsem byla myšlenkami jinde, zejména, když mě něco nebavilo.
Pokud si myslíte, že vaše dítě nějakou poruchu pozornosti má, obraťte se na pediatra nebo se možná můžete do poradny obrátit sami. Za nás se to asi tolik neřešilo, bralo se to tak, že některé děti jsou jen takové své - více ješitné a zapomnětlivé
Asi je jen na vás, zda tak dítko přijmete a naučíte ho s tím pracovat nebo se budete snažit o nějaké nápravy.
Mám dvanáctiletého syna a pravidelně chodí ze školy s popsanýma rukama věcmi, na které nechce zapomenout. Teď nemyslím úkoly do školy, on si tam píše třeba i názvy her, co mu někdo doporučil, nebo že si má vygooglit recept na nějaké jídlo apod.
Podle mě je to úplně normální, v té pubertě mají hlavu v pejru, hormony s nimi mávají a myslí na tisíc věcí zároveň a někdy prostě jsou jen mimo ![]()
Jo a na důležité věci typu v kolik má odejít na kroužek, když je sám doma, nebo že nesmí odejít ven bez klíčů, nezapomíná. Je jedničkář. Takže podle mě je úplně v normě. Já si včera taky musela nastavit upozornění, abych odpoledne vyklidila kufr od auta, jinak bych na to zapomněla a manžel by se vyvrátil
![]()