Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mame podobne jmeno a myslim, ze tvary „Rutý“ jsou dost univerzalni ![]()
Souhlasím, že zdrobnělina Ruthie je asi nejvíc zažitá, aspoň teda v anglosaských zemích. I z toho důvodu mi zní nejpřirozeněji a podle mě by to šlo používat i u nás - s počeštěnou výslovností samozřejmě. Ty české zdrobněliny mi přijdou s odpuštěním dost hrozné. Růtička, Rusánek.. to bych snad tomu dítěti nemohla udělat.
Jak by řekla Rachel: „Narodí se to dítě jako stařenka?“ Veto
Příspěvek upraven 30.12.24 v 22:41
@Atisia píše: Více
Luna je krasna. Mne se to libi v tom zakladnim tvaru asi docela.
@Atisia píše: Více
asociace - v azyláku má minorita 4 dcery - Kláru, Karolínu, Klaudii a Kristýnu, na Klaudii volá „Klaudyno“ ještě k tomu tím jejich silným hlasem-basem,
donedávna se mi jméno Klaudie líbilo ![]()
@annali píše: Více
no Rusánek je fakt hrůza, kór v dnešní době - jako malý Rus?
![]()
Jednu znám. Říkají ji Růtý a je to krásné 😍
Určitě s jménem neváhejte.
Originální, moc hezké 🙂
Rút je ok. Syn měl být Klaudie, kdyby nebyl na skladu kluk. Mám jich několik v práci. Říkám normálně Klaudinko, Klaudi, Kló. Tak říká své Claudii moje spolužačka, která žije v Německu. Někdo říká Klauduš.
Rút je zajímavé a originální jméno. Já bych ho neprznila nějakým zdrobňováním. Ještě tak oslovení Rúti je celkem v pohodě… možná Rútinka pro hodně malou holčičku
, ale Rútička/krůtička nebo Rusánek (to vůbec nechápu, jak vzniklo), je za mě děs běs.
Některá jména jsou hezká prostě jen v základu. My jsme přesně z tohoto důvodu nedali Kryštofa. To jméno miluju, ale říct někdo mému diteti Kikine nebo Štófi, tak mě odvezou… podobně vnímám i Rut. Moc hezké, ale Rutý, Ruticko nebo dokonce Rusanku (jako proboha proc)… ani omylem. Na spolužačku Ráchy jsem si zvykala poměrně dlouho, stejně tak v práci na Ignácka, Hugíska nebo Felinka… v základu běžná jména, ale čeština je przni neskutecnym způsobem.
@BarSu
Rebeka je taky moc hezké jméno, ale opět jsme narazili na to, že v češtině se pak vymyslí takové varianty, že si to člověk rozmyslí
Na seznamu jsme měli
Ruth, Ester, Luisa, Lisa, Lena, Mona, Violet, Sarah, Ida, Agnes.. vše se nám taky hodilo k příjmení.