Jak často dávat dítě otci?

124
17.11.14 18:06

Jak často dávat dítě otci

Zdravím maminky,
chtěla bych se zeptat těch z vás, které nežijete s otcem dítěte, jak často dáváte své dítě otci? Synovi jsou tři roky a mám ho soudně ve své péči. S manželem máme za měsíc rozvodové řízení, formou dohody. Vycházíme spolu dobře, na všem se dá se říct vždy domluvíme. Jediné, kvůli čemu se nepohodneme je, jak často má mít syna. Na můj původní návrh aby ho měl jednou za 14 dní od čtvrtka do neděle nepřistoupil, prý je to málo, nakonec jsme se domluvili, když začal syn chodit do školky, aby syn jezdil tři víkendy v měsíci od pátku do neděle a jeden víkend zůstane doma s námi. Manžel pracuje na tzv. krátký/dlouhý týden, tudíž má dva víkendy volné a dva víkendy pracovní, jeden víkend od pátku do neděle ranní (to zůstává syn u nás doma) a jeden víkend noční, kdy odjíždí do práce už v pět hodin odpoledne a přijíždí ráno v šest. Malého nechává vždy u svých rodičů u kterých dá se říci stejně je s malým pořád. Dělají vše společně, manžel je jedináček, tchyně generálka takže vše je v její režii i co se týče malého.. Dnes mi syn dokonce při návratu domů dvakrát řekl babičko..
Vím a chápu že manžel je synovo rodič stejně jako já, má ho rád, věnuje se mu, ale nechci, aby si syn myslel, že patří víc tam než domů. Navíc když je opravdu vždycky a u všeho tchyně tak nechci aby nahrazovala moji roli.. Dnes mi syn říkal, že s taťkou spali u babičky na rozloženým gauči, ačkoliv má svůj byt.. Že ho vždycky koupe babička apod.. Já ho přece dávám manželovi a ne babičce, moje mamka je taky babička a chtěla by vnuka taky vidět, ale tím, že je syn skoro všechny víkendy pryč nemá skoro možnost.. Když si o tom s manželem promluvím, nic nevyřeším, nemůžu mu říkat kdy se má stýkat se svojí matkou a stejně by jí nic neřekl, protože z ní má i ve svých 40 letech strach a nikdy jí nedokázal nic říct, ani za cenu že nás to stálo manželství..
Prostě mi jde o to, že přemýšlím o tom, že syna budu dávat manželovi jen když bude mít volný víkend, tj jednou za 14 dní a ne i víkend kdy má noční a syn je pak víceméně sám u tchánovců když manžel odjede odpoledne do práce.. Nevím co mám dělat, nechci být sobecká, ale zároveň nechci aby si malý myslel že je víc doma tam a ne tady a hlavně že babička je pro něj snad důležitější než já.. :( Ještě dodám, že od sebe bydlíme přes 90 km a malý chodí v týdnu do školky, takže proto jen ty víkendy.. Ale když je delší volno nebo prázdniny tak malého po domluvě s manželem nechám i déle.. Co si o tom myslíte, jsem v právu, nebo to vidim jen moc egoisticky? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102431
17.11.14 18:09

@julli89 Trvala bych pouze na 2 víkendech, ale dokud chodí do školky, tak bych nabídla i možnost vzít si ho v týdnu, školka malému neuteče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.11.14 18:10

@julli89 většinou se dává 1× za 14 dní víkend plus nějaké hodiny v týdnu (při školkovém dítěti to nemusí být problém).Záleží, jak daleko od sebe jste.. aha, už jsem to dočetla.. tak pak ty víkendy ob. Ale do výchovy mu zasahovat nemůžeš - jemu může hlídat kdo chce - o dítě je postaráno, to je hlavní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
17.11.14 18:12

Dítě na na každý druhý víkend mi přijde optimální a normální. Plus část veškerých prázdnin, jak píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6161
17.11.14 18:15

@julli89
Trvej na dvou víkendech s tím, že ty zbylé dva víkendy bude syn trávit u tvé mamky (i kdyby to nebyla pravda). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13217
17.11.14 18:28

Trvala bych na dvou víkendech, ale zároveň bych dala syna k otci i v týdnu, kdy ho nemá o víkendu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
17.11.14 18:42

Čas ti nedoporučím, mám už velkou holku a hlavně k biol. otci nejezdí…ale to s tím oslovením tebe „babi“… :mrgreen: Teď se mi vrátila dcera (skoro 12 let) z víkendu od prarodičů (máme skvělé vztahy, žádný generál se nekoná) a přesto mě teď oslovila „babi“…zasmála jsem se tomu, je to normální…už jsem byla párkrát v životě i děda…a ve školce jsem běžně „máma, táta, babi…“ Je to běžný přenos jmen a oslovení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
17.11.14 18:47

Vzhledem k tomu, že syna o víkendech nevidíš ani ty, ani druhá babička, tak bych tímto argumentovala u soudu a požadovala 1× za 14 dní s tím, že třeba navrhni ještě 1 nebo 2 dny v týdnu. Ono, co si budeme povídat, teď je ve školce, za 3 roky ve škole, začnou kroužky, zápasy jsou o víkendech, co bude otec dělat potom? Nepustí kluka na zápas, protože víkendy budou jeho? Budeš matka generál - na úklid, učení, výchovu a on slízne smetanu volných víkendů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9179
17.11.14 18:59

Pro mě by to bylo dost nepraktické, 3 víkendy. Protože až bude jaro, léto, budete chtít cestovat na výlety, a to je na 1 víkend v měsíci fakt dost málo. V tomhle budeš po škole, vše slízne tatínek, dítě bude starší a akční, a víkendy ti budou chybět. My udělali kompromis víkend co 14 dní + dny v týdnu, jak chtěl. Stejně mu ty dny v týdnu vydrželi jeden rok, co dcera začala chodit do školy. Ted už léta má víkend co 14 dnů a nikdo si nestěžuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.14 19:06

Dcera, skoro 3 roky, mi taky po návštěvě babičky říká babi. Naoko se čertím, ono jí to za pár hodin zase pustí. Manžel za druhou dcerou jezdí i 1× v týdnu a taky to má 90 km plus každý druhý víkend.

• Citovat
  • Upravit
124
17.11.14 19:17

@ynax Něco jako matka generál jsem už teď, oni sice mají malého na celý víkend, v létě ho měli i na dovolenou u moře ale povinnosti má jen doma, u nich má jenom zábavu. Věčně syn přijíždí se špinavýma ušima, když jsem to řekla před tchýní když mi s manželem syna přivezli tak mi na to odpověděla že přece vim, že to nemá rád.. Ano nemá to rád, ale nemá rád ani stříhání nehtů, mytí vlasů apod. Vždycky u toho řve na celý kolo, ale to přece neznamená že bude proto chodit špinavej.. Takže tohle nechávají na mě.. Neříkám že by to měli dělat oni, ale když vidim, že má ty uši špinavý tak je vyčistim, nebo když je potřeba ostříhat nehty.. U nich prostě nemá žádné povinnosti, oni chtějí být ti hodní a já jsem na ty ostatní míň příjemný věci..Když přijede domů tak ho dáváme tři dny dohromady, protože je z něj úplně jinej kluk, neposlouchá, když po něm něco chci je ukňopuranej, nechce chodit po svých, protože ho všude nosí..Je prostě vidět že tam má absolutní volnost :? A dneska po čtyřech dnech přijel ve stejných věcech ve kterých jsem ho v pátek odevzdávala, včetně spodního prádla! Vždycky mu dám s sebou do tašky čisté věci, tričko a spodní prádlo ale i když jsem to manželovi říkala ať mu to prádlo vymění stejně ho vždycky pošle v tom špinavým oblečení.. Při představě že byl čtyři dny v jedněch slipech.. :x Přitom nejsou žádný špindíry, to ne ale jsou celá rodina hrozně spořivý, tak asi proto no, ale peru to já tak jim to může být jedno :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
17.11.14 19:36

@julli89 Hele, mohli mu oblečení sundat v den příjezdu k nim, obléknout ho do svého oblečení a při odjezdu k tobě, ho zase převléknout do toho v čem přijel…holt i se slipama…nehledej v tom hned, že byl X dní v tom samém, jen proto, že v tom přijel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1474
17.11.14 19:37

Vikend jednou za 14dní je adekvátní, vikendy mají být spravedlivé protože co až bude školák, pak s ním bude víc volného času trávit táta a mohlo by tě to mrzet, že ty ho máš vlastně na přípravy do školy a o volnu ti jde pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102431
17.11.14 19:41

@SIMONA1234 Tak ono i kdyby byl, tak se na to neumírá… když vidím na táboře ty 6-9 leté děti, jak je musí člověk kontrolovat, aby si pyžamo nenatáhly přes ty mokré tepláky a tak nevlezly do spacáku, aby si alespoň jednou za několik dní vyměnily oblečení, šly vyčistit zuby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
17.11.14 19:48

@SIMONA1234 Ale já mu vždycky říkám ať mu dá čistý spodní prádlo že ho tam má připravený v tašce na odjezd a to oblečení je vždycky složený netknutý tak, jak jsem o tam skládala a tričko ve kterým dneska přijel, opravdu svým vzhledem odpovídalo tomu, že ho měl na sobě celý čtyři dny.. I kdyby ho převlíkli do svýho a potom zpátky tak nepochopím že mu dají zpátky použitý slipy který měl v pátek místo čistých co má vždycky s sebou.. To stejný s tričkem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna