Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli nemáte některá podobnou zkušenost, jak řešit a hlavně, zda se jste se dočkali výsledku.
Téměř před rokem jsem půjčila, dnes již bývalému příteli, peníze s tím, že mi je do týdne vrátí. Nevrátil mi je dodnes. Domluva s ním není, sice dluh nepopírá, ale na vrácení prý nemá. Smlouvu spolu nemáme, jediným důkazem je bankovní převod z mého účtu na jeho. Můj dotaz zní, zda má cenu platit pravníka a hnát se k soudu, zda je vůbec nějaká šance na úspěch. Podotýkám, že jsem na mateřské dovolené, takže peněz příliš nazbyt není. Děkuji za odpovědi.
Záleží na tom, kolik ten dluh je, a zda by byl například ochotný podepsat uznání dluhu.
zkusit mu říct, že pokud podepíše uznání dluhu, tak ho nebudeš žalovat. i když je to přesně naopak. pokud je jeho inteligence a gramost nízká jako většiny tady na portálu, tak nemusí prokouknout, že nemáš nic v ruce.
pokud to nepodepíše, tak lze žádat ty peníze s tím, že šlo o omyl a žádáš o zaslání peněz zpět, jinak se jedná o bezdůvodné obohacení.
máš + alespon za to, že to bylo přes účet.
jinak za platební rozkaz 2000 + 5% z dlužné částky. pokud nezvládneš sama tak za advokáta 2400/hod.
pokud by platební rozkaz rozporoval a byla bz z toho regulérní žaloba, tak tech hodin práce tam bude o mnoho víc.
u lidí z emimimino bych ale typoval, že platební rozkaz rozporovat nebudou.
pokud je to socka nebo dělňas a nemá ani chytré kamarády, rozporovat to nebude
pokud se jedná o částku nižší než 10.000, nemá smysl to řešit
po tom všem budeš mít exekuční titul. pokud nezaplatí, ůžeš jít za exekutorem a ten na něj udělá exekuci. pokud ale na něm nic nevymůže, bude naopak po tobě chtít poplatek 3.500
takže pokud je ex inteligentní člověk, nemá to smysl řešit, pokud to není dlu alespon 50.000+
@Mazlik85 píše:
Záleží na tom, kolik ten dluh je, a zda by byl například ochotný podepsat uznání dluhu.
zkusit mu říct, že pokud podepíše uznání dluhu, tak ho nebudeš žalovat. i když je to přesně naopak. pokud je jeho inteligence a gramost nízká jako většiny tady na portálu, tak nemusí prokouknout, že nemáš nic v ruce.pokud to nepodepíše, tak lze žádat ty peníze s tím, že šlo o omyl a žádáš o zaslání peněz zpět, jinak se jedná o bezdůvodné obohacení.
máš + alespon za to, že to bylo přes účet.
jinak za platební rozkaz 2000 + 5% z dlužné částky. pokud nezvládneš sama tak za advokáta 2400/hod.
pokud by platební rozkaz rozporoval a byla bz z toho regulérní žaloba, tak tech hodin práce tam bude o mnoho víc.u lidí z emimimino bych ale typoval, že platební rozkaz rozporovat nebudou.
pokud je to socka nebo dělňas a nemá ani chytré kamarády, rozporovat to nebudepokud se jedná o částku nižší než 10.000, nemá smysl to řešit
po tom všem budeš mít exekuční titul. pokud nezaplatí, ůžeš jít za exekutorem a ten na něj udělá exekuci. pokud ale na něm nic nevymůže, bude naopak po tobě chtít poplatek 3.500
takže pokud je ex inteligentní člověk, nemá to smysl řešit, pokud to není dlu alespon 50.000+
No hlavně, že ty jsi chytrý ![]()
Bývalý je poměrně inteligentní člověk, není zaměstnanec, je OSVČ. Dluží mi 50 tisíc.
@Šarlota4 to jsem nikde nenapsal.
hele tak jí poradte klidne jiný postup, když se vám tento nezdá.
mě samotného to zajímá, protože přítelkyni takto zůstal viset ex, a ona to nechce řešit, přestože je součástí mojí práce se zabývat vymáháním dluhů, i když v jiném oboru než jsou půjčky
@artur junior a ten trik s uznánim dluhu? podepsal by to?
měla by tam být částka, identifikace osob, důvod a do kdy zaplatit.
kdybys mu řekla, že to potřebuješ pro úřad nebo kvůli dávkám, nebo pro banku, je tam nějáká šance?
pokud ne, tak zbývá jen ta historka s omylem zaslanými penězi.
ale to bys musela za právníkem, s tímhle já zkušenost nemám, jen vím, že když ti přijdou třeba omylem peníze na B. Ú. tak jseš povinna je vrátit, je to vymahatelné.
pokud by naopak oponoval, že to omyl není, ale půjčka, tak ještě lepší
50.000 je tak hraniční aby se vylatilo to konzultovat s právníkem.
každopádně fandim že to chceš řešit.
Příspěvek upraven 14.11.14 v 13:21
@Mazlik85
A jaka je tvoje inteligence a gramotnost, ze jsi na tomhle portalu?
@samurajka taková, abych neřešil furt jen anál, penisy a sex, což tvoří 66% obsahu příspěvků v této sekci
Inteligence a gramotnost nízká jako většiny tady na portálu?
Ale no tak, dámy… Mazlík se sice otřel o naše inteligenční kvocienty, ale zatím jako jediný dává zakladatelce konstruktivní rady ![]()
ono to opravdu nebylo myšlené zle. při vymáhání se prostě tyto věci berou v potaz. může se to všechno zdát nemorální, ale jen do chvíle, dokud vy nejste ten věřitel komu chybí prachy pro děcko.
pro určitý typ lidí prostě lze využít určité metody, které předpokládají nižší přehled na straně dlužníka. a potřeboval jsem to připodobnit k něčemu, co tazatelka zná. podle hesla „známe svoje lidi“