Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Gladys píše:Hodaka píše:A jak myjete obličej?
Každý den, mýdlo občas, i když teď jak jsou ty vedra tak ho sprchnu i přes den, nedovedu si představit nekoupat, my se taky koupem každý den a šmrdlat žínkou? pro mě je jednoduší vysprchovat.Přece dítěti nepustím do obličeje sprchu, abych ho nemusela „šmrdlat žínkou“…
U nás je ksichtík nejvíc špinavý ráno, protože je ulepený od mlíka, v noci se různě postříká, to bych ho omývala tou žínkou tak jako tak. Přeci kvůli ulepené pusině nebudu celé dítě sprchovat
No tak obličej mu taky ošmrdlám to je jasný ne, a musím několikrát denně, nedělám to žínkou ale rukou nad umyvadlem, to je ale běžné denní mytí, né koupání.To šmrdlání žínkou nebylo na tebe,ale vím že někdo dítě místo koupání jen otírá.Večer nebo i předen ho sprchuju i přes obličej má to rád.
Příspěvek upraven 16.07.11 v 14:28
Neprihlasena Jaruna píše:Gladys píše:Gladys,no ja kluka naucila,ze mu tu sprchu pomalym proudem na oblicej pustim a od mala se tomu smeje.Pokud je spinavy pres den,vezmu do dlane vodu a proste mu ten oblicej umyju,jinak by me to ani nenapadlo delatHodaka píše:A jak myjete obličej?
Každý den, mýdlo občas, i když teď jak jsou ty vedra tak ho sprchnu i přes den, nedovedu si představit nekoupat, my se taky koupem každý den a šmrdlat žínkou? pro mě je jednoduší vysprchovat.Přece dítěti nepustím do obličeje sprchu, abych ho nemusela „šmrdlat žínkou“…
U nás je ksichtík nejvíc špinavý ráno, protože je ulepený od mlíka, v noci se různě postříká, to bych ho omývala tou žínkou tak jako tak. Přeci kvůli ulepené pusině nebudu celé dítě sprchovat.
Aha, tak to by u nás neprošlo ![]()
Gladys píše:Neprihlasena Jaruna píše:Aha, tak to by u nás neprošloGladys píše:Gladys,no ja kluka naucila,ze mu tu sprchu pomalym proudem na oblicej pustim a od mala se tomu smeje.Pokud je spinavy pres den,vezmu do dlane vodu a proste mu ten oblicej umyju,jinak by me to ani nenapadlo delatHodaka píše:A jak myjete obličej?
U nás je ksichtík nejvíc špinavý ráno, protože je ulepený od mlíka, v noci se různě postříká, to bych ho omývala tou žínkou tak jako tak. Přeci kvůli ulepené pusině nebudu celé dítě sprchovat.
Tak to jo
.
Hodako, to mi taky přijde zbytečné, celé dítě otírat žínkou.
Od malinka se dcerka bála vody jak čert kříže, dospěli jsme tak daleko, že jsme ji koupali 1×14 dní
Jinak jak říkáte šmrdlali žínkou. Jenže jí každá koupel tak stresovala, že jsme na to neměli nervy, řvala a nešla uklidnit ještě dlouho poté. Pak jsme v 5m koupili kyblík a rázem bylo po problému, navíc se i ušetřila voda, takže jsme koupali cca co 2dny. Kýbl jí vydržel do roku a půl, t už pak byla legrace, když si tam lezla sama ![]()
Teď, když je velká, sprchujem každý den bez mýdla, jen intim gel, protože jinak se opruzuje, jak se třeba po čůrání venku neutře, když není příležitost umýt, tak aspoň prcku beru poctivě každý večer ubrouskem.
Malá neměla nikdy sebemenší problém s pokožkou, žádný exem, nic, ovšem to mytí bez mýdla se mi ted vymstilo, když byla na školce v přírodě - přijela se srpchovým gelem po týdnu zcela nepoužitým, protože když se jí paní učitelka ptala, čím ji doma myjeme, tak řekla jenom vodou, což je teda pravda, a ona se tím řídila
Snad nás nemají za čuňata
Já se ale taky od puberty nemydlím na celém těle, gely nepoužívám, pouze intim mýdla i na podpaží a to´t vše. Taky mám bezproblémovou pleť.
Podle mě pokud nemá dítko problém s pokožkou, klidně se může každý den koupat, navíc když ho to uklidní… Každý at se dělá jak chce ![]()
My jsme od narozeni koupali kazdy druhy den, mladsiho tak koupu porad, a starsiho ted kazdy den sprchujeme, mydlo teda davame vyjmecne, a zhruba jednou az dvakrat tydne ma napustenou vanu s bublinama, tam se vydrzi rachat i hodinu, proto to nemuzeme delat denne, neni na to vzhledem k miminku cas ![]()
všechny čtyři děti vždy denně-kdysi to bylo samozřejmé a dnes mě vytáčejí názory, co druhý den nebo 2× v týdnu. Sama sebe si neumím představit jen se šmrdlat žíňkou, navíc když je mimi na stole, žíňka studená, mokrá, brrrr-zima mi je jen při pomyšlení. Vždy jsme to brali jako rituál. Když se ležící mimi vezme, má kolikrát spocená záda, záhybky na tělíčku.
Stačí 2-3× do týdne, obzvláště u malého mimča by se nemělo častěji, prdelka se po stoličce omyje a víc není třeba.
Voda je chlorovaná a narušuje se tím struktura kůže, maminky následně mažou, což je opět chemie
naprosto zbytečné a četla jsem, že i co se týče rituálů je to jaksi rituál spíše pro maminky
U nás rituální efekt žádný, kajdí ráno, takže se teď sprchne ráno. Ničím ho neomývám, opravdu jen sprchnu, pak dám špunt, on si tam pocáká a jde ven ![]()
Koupala jsem každý den, ne každý den s mýdlem (to jenom na zadek) - rituál. Koupala bych tak klidně i dál, ale dítě má jiný názor, má hrůzu z mytí hlavy - takže podle potřeby, většinou to vyjde tak jednou za 2-3 dny, celého mýdlem ho vezmu tak 1× týdně, možná i míň…
Hlavně teď v těch vedrech si myslím, že je fajn osvěžit, člověk je ulepený… Dokonce i já lezu do sprchy denně, jednou se mi dokonce stalo, že jsem šla ráno i večer
Ale záleží i, o jak velkém dítěti se bavíme.
My koupeme dle míry zašpinění dítěte
Někdy 2× týdně, někdy 3× denně.
kozisek píše:
Stačí 2-3× do týdne, obzvláště u malého mimča by se nemělo častěji, prdelka se po stoličce omyje a víc není třeba.Voda je chlorovaná a narušuje se tím struktura kůže, maminky následně mažou, což je opět chemie
naprosto zbytečné a četla jsem, že i co se týče rituálů je to jaksi rituál spíše pro maminky
U nás rituální efekt žádný, kajdí ráno, takže se teď sprchne ráno. Ničím ho neomývám, opravdu jen sprchnu, pak dám špunt, on si tam pocáká a jde ven
My vodu chlorovanou třeba nemáme a nikdy jsem nemazala, nebylo třeba ![]()
Tak my koupeme ve vanicce jednou za 2-3 dny, zadecek myju mydlem po kazdem kakani. A oblicej, ruce nohy, usi, krk a podpazdi myju kazdy den prevarenou vodou a vatovyma kulickama. Proste delam vse, jak bylo napsane v knizce. ![]()
Jo a mazeme olivovym olejem, to je zase na doporuceni lekaru v Anglii. Nic jineho tu ani nedoporuci, jen olivovy olej. ![]()
Anulka píše:
všechny čtyři děti vždy denně-kdysi to bylo samozřejmé a dnes mě vytáčejí názory, co druhý den nebo 2× v týdnu.
Moje babička žila v 50.letech v centru Prahy a měla dvě malé děti a vodu na pavlači. Vykoupat se znamenalo nanosit vodu, přinést ze sklepa uhlí (bydlela ve 2.patře) a roztopit ve sporáku (plyn ještě taky nebyl zaveden), ohřát vodu a nalít do necek.
Kdysi je relativní pojem…
ja vicemene souhlasim s Gladys. podle me je to zbytecne. prdku omyvam pri prebalovani nekolikrat denne a pusinu taky. prcka koupu max. 3× tydne, starsi dceru jak kdy, ale ne kazdy den. v lete casteji, je vic zamazana.
Gladys,no ja kluka naucila,ze mu tu sprchu pomalym proudem na oblicej pustim a od mala se tomu smeje.Pokud je spinavy pres den,vezmu do dlane vodu a proste mu ten oblicej umyju,jinak by me to ani nenapadlo delat
.